Surlar UNESCO'nun desteğiyle onarılacak

Surlar UNESCO'nun desteğiyle onarılacak

Restorasyonu iki yıl önce doğru yapılmadığı gerekçesiyle durdurulan İstanbul'un tarihi surları, UNESCO'nun desteğiyle yeniden onarılacak.

Restorasyonu iki yıl önce doğru yapılmadığı gerekçesiyle durdurulan İstanbul'un tarihi surları, UNESCO'nun desteğiyle yeniden onarılacak. Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İstanbul'un Sultanahmet Meydanı, Fener Balat, Süleymaniye Zeyrek ve surları, yani tarihi yarımadasıyla "Dünya Miras Listesi"nde olduğunu ve 2004'te mirasına yeterince sahip çıkmadığı için İstanbul'un bir alt bölüm olan tehlikeli alana düşürüleceği yolunda uyarı aldığını hatırlattı.

 

Listeden tehlikeli alana düşürülmenin ciddi bir prestij kaybı anlamına geldiğini ve listeye yeniden girebilmenin en az 10-12 yıl alacağını belirten Taşbaşı bunu önlemek için bir izleme komitesi kurulduğunu söyledi. UNESCO'nun raporlarında, İstanbul'un surlarının doğru restore edilmediğine dikkat çekildiğini belirten Taşbaşı şunları söyledi: "UNESCO, 'Surları kendi başınıza yapmayın. Gerekirse size destek verelim, uzmanlar gönderelim. Acele de etmeyin. Geçmişte acele ettiniz yanlış restorasyon yaptınız. Şimdi onları temizleyemiyorsunuz. Aceleye getirmeden bir plan yapalım ve bu plan içinde surları uzun vadede yavaş yavaş restore edelim. Bunun için gerekirse yabancı kaynaklardan, fonlardan size kredi bulalım' dedi. Surlarla ilgili olarak acil yapılması gerekenler konusunda Büyükşehir Belediye Başkanlığı ihaleye çıkacak. Önce bir ön plan hazırlanacak daha sonra da UNESCO'ya müracaat ederek İstanbul'a davet edilecek ve ortak bir plan hazırlanacak."


TÜRKİYE TURİZM





HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.