Sümbül Sinan Tekkesi Binası Bakan Arınç ile Başkan Demir tarafından açıldı

Sümbül Sinan Tekkesi Binası Bakan Arınç ile Başkan Demir tarafından açıldı

Kocamustafapaşa’da Fatih Belediyesi tarafından restore edilen Sümbül Sinan Tekkesi binası Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir tarafından açıldı.

Açılışa Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Fatih Kaymakamı Hasan Karakaş, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, AK Parti Fatih İlçe Başkanı Ahmet Baha Öğütken, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye meclis üyeleri, İstanbul Bilim, Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı Fatih Çıtlak ve çok sayıda davetli ile vatandaşlar katıldı.


İstanbul Bilim, Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı Fatih Çıtlak, resmi açılışı gerçekleştirilen Sümbül Sinan Tekkesi binasında müsiki, hat, ebru gibi Klasik İslam Sanatları derslerinin verildiğini anlattı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, metruk bir şekilde ele aldıkları Sümbül Sinan Tekkesi’nin restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Başkan Demir, Sümbül Sinan’nın tarihi önemine değinerek, böyle bir eserin restorasyonu sonrasında doğru bir şekilde fonksiyon verilmesinin önemine dikkat çekti. Binanın eğitim amaçlı kullanılmasının doğru bir fonksiyonlandırma olduğunu kaydeden Başkan Mustafa Demir, Tarihi Yarımada Fatih’te 10.000 tarihi eser yer aldığını söyledi. “Dünyada metrekare başına düşen tarihi eser sayısı en çok Tarihi Yarımada Fatih’te bulunmaktadır. Hükümetimiz döneminde çıkartılan yasa ile tarihi eserlerin restorasyonlarına ayrılan kaynakları bir fırsat olarak görüyoruz. Bu kaynakları millet adına milletin hizmetine sunmak ve en iyi şekilde değerlendirmek için gayret sarf ediyoruz” diye konuşan Başkan Demir, Fatih’te 420 tarihi eser üzerinde çalıştıklarını, kiminin restorasyonunu, kiminin röleve ve restitüsyon projelerini gerçekleştirdiklerini belirterek, çalışmalardan birkaçının bilgisini verdi.


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sümbül Sinan Tekkesini gösterek Fatih Belediyesi’nin yaptığı çalışmalardan birini yerine görmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Bakan Arınç, ilçe genelinde yapılan restorasyon çalışmalarının rakamlar ve bütçeleri ile özetlenen bilgilendirme afişlerini göstererek Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’i candan kutladığını söyledi. Bakan Arınç, hizmet yarışında olduklarını, İstanbul’da peş peşe büyük eserlerin açılışlarını Yenikapı Mevlevihanesi, Yavuz Sultan Selim Cami ve Beşiktaşta açılan Cami örneklerini vererek gerçekleştirdiklerini anlattı. Bakan Arınç, virane, metruk sahipsiz veya amacı dışı kullanılan birçok eseri, medeniyete sahip çıkma bilinci içerisinde ayağa kaldırdıklarını anlattı.


Konuşmaların ardından Sümbül Sinan Tekkesi binasının açılışı Bakan Bülent Arınç, Kaymakam Hasan