Tavuğa benzer dev dinozor fosili

Tavuğa benzer dev dinozor fosili

Çin'in kuzeyinde İç Moğolistan Özerk Bölgesi sınırlarındaki Gobi Çölünde tavuğa benzeyen dev bir dinozor fosili bulundu.

Uzmanlar, bu buluşun, eski jeolojik çağ dönemlerinde yaşayan hayvanların gelişimine ilişkin teorileri değiştirebileceği görüşünü ifade etti.

Ağırlığının 1400 kilo olduğu sanılan dinozorun 'Gigantoraptor erlianensis' denilen yeni bir türe ait olduğu ve beş metre boyuyla şu ana kadar bulunan kuş tipi en büyük dinozor olduğu kaydedildi.

Konuyla ilgili makalenin yayımlandığı 'Nature' adlı bilim dergisinde, 85 milyon yıl öncesine ait olan bu yaratığın benzerlerinden 35 kat daha büyük olduğu ve gagası ile benekli tüyleri bulunduğunun sanıldığı ifade edildi.

Kazıyı yapan Çin Bilimler Akademisinden Prof. Şü Şing, 'Bir domuz büyüklüğünde fare bulduğunuzda nasıl heyecanlanırsanız, Gigantoraptor'u bulduğumuzda öyle heyecanlandık' diye konuştu.

Şu ana kadar bilinen en büyük tüylü hayvan 6-8 milyon yıl önce Avustralya'da yaşayan 500 kilogram ağırlığındaki dev Stirton kuşu (dromornis stirtoni) idi. İzine ilk kez Erlian vadisinde rastlanan Gigantorator ise Stirton'un üç katı ağırlığında.

 
 
haber7
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.