Türkiye'yi 9'a Böldüler

Türkiye'yi 9'a Böldüler

Üniter yapının AB fonlarıyla dinamitlenmesi operasyonu sürüyor.

Türkiye’nin üniter yapısını çökertmek için bölgesel ayrışmaları körükleyen AB, adli ve idari yargı yapılanmasındaki etkinliğini de iyice artırdı. Yargıtay’ın iş yükünün azaltılması bahanesiyle Diyarbakır’dan sonra 8 ilde daha Bölge İstinaf Mahkemesi kuruldu.

Adalet Bakanlığı’nın “İstinaf Mahkemelerinin Kurulmasına İlişkin Karar”ı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye’nin altını oymaya çalışan Avrupa Birliği, Diyarbakır Bölge İstinaf Mahkemesi inşaatı için 7 milyon 248 bin Euro hibe etmişti.


19 İlde AB destekli ‘eyalet’ kuruldu

Finansmanını Avrupa Birliği’nin sağladığı Bölge İstinaf Mahkemesi, Diyarbakır’dan sonra 8 ilimizde daha kuruldu.

Yargıtay’ın iş yükünün azaltılması amacıyla aralarında İstanbul, Ankara ve Diyarbakır’ın da bulunduğu 9 ilde Bölge İstinaf Mahkemesi kuruldu. Adalet Bakanlığı’nın “İstinaf Mahkemelerinin Kurulmasına İlişkin Karar” ı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) olumlu görüşü alınarak çıkan karara göre, bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluklarına dikkate alınarak, İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Samsun, Adana, Erzurum ve Diyarbakır’da Bölge İstinaf Mahkemeleri kuruldu.


Bölgeler belirlendi
Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Yasa uyarınca, bölge mahkemelerinin “en geç” 1 Haziran 2007’de kurulması gerekiyordu. Hangi ilin hangi bölge idare mahkemesine bağlı olduğuysa şöyle:
İstanbul Bölge İstinaf Mahkemesi: İstanbul, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya ve Düzce,
Bursa Bölge İstinaf Mahkemesi: Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Bilecik ve Yalova,
İzmir Bölge İstinaf Mahkemesi: İzmir, Manisa, Uşak, Aydın, Denizli ve Muğla,
Konya Bölge İstinaf Mahkemesi: Konya, Afyonkarahisar, Isparta, Burdur, Antalya, Aksaray ve Karaman, Adana Bölge İstinaf Mahkemesi: Adana, Mersin, Niğde, Kayseri, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Kilis
Ankara Bölge İstinaf Mahkemesi: Ankara, Eskişehir, Bolu, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Çorum, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat
Samsun Bölge İstinaf Mahkemesi: Samsun, Sinop, Amasya, Tokat, Sivas, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize ve Artvin
Erzurum Bölge İstinaf Mahkemesi: Erzurum, Erzincan, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan ve Bayburt
Diyarbakır Bölge İstinaf Mahkemesi: Diyarbakır, Elazığ, Tunceli, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Bitlis, Van, Şırnak ve Hakkari.


‘Üniter yapıya zararlı’
Avrupa Birliği tarafından fonlanan ve temeli 1 Ocak 2007’de Diyarbakır’da atılan Bölge İstinaf Mahkemeleri’ne sert tepkiler gelmişti. Büyük Hukukçular Birliği Başkanı Av. Kemal Kerinçsiz yaptığı açıklamada “Hükümet kurulurken ABD’ye vermiş olduğu memorandumda yeralan eyaletleşme sözünün önemli aşamasını gerçekleştirmiş oldu” şeklinde değerlendirmede bulunmuştu.


Sonuçları tehlikeli
Kerinçsiz, Bölge İstinaf Mahkemeleri’nin büyük ölçüde yargının da bölgeselleşmesine, içtihat ve uygulama farklılıklarının oluşmasına, üniter ve merkezi devlete ait olması gereken yargı görevinin hızla bölge kuruluşlarına devrine yol açacağını da vurgu yapmıştı. Kerinçsiz şunlara dikkat çekmişti: “ Hiç bir bölgede istinaf mahkemelerine inşaatına başlanmadığı halde AB’nin 7.5 milyon Euro’yu Diyarbakır İstinaf Mahkemelerine tahsis etmesi ve inşaatın çok hızlı ilerleyerek, bölge mahkemesinin bir an önce açılmasının sağlanması, ülke bütünlüğü ve birliği açısından son derece tehlikeli sonuçlar verecek, ayrıştırma ile bölünme isteklerini doruk noktasına ulaştırcaktır”

Türkiye’nin altına oymaya çalışan Avrupa Birliği,1 Ocak 2001’de Diyarbakır’da temeli atılan mahkeme inşaatı için 7 milyon 248 bin Euro hibede bulunmuştu. Yeniçağ, haberi böyle duyurmuştu.


(yeniçağ)




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.