TBMM'de 'mayın' polemiği

TBMM'de 'mayın' polemiği

Bakan Çelik, ''Milli Eğitim Bakanlığının eğitime mayın döşediğine'' ilişkin eleştiriye, ''Bizim döşediğimiz mayın; 100 bin derslik midir, 250 bin kız çocuğunu okula getirmek midir?'' diye sordu.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''Milli Eğitim Bakanlığının eğitime mayın döşediğine'' ilişkin sözü, ''Bizim döşediğimiz mayın; 100 bin derslik midir, 250 bin kız çocuğunu okula getirmek midir, 7 vakıf, 32 devlet üniversitesi açmak mıdır?'' diye sordu.

TBMM Genel Kurulunda, dün görüşülmesine başlanan 17 ilde üniversite kurulmasını öngören kanun tasarısı üzerinde söz alan CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, tasarının TBMM'de temsilcisi bulunan 3 partinin ittifakıyla kabul edileceğini söyledi. Altay, Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK'ün işbirliği içinde olmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Terör örgütü PKK'nın döşediği mayının patlaması sonucu şehit olan teğmene Allah'tan rahmet dileyen Altay, ''Türkiye'nin bir tarafında teröristler devletin üniter yapısına mayın döşüyor, bir yandan da Milli Eğitim Bakanlığı eğitime mayın döşüyor. Bu kabul edilemez. Okullarımızda yeni ve tehlikeli süreç yaşanıyor. Laik eğitim sürecini dinamitleyecek etkinliklerle karşı karşıyayız'' diye konuştu.

AK Parti hükümetinin ''kriz çıkararak Meclisi, cumhurbaşkanını seçemeyecek hale getirdiğini'' ileri süren Altay, şöyle devam etti: ''1.5 yıl önce kurduğunuz 15 üniversiteye rektör atamayı beceremeyen bir Hükümet var burada. Bu iş ortada dururken 17 üniversite daha kuruyorsunuz. Kadro yok, tabela asmak neye yarar. Öyle üniversiteye yüksek lise bile diyemezsiniz. Akademik kadroyu yetiştirmenin yolu yöntemi bellidir. Adamın eline tüfek vermemişsiniz, bıldırcın vurmasını istiyorsunuz. Akademik kadro için kaynak lazım.''

''17 ÜNİVERSİTE, HÜKÜMETİN İRADESİ''

 Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, CHP'li Altay'ın konuşmasına cevap vermek için söz aldı. Çelik, 17 üniversite kurulmasının AK Parti ile CHP'nin ortak kararı olmadığını belirterek, ''17 üniversite tamamen Hükümetin iradesiyle olmuştur'' dedi. Geçen yıl kurulan 15 üniversite için 2007 bütçesinden 225 trilyon 127 milyar lira ödenek ayırdıklarını kaydeden Çelik, AK Parti Hükümeti döneminde akademik kadronun artırılmasına önem verdiklerini bildirdi. 2003 ile 2007 yılları arasında profesör sayısının 2 bin 586, doçent sayısının 749, yardımcı doçent sayısının ise 3 bin 223 arttığını kaydeden Çelik, öğretim görevlisi sayısının 2 bin 257, okutman sayısının 781, uzman sayısının 5 bin 49, araştırma görevlisi sayısının ise 3 bin 71 arttığını belirtti.

''BİZİM KİMSEYLE KAN, KİN DAVAMIZ YOKTUR''

 Akademik personelin yetiştirilmesi amacıyla her yıl bin öğrencinin 19 kalkınmış ülkeye master ve doktora için gönderildiğini bildiren Çelik, ''Bunun engellenmesi için birileri elinden geleni yaptı'' dedi. Hüseyin Çelik, yeni üniversite kurulması için 2005 yılında YÖK'ten görüş istendiğini belirterek, şöyle devam etti: ''Bu 17 üniversitenin 10'unun kurulması için 14 Kasım 2005'te YÖK'e yazılan yazının cevabı gelmedi. Daha sonra ilave 7 üniversite için görüş istendi. Yazılarımızda 30 gün içinde cevap verilmesini istemişiz. Gelen cevapta, 'İlgili komisyonlarda inceleme devam etmektedir. Sonuçlandığında bilgi verilecektir' deniliyor. 1 milyon 600 bin genç, üniversite kapılarında yüksek öğrenim için sıra bekliyor. Hepimiz, kontenjanı artırmamız lazım demiyor muyuz? YÖK'ün asli görevlerinden biri üniversiteleri yurt geneline orantılı yaymaktır. Halkın talebi varsa, Hükümet de bunu yapmak istiyorsa ve Anayasal bir kurum direnirse buna ne denir? Bizim kimseyle kan, kin davamız yoktur. Biz demokratik cumhuriyetten yanayız, siz bürokratik cumhuriyetten yanasınız.''

Çelik, YÖK'ten gelen cevapları CHP'lilere verebileceğini belirterek, ''Sizi oturduğunuzda yerde mahçup ederim'' dedi. CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan'ın tepki göstermesi üzerine Çelik, ''Sayın Eraslan, sizin hukuk diplomanız iptal edilmeli. Nasıl hukukçusunuz? 'Belgeler burada' diyorum'' diye konuştu.

