SÜTE ÖZEL DERGİ

SÜTE ÖZEL DERGİ

Süt Dünyası’ndan dergisi, süt özel sayısında nasıl bir süt içtiğimizi mercek altına aldı...

Süt ürünleri ve teknolojileri alanında iki ayda bir yayınlanan Süt Dünyası Dergisi, son sayısını ağırlıklı olarak içme sütüne ayırdı. Daha önceki sayılarında dondurma, peynir ve yoğurt gibi kapak dosyalarıyla ürünleri derinlemesine inceleyen derginin yeni sayısı “İçme sütünde acı gerçek” başlığıyla okuyucusuyla buluştu. Türkiye’nin en az tükettiği içeceklerden biri olan süt konusunda firmaların ve devletin okul sütü ve benzeri kampanyalara karşı ilgisiz olduğu vurgulanırken, günlük sütün unutulduğu ve sokak sütü ayıbının devam ettiği belirtildi.

İnek, koyun ve keçi sütü arasındaki farkların ortaya konduğu dergide, Yrd.Doç.Dr. Seval Sevgi Kırdar’ın “İçme sütü işlenmesi sırasında süt bileşiminde oluşan değişimler” ile Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Türkoğlu’nun “İçme sütü teknolojisi” başlıklı bilimsel makaleleri yer alıyor.

Süte yatırım artıyor

Pınar, Ülker, Yörsan ve Tetra Pak gibi sektörün önde gelen markalara yer verilen dosyanın firmalar bölümü, sektördeki yatırım ve büyümeye ışık tutuyor. İlk uzun ömürlü süt ve ilk hatırlanan süt markası olan Pınar, müşteri memnuniyeti endeksinde sektörünün birincisi seçilirken, Turquality projesi kapsamında yurtdışında tanıtımı yapılacak markalar arasında yer aldı. Pınar’dan sonra pazarın ikinci büyük oyuncusu olmaya hazırlanan Ülker, 2007 yatırım bütçesinin büyük bir kısmını süte ayırdı. Son yıllarda ambalajlı süte rağbet edildiğine dikkat çeken Ülker Grup Sözcüsü Metin Yurdagül’e göre, İçim marka bilinirliği açısından üçüncü, pazarda ise ikinci sırada.

Dünyada sayılı işletmelerin kullandığı içme sütü teknolojisiyle kalitesi ve besin değeri yüksek ürün elde eden Yörsan, 2006 yılında yüzde 25’lik bir büyüme kaydetti. Sosyal sorumluluk projelerine ağırlık vereceklerini ifade eden Yörsan Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yörük, günlük süt işleme kapasitesini ise 677’den 742 tona çıkardı. sosyal sorumluluk projelerine ediyor. Açık sütün genel süt tüketiminden aldığı payın yüzde 57’den 52’ye gerilediğini açıklayan Tetra Pak Süt Kategorisi Müdürü Müge Satman, açık süte karşı yürüttükleri çalışmaların sonuçlarını 2007’de almaya devam edeceklerini söyledi.

Gündemde okul sütü var


Süt Dünyası yazarlarından beslenme uzmanı Selma Önelge Gür, “Sokak sütü yasak ama satılmaya devam ediyor” başlıklı yazısında, haksız rekabete yol açan ve kayıt dışı ekonomiyi besleyen sokak sütüne karşı daha fazla denetim ve yaptırım gerektiğini vurguluyor.

Çocuklara ve gençlere süt içme alışkanlığının kazandırılacağı yerin okullar olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Mehmet Demirci, “Beslenmemizde sütün önemi ve okul sütü” adını taşıyan yazısında, tüm dünyada yıllardan beri uygulanan okul sütü uygulamasının ülkemizde ödenek olmadığı için uygulanamadığını belirtiyor ve ekliyor: Gelecek sağlıklı nesillere sahip olma arzusundaki her toplum için süt içme alışkanlığının kazandırılması vazgeçilmez devlet politikası olarak uygulanmak zorundadır. Yazar Adnan Serpen ise “Süt tüketimi ve çocuklarımız” adlı yazısında, süt fiyatlarının sanayici lehinde yüksek olmasının süt tüketimi önündeki en büyük engel olduğuna dikkat çekiyor. Serpen, “Bu kısırdöngünün kırılmadığı sürece ne halkımızın sağlığını koruyabiliriz, ne de hayvancılığımızı kurtarabiliriz” diyor.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.