Türkiye hukukta sınıfta kaldı

Türkiye hukukta sınıfta kaldı

Kayıp köylünün ailesine 15 bin euro tazminat !

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 12 yıl önce gözaltına alındıktan sonra kaybolan Ali İhsan Dağlı (33) ile ilgili davada, "yaşam hakkını ihlal ettiği" gerekçesiyle Türkiye'yi 15 bin euro tazminat ödemeye mahkum etti. Dağlı’nın yaralı ve gözleri bağlı olarak gözaltına alınırken gizlice çekilen fotoğrafları, AİHM’in kararında etkili oldu.

      Silvan’ın Eşme köyünde 14 Nisan 1995 günü jandarmanın "dur" ihtarına uymayan araca açılan ateş sonucu elinden yaralanan 3 çocuk babası Ali İhsan Dağlı, araçta bulunan 7 kişiyle birlikte gözaltına alındı. Gözaltına alınan 7 köylü savcılık tarafından serbest bırakılırken Dağlı’dan bir daha haber alınamadı. Dağlı ailesi yaptığı başvurulardan bir sonuç alamayınca, konuyu avukatları aracılığıyla 6 yıl önce AİHM'e götürdü. Türkiye, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla AİHM'e gönderdiği savunmada "Gözaltı kayıtlarında böyle birisi yok" dedi.

      AİHM kararında, yaralı ele geçen Dağlı’nın askeri araca bildirildikten sonra gözlerinin bağlandığı, kendisine asteğmen doktor tarafından ilk müdahalenin yapıldığı, ardından İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldüğü, operasyonda görev alan Piyade er B.G.’nin, Dağlı’nın gözleri bağlandığı sırada gizlice fotoğraflarını çektiği ve bu fotoğrafların merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Merkezi’ne gönderildiği belirtildi.

      Dağlı'nın gözaltında kaybolduğu operasyonu dönemin Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Hasan Kundakçı’nın yönettiği belirtilen kararda, serbest bırakılan 7 köylü arasında bulunan Ramazan Özmez’in savcılıkta verdiği "Dağlı'yı gözaltında gördüm, 'Beni öldürmeyin, çocuklarım var' diye bağırıyordu" şeklindeki ifadesi de dikkate alındı.

      Oy birliğiyle verilen kararda Türkiye'nin Dağlı’nın nikahsız eşi Besra Uçak ile 3 çocuğuna toplam 15 bin euro tazminat ödemesine hükmedildi.

MİLLİYET



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.