Temenni mi ültimatom mu?

Temenni mi ültimatom mu?

Amerikan'nın, AK Parti çıkışı tartışma yarattı. Kimilerine göre açıklama Anayasa Mahkemesi'ne uyarı niteliği taşıyor!

Düşünce kuruluşu Washington Enstitüsü’nun yıllık "Turgut Özal konuşmasını" yapan Matt Bryza’ya, AKP hakkında Anayasa Mahkemesi’nce kapatma kararının verilmesi durumunda bunun Türkiye-ABD ilişkilerini nasıl etkileyebileceği soruldu. 

Bu soruya verilen cevap salonda bulunan katılımcıları da şaşırttı. Brysa'nın, "AKP kapatılırsa bu, bizim ulusal çıkarlarımıza zarar verir" sözleri üzerine gazeteciler bu konuda Amerika'nın tavrını sordu. Brayza bu soruya "Siyasi tartışmanın bir partinin yasaklanmasıyla çözümlenmesi, muhtemelen oldukça talihsiz olur. Tabii ki bu, AB’nin standardına da uygun değil. Türkiye, şimdi AB’nin içinde değil, ancak AB’ye girebilir. Türkiye’nin demokratik sistemi, anayasal düzeni, evrimden geçiyor, Türkiye, AB yoluna devam edecekse de evrimden geçmeli" yanıtını verdi.

Matt Bryza, ardından, "Bunu çözümlemek Türkiye’nin işi. ABD’nin ültimatom vermesi veya tehditte bulunması uygun değil" ifadesini kullandı. Bryza'nın bu sözlerini eleştiren bir gazeteci ise yapılan yorumu mahkemeye yapılan bir "telkin" olarak yorumlandı.


AKP'nin gizli gündemi hakkında
Matt Bryza, "AKP’nin gizli bir gündeminin bulunup bulunmadığının" sorulması üzerine de, "Herhangi bir insanın ne gizli gündeminin olduğunu bilmiyorum. Bu bilinemez. Biz, yönetim olarak, Türk hükümetini eylemleri, reformları ve gösterdiği işbirliği derecesiyle değerlendirmeliyiz" dedi ve ABD’nin, bu üç unsurun hepsinden memnun olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey yetkilisi Bryza, "Burada demokrasi, laiklik ve hukun üstünlüğüne ilişkin anayasa ilkeleri arasında bir denge var" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.