''BİZİM DÖŞEDİĞİMİZ MAYIN;...'

Hüseyin Çelik, terör örgütünün faaliyetlerinin herkes tarafından lanetlendiğine dikkati çekerek, Milli Eğitiğim Bakanlığının faaliyetleri ile terör örgütünün faaliyetleri arasında benzerlik kurmanın bir milletvekiline yakışmayacağını ifade etti. Çelik, şunları söyledi: ''Bizim döşediğimiz mayın; 100 bin derslik midir, okullara gönderdiğimiz 550 bin bilgisayar mıdır, 250 bin kız çocuğunu okula getirmek midir, bilim, sanat merkezlerini yaymak mıdır, 7 vakıf, 32 devlet üniversitesi açmak mıdır?

Milli Eğitim Bakanlığının faaliyetlerinin başka faaliyetlerle kıyaslanmasındaki üslubu yadırgıyorum. Bir öğretmen, bir öğrenci yanlış yaparsa, bunun gerekleri yapılır. 'Laik eğitim elden gidiyor' demek yakışıksızdır. Bizi kurumlarla kavgalı göstermeye çalışılması, anlayış farkından kaynaklanmaktadır. Milletle kavga edenler, gelip burada hesap vermelidir.'' CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Hüseyin Çelik'in ''Biz demokratik cumhuriyetten yanayız, siz bürokratik cumhuriyetten yanasınız'' sözünü Çelik'in istediği televizyon kanalında tartışmaya hazır olduğunu söyledi. ''Dinime küfür eden bari Müslüman olsa'' diyen Anadol, ''(Demokrasi bizim için amaç değil, araçtır) diyen bir ayak sürüyen bir genel başkanın, başbakanın bakanının bu ifadesi komik değil, gülünecek ifadedir'' dedi.

DİPLOMA TARTIŞMASI

 Çelik'in ''diplomasının alınması'' gerektiği yönündeki sözlerine tepki gösteren CHP'li Eraslan, ''Bizim diplomamız parayla satın alınmış diploma değildir'' dedi. ''Özel yaşantımızda da meslek yaşantımızda da hayatımızın her alanında hodri meydan'' diyen Eraslan, Çelik'i istifa etmeye çağırarak, ''Bu, Milli Eğitime yapacağınız en büyük hizmettir. Milli Eğitim, sizin döneminizde 50 yıl geriye gitti... Bana hukuk fakültesi diplomasını Jet Fadıl vermedi. Parlamentoya da Jet Fadıl kontenjanından gelmedim'' dedi.

ÇELİK: ''MAHKEMEYE VERECEĞİM''

 Yerinden söz alan Milli Eğitim Bakanı Çelik, Van halkını onurla ve şerefle 2 dönemdir temsil ettiğini söyledi. ''Buraya nasıl geldiğimi, neler yaptığımı bütün kamuoyu biliyor'' diyen Çelik, Eraslan'ı ''çirkin iftirasıyla ilgili olarak mahkemeye vereceğini'' bildirdi. Çelik, ''bazı medya kuruluşlarında da yapılan yakıştırmayla ilgili olarak defalarca tekzip gönderdiğini'' belirtti. Eraslan, konuşmasında Çelik'in adını kullanmadığını, bakanın kendisinin üstüne alındığını söyledi. Eraslan, mahkemede hesaplaşmak için beklediğini ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, üniversitelerin ticari bir kurum haline getirildiği eleştirisinde bulundu. AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, üniversitelerin kuruldukları illere sadece ekonomik katkı sağlayacağını söylemenin haksızlık olduğunu bildirdi. -

''ATATÜRK'ÜN VASİYETİNİ YERİNE GETİRİYORUZ''

AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1916'da Bitlis'e gittiğini belirterek, ''Atatürk, ziyareti sırasında bugünkü üniversite kurulacak alanı göstererek, 'Bitlis'e üniversite kurulmalı' demiştir. AK Parti Hükümeti, Atatürk'ün bu vasiyetini 90 yıl sonra da olsa yerine getiriyor. Biz, Bitlis'e üniversite kurarak, Atatürk'ün vasiyetini yerine getiriyoruz'' diye konuştu. AK Parti iktidarında, üniversite bulunmayan 9 ilde de üniversite kurulacağını ifade eden Kiler, ''Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır. Türkiye'deki üniversitelerin kaçını CHP kurdu? Biz kalan 9 ilde de babalar gibi üniversite kuracağız'' dedi.

BAL YAPMAYAN ARI BENZETMESİ

 Kiler, konuşmasına tepki gösteren CHP Antalya Milletvekili Feridun Fikret Baloğlu'na yönelik ''Çok vızvız yapan arılar, bal yapmaz. İnsanları rahatsız ederler. Bazıları da bizim gibi az vızıldayıp çok iş yaparlar'' dedi. Verilen bir önergeyle, Erzincan Üniversitesi'ne bağlı tıp fakültesi açılması kabul edildi. Genel Kurul, çalışmasına öğle arası verdi.



AA

 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.