Tarihi eserler köy muhtarlarına zimmetli

Tarihi eserler köy muhtarlarına zimmetli

Yozgat Müze Müdür Vekili Mehmet Ayar araç sıkıntısı nedeniyle Jandarma tarafından yakalanan tarihi eserleri köy muhtarlarına zimmetlediklerini söyledi.

Yozgat Arkeoloji ve Etnografya Müze Müdürlüğü araç sıkıntısı nedeniyle Jandarma tarafından yakalanan tarihi eserleri köy muhtarlarına zimmetliyor. Uzman ekip yetersizliği ve müzeye ait araç olmadığı için jandarmanın yakaladığı kaçak tarihi eserler araç yokluğundan getirilemediği için köylerde bekletiliyor. Kültür Müdürlüğü ise ihtiyaç halinde araç sıkıntısının değişik kurumlardan temin edilerek çözüldüğünü açıkladı.

Türkiye genelinde bir çok müzede olduğu gibi Yozgat Arkeoloji ve Etnografya Müzesi araç yokluğu nedeniyle jandarma tarafından yakalanan eserleri köylerden ve ilçelerden getiremiyor. Eserler köylerde muhtarlara zimmetleniyor.

Yozgat Müze Müdür Vekili Mehmet Ayar, kaçak kazılar sırasında yakalanan veya vatandaşların tesadüfen buldukları tarihi eserlerin müze müdürlüğüne bildirildiğini, ancak araç sıkıntısından dolayı eserleri müze getiremediklerini söyledi. Bulunan eserlerin kaybolmaması için köy muhtarları veya eseri bulan kişilere zimmetlediklerini ifade eden Ayar, "Araç sıkıntısı nedeniyle jandarma tarafından yakalanan tarihi eserleri müzeye getiremiyoruz. Köylerde muhtarlara zimmetliyoruz. Salmanlı, Yanık ve Derbent köylerinde yakalanan tarihi eserleri getiremediğimiz için muhtarlara zimmetledik. Araç sıkıntımızın olduğunu gerekli yerlere bildirdik. Bir araç ve bir kepçe talebimiz oldu. Araç teminin gerçekleştirdiğimizde köylerde bekleyen tarihi eserlerimizi müzeye getirerek sergileyeceğiz" dedi.

 

Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun müzenin kendi aracının olmadığını doğruladı. Araç sıkıntısının yaşanmadığını ifade eden Dursun, "Müzemizin kendine ait bir aracı yoktur. Ancak lazım olduğunda ben kendi makam aracımı tahsis ediyorum. Yine resmi kurumların müdürlerinden araç taleplerimiz oluyor. Sorunu bu şekilde hallediyoruz" şeklinde konuştu.

 

Öte yandan Yozgat Valisi Amir Çiçek, konuyla ilgili kendisinin bilgisinin olmadığını ve araştıracağını söyledi. Vali Çiçek, "Bana müzede böyle bir sıkıntının olduğu söylenmedi. Eğer böyle bir sıkıntı varsa çözeriz" ifadelerini kullandı.

 

Diğer taraftan Müzeler Genel Müdürlüğü'nün müze müdürleri ile Antalya'da yaptığı değerlendirme toplantısında bazı müze müdürleri tarafından konunun gündeme getirildiği ve çözümünün istendiği öğrenildi.


TURKİYE TURİZM



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.