Tuz ve su ile elmas ürettiler

Tuz ve su ile elmas ürettiler

ODTÜ'lü araştırmacılar, dünyada yüksek bir maliyetle elde edilebilen sanayi elmasını, bir evin mutfağında bile üretilebilecek kadar kolay ve ucuz bir yöntemle üretti.

Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Toppare, Yard. Doç. Dr. Michael Pitcher ve Yusuf Nur'dan oluşan ODTÜ'lü grup, doğada bilinen en sert ve dayanıklı maddelerden biri olan yapay elmas teknolojisine yeni bir açılım getirmeyi başardı. Elmasın analiz çalışmaları tamamlandığında, tıp, otomotiv, beyaz eşya gibi pek çok sanayi dalında kullanılması bekleniyor. Prof. Dr. Toppare'nin verdiği bilgiye göre, sanayide elmasın var olan yöntemlerle üretimi ve işlenmesi zor, maliyeti ise yüksek.

Keşfedilen yönteme göre 4 tane kalem pilin oluşturduğu 6 voltluk bir batarya, polimerin hazırlanabileceği bir cam kap, sofra tuzu, tuzu çözmek için bir miktar su, kloroform ve kloroformun kaptaki çözeltide homojen dağılmasını sağlayan uygun bir çözücü ile 2 tane çelik çubuk gerekli. Bu reçete uygulanırsa 2 dakika içinde özel polimerin oluştuğu görülür. Elde edilen polimer argon gazı atmosferinde 1.000 santigrat derecede bekletilirse sentetik elmasa dönüşür. Ürettikleri elmasın doğadaki elmas türlerinden bir tanesi, ancak mücevheratta kullanılanlardan farklı olduğunu anlatan Toppare, mücevher yapımı gibi bir düşüncelerinin bulunmadığını, temel amaçlarının yüzeylerin elmas film halinde kaplanması olduğunu ifade etti: "Ürettiğimiz elmasın sertliğinin aşınmaya olan mukavemetinin deneylerle ölçülmesi gereklidir. Eğer bu mümkün olursa, otomotiv sanayiinde yaygın bir şekilde kullanılmasının yolunu açabilir." dedi.

Vücutla herhangi bir etkileşime girmediği için tıpta tercih edilen platin yerine başka bir metalin de kullanıbileceğini belirten Toppare "Elmas kimyasallara dayanıklı olduğundan metalin vücutla etkileşimini engelleyecek. Uyumlu olduğundan vücut bu yabancı materyali reddetmeyecek" dedi. Platinden daha ucuza mal edilebileceği öne sürülen Elmasın Uluslararası patentin alınması için ODTÜ işlemleri başlattı.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.