Tavuk eti sağlıklı değil

Tavuk eti sağlıklı değil

Sağlıklı ve hafif diyerek güvenip yediğimiz tavukların aslında sağlıksız olduğunu biliyor muydunuz? İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar ve Prof. Kenan Demirkolbu konuda yaptıkları açıklamalarla sağlıklı ol

 
 
“Sağlıklı diye yediğiniz tavuklar tavuk değil"

Tavuk eti kırmızı ete göre daha hafif ve fiyatının da daha uygun oluşuyla daha fazla tercih edilir. Ama tavuk üretim sürecinin etkilediği sağlıksız tavuklar ve yumurtalar yiyenlerin de sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.
 
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar bu konuda şunları söyledi: "Biliyorum canınız sıkılacak, yüreğiniz kabaracak, üzüleceksiniz ama gerçekleri öğrenmeniz lazım. Daha yumurtadan çıkar çıkmaz civcive antibiyotik veriliyor. Kemikleri gelişmesin, sadece et yapsın diye. Tavuklar tarladaki patatesler gibi hiç kıpırdamadan yetiştiriliyor. Bıraksanız bile kıpırdayamıyorlar. Elinize aldığınızda kemikleri kırılıyor. Bu inanılmaz bir vicdansızlık. Sonra, görüyoruz her gün gencecik bir kadın meme kanserine yakalanıyor. Büyük olasılıkla daha sağlıklı diye sık sık tavuk yiyorlardır.”
 
Son dönemde kanser vakalarında patlama olduğuna dikkat çeken Dizdar,
Ergene’de olağanüstü bir çevre kirliliğine de değinerek “Sağlık Bakanlığımız ve Kanser Savaş Daire Başkanlığı dediler ki, “Orada çok sigara içiliyor, çok alkol kullanılıyor, o nedenle bu kanserler çıkıyor.” Böyle bir şey söz konusu olamaz. Çünkü belgesel bir film hazırlandı bu konuyla ilgili. “Gündöndü” adında. Orada her şey çok açık. İzleyenlerin dona kaldığı bir belgesel ama Türkiye’de gösterilmedi.” şeklinde konuştu.
 

"Tavuklar o kadar etli ki kemikleri kırılıyor”   

Tavukların nasıl yetiştirildiği hakkında Dizdar şunları söyledi: “Siz civcive antibiyotiği verirseniz, civcivin bağırsak sisteminin gelişmesini önlüyorsunuz. Normalde yediğimiz besinlerin önemli bir bölümü bağırsak metabolizmasında kullanılıyor çünkü. Dolayısıyla enerji tüketimi azalıyor. Siz bu civcivi güneşe de çıkartmazsanız, kemikleri de sağlıksız gelişeceği için sadece et yapıyor. Aksi takdirde güneşe çıkartırsanız civciv sağlıklı gelişeceği için kemik de yapıyor. Ama kemik yapsın istenmiyor, sadece et yapsın isteniyor. O zaman oradan da tasarrufa gidiyorsunuz, hayvan sonunda patates tarlasında yatan patates gibi hiçbir şekilde kaçamayan, olduğu yerde büyüyen bir hayvan oluyor. Bunu kesimde çalışan bir arkadaşımız anlattı, “Zavallı hayvancağızı yerden alırken kemiklerinin elinizin altında kırıldığını hissediyorsunuz. Kaçamıyor zaten. Bıraksanız da hareket edemiyor. Çünkü hiçbir şekilde enerji harcamayacak ve et yapacak şekilde yetiştiriliyorlar. Düşünebiliyor musunuz 1.7 kilo yemle 1 kilo tavuk elde ediyorlar. Böyle bir dönüşüm var mı dünyada?”


"Arkadaşım kızına yumurta yedirmeyi kesti, çocuk sağlığına kavuştu”  

Prof. Kenan Demirkolda bu konuda diğer bir yöne dikkat çekerek, yumurta tüketimi hakkında şunları söyledi:“İnsanların canlarının sıkılması gerekiyor, yürekleri kabaracaksa kabaracak biraz, ama gerçekleri öğrenmeleri lazım. Geçen haftalarda bir arkadaşım anlattı. Çok hazin bir örnek. 10 yaşındaki kızının bacaklarında tüylenme sorunu başlamış. Doktor doktor dolaştırıp bir sonuç alamayınca, “Ya biz bu çocuğa ne yediriyoruz ki böyle oluyor” demişler. Ve geldikleri nokta yumurta olmuş. “Her gün bir yumurta veriyorduk, kestik ve tüylenme geçti. Ondan sonra organik yumurtaya döndük, bir sorun kalmadı” diyor.

Yumurtanın neden buna neden olabileceğini ise Demirkol şöyle açıklıyor:Günde iki-üç defa yumurtlatabilmek için tavuğa mutlaka bir şey yapmak zorundasınız. Çünkü bu kadar yumurtlama hayvanın doğasının dışında bir şey.”

Bu durum yumurtanın sağlıklı yapısını da bozuyor ve yumurtayı yiyen kişilerin sağlığını da olumsuz etkiliyor.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.