Troia Festivali Troia Antik kentinde

Troia Festivali Troia Antik kentinde

44. Uluslararası Troia Festivali'nin resmi açılışı, Troia antik kentinde düzenlenen törende piyano opera dinletisi ile açıldı.

44. Uluslararası Troia Festivali'nin resmi açılışı, Troia antik kentinde düzenlenen törenle yapıldı. Festivalin resmi açılışı öncesi ÇOMÜ öğretim görevlisi Feryal Günal'ın piyanosu eşliğinde İstanbul Devlet Operası Sanatçısı Bariton Şahan Gürkan ve Soprano Eda Bingöl tarafından bir opera dinletisi sunuldu.



Ardından festivalin açış konuşmasını yapan Troia antik kenti kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Ernst Pernicka, Troia antik kenti ile Troia festivalinin birbiri ile kaynaştığını belirterek, her geçen yıl festivalin daha büyük ilgi gördüğünü söyledi. Açılışta bir konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkanı
Ülgür Gökhan ise, 44. Uluslararası Troia Festivali'nin her geçen gün daha etkin bir şekilde kutlandığını belirterek, "Dünya tarihini birebir etkilemiş coğrafyasıyla, efsanelere konu olan Troia ile, Avrupa ve Asya kıtalarını birleştiren boğazıyla, adalarıyla, çağdaş insanıyla, üzerine titrememiz gereken bir değer üzerinde yaşıyoruz. Farklı kültürlerin birbirlerini özümseyip, birbirlerini sindirerek barış içerisindeki paylaşımları, günümüz dünyasında çok önemli değerlerdir. Tüm insanlığın ortak bir kültür oluşturduğu bu topraklarda, yani Troia'da, yani Anadolu'da barış çok önemlidir. Çünkü bu bin yıllık kültürümüzdür. Çünkü Anadolu, barışın güvencesidir. Çünkü barışın güvencesi uygarlık tarihidir. Homeros'tan Troiya'yı, Troiya'dan Çanakkale'yi, Çanakkale'den özgürlük mücadelesini öğrenmek gerekiyor. Bu topraklar, savaşın içerisinden barışı çıkartmıştır. Troia'dan bugüne kadar bu topraklarda yaşayanlar hep barış istedi. Düşmanların çocuklarını evlatları gibi kabul ederek dünya barışına inandı.


Barış, özgürlük, eşitlik ve adalet ilkelerini artık egemen kılmalıyız. Bütün devletler, şu cümle için içtenlikle ve ciddiyetle çaba sarf etmelidir. 'Yurtta barış, dünyada barış' dedi.


Başkan Gökhan, barışın emek, sevgi ve hoşgörü istediğini de belirterek, "Barış; emek ister, sevgi ister, hoşgörü ister, inanç ister. Artık farklılıklarımızın zenginlik olduğunu anlamalıyız. Türk, Kürt, Ermeni, Rum, Alman, Yahudi, Arap, Alevi, Sünni, Rus, Amerikalı, hepimiz bir rengiz. Irksal, dinsel, ulusal özelliklerimizin üstünde hepimiz önce insanız. Bizler halk türkülerini yaratanlarız, binlerce çiçekten oluşmuş bir kültür bahçesiyiz" diye konuştu.


Başkan Gökhan, bu yılkı etkinlikte Homeros Bilim Sanat Kültür Ödülü'nün Bozcaada'da "Homeros ve İlyada Okumaları" sebebiyle şair Cevat Çapan'a verilmesinin kararlaştırıldığını sözlerine ekledi. Yapılan konuşmalardan sonra ise Uluslararası 44. Troia Festivali Afiş ve Seramik Ürün Yarışması'nda dereceye girenleri ödülleri verildi.


Almanya'nın Osnabrück kentinden gelen Pro Musica grubu tarafından verilen klasik müzik dinletisinden sonra ise Homeros Bilim Sanat Kültür Ödülü töreni gerçekleştirildi ve şair Cevat Çapan'a ödülü verildi. Antik kentteki tören, yönetmenliğini Mustafa Avkıran ve Övül Avkıran'ın yaptığı 5. Sokak Tiyatrosu'nun "Kassandra" isimli oyununun sergilenmesi ile sona erdi. 




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.