Türkiye ''e-devlet''de ilk 10'a girdi

Türkiye ''e-devlet''de ilk 10'a girdi

ABD'de kamu kuruluşlarının internet hizmetlerine ilişkin araştırmada Türkiye ilk 10'a girdi.

ABD'deki Brown Üniversitesi'nin 198 ülkenin kamu kurumlarının internet hizmetlerini araştırdığı raporda Türkiye ilk 10'a girerek, Almanya, İsviçre, İtalya ve İspanya'yı geride bıraktı.

Brown Üniversitesi'nin bu yıl yedincisini yaptığı uluslararası e-devlet analizi raporu hazırlanırken 198 ülkenin, Haziran ve Temmuz aylarında bin 687 internet sitesi incelendi. Ardından hazırlanan raporda, geçen yılın birincisi Güney Kore bu yıl da ilk sırada yer alırken, Singapur ikinci, Tayvan üçüncü, ABD ise dördüncü sırada yer aldı.

Geçen yıl 27. sırada yer alan Türkiye bu yıl 19 basamak atlayarak Avustralya ile 8. sırayı paylaştı.

Raporda, pek çok ülkenin, internet üzerinden kamu hizmetlerinin verilmesi çalışmalarını geçen yıla göre artırdığı belirtilirken, bu yıl da Asya ülkelerinin uluslararası e-devlet kullanımı konusunda diğerlerine göre daha etkin olmayı sürdürdüğü kaydedildi.

Raporun ilk üç sırasına yerleşen Asya ülkelerini ise 5'inci sıradaki İngiltere, 6'ıncı sıradaki Kanada ve 7'nci sıradaki Portekiz izliyor.

DEĞERLENDİRMEDE 24 ÖLÇÜT

Araştırmada, ülkeler, özürlülerin internet hizmetlerinden yararlanması, yayınların ulaşılabilirliği, kişiye özel sistemler, güvenlik sistemleri, iletişim sistemleri ve internet tabanlı servislerin sayısının aralarında bulunduğu 24 ölçüt çerçevesinde değerlendirildi.

Ayrıca sağlık, eğitim, dışişleri, içişleri, maliye, enerji, ulaşım, askeri, turizm, telekomünikasyon konularındaki bakanlıklar ve birimleri ile yasama, yürütme ve yargı organlarının internet siteleri analiz edildi.

Yayımlanan rapora göre, dünyadaki kamu kurumlarının yüzde 28'i, 2006 yılında olduğu gibi internet tabanlı hizmet veriyor.

Araştırmacılar, incelenen internet sitelerinin yüzde 96'sının faaliyetleri konusunda online yayına, yüzde 80'inin ise veri tabanına sahip olduğunu tespit etti.

İnternet sitelerinin yüzde 26'sının kişiye özel sistemlerine, yüzde 21'inin de güvenlik sistemlerine sahip olduğunun belirlendiği araştırmada, 2006 yılında olduğu gibi bu yıl da internet sitelerinin sadece yüzde 23'ünün özürlüler için erişilebilme olanağı sağladığı tespit edildi. Her ülke, araştırmacılar tarafından verilen O ile 100 arasındaki puan değerlerine tabi tutuldu.

Avustralya ve Türkiye'nin 8'inciliği paylaşması nedeniyle 9'uncu sırada herhangi bir ülkeye yer verilmeyen rapordaki sıralama şöyle:

1. Güney Kore
2. Singapur
3. Tayvan
4. ABD
5. İngiltere
6. Kanada
7. Portekiz
8. Avustralya - Türkiye
10. Almanya
11. İrlanda
12. İsviçre
13. Brezilya
14. Dominik
15. Bahreyn
16. Ekvator Gine
16. Liechtenstein
18. Andorra
19. Yeni Zelanda
20. İtalya
21. İspanya
22. Hong Kong
23. Finlandiya
24. Vatikan
25. Malezya

A.A.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.