Telekom'dan internette hız atağı

Telekom'dan internette hız atağı

Türk Telekom, yurtdışında açtığı POP noktalarının sayısını artırıyor. Kullanıcılar YouTube, Google, Yahoo gibi sitelere daha hızlı erişim sağlayabilecekler.

2007 yılını altyapıya yatırım yılı ilan eden Türk Telekom, geçtiğimiz haftalarda açıkladığı 3.4 milyar dolarlık altyapı yatırımı ile yurtiçi ses ve veri iletişimini iyileştirmeye başlamıştı. Bu çalışmalarını yurtdışından Türkiye’ye gelen ses ve veri trafiği üstünde de hızlandıran Türk Telekom, dünyanın birçok ülkesinde ses ve veri iletimini hızlandırıp daha kaliteli hale getiren POP (Point of Presence) noktaları açmaya başladı.

Türk Telekom müşterilerine daha kaliteli hizmet vermek amacıyla, dünyada internet trafiğinin buluştuğu ve değiştiği noktalarda faaliyet gösteren şirketlerle anlaşmalar yaparak, web sitelerine daha hızlı ve güvenli erişimi olanaklı kılıyor. Türk Telekom son olarak, doğrudan internet erişim hizmetinin sağlanabilmesi, şirketlere VPN (Virtual Private Network-Sanal Özel Ağ) hizmetlerinin verilebilmesi amacı ile Frankfurt POP noktasını hizmete soktu.

Frankfurt POP noktasının faaliyete girmesi için Telecity şirketi ile anlaşma imzalayan Türk Telekom, bu çerçevede toplam 5 Gbps’lik (2*STM16’lık) link kapasitesi ile Türkiye’ye bağlantı sağladı. Önümüzdeki günlerde bu bağlantıların 10 Gbps hıza çıkartılması planlanıyor.

AVRUPA’NIN ANA MERKEZLERİNDE POP NOKTALARI

Diğer yandan, 1 ay gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde, Amsterdam ve Londra’da, ilerleyen günlerde de New York ve Paris’te POP noktaları kuracak olan Türk Telekom, kısa sürede 5 ülkede IP POP noktası kurulumlarının tamamlanmasını hedefliyor. Bu noktalar internet trafiğinin değişimi için kullanılırken, şirketler için yurtdışı IP maliyetlerini azaltacak.

Bu şekilde Türk Telekom kurumsal müşterilerine yurtdışına kadar IP/MPLS üzerinden garantili VPN servisleri verilebilecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Dinçer, “Uluslararası POP noktaları sayesinde dünyada trafiği yüksek olan YouTube, Google, Yahoo gibi internet siteleri ve büyük servis sağlayıcılarla uçtan uca trafik bağlantısı gibi özel anlaşmaların yapılması mümkün hale gelecek. Böylece bu sitelere Türkiye’den daha hızlı internet erişimi gerçekleştirilecek” dedi.

Türk Telekom Bilişim Ağları Direktörü Cengiz Doğan ise, bu çalışmalar sayesinde yurtdışı internet trafiğinde yüzde 21 artış kaydedildiği ifade etti ve “Bu yükselişin bir yıl içinde yüzde 100’ü bulmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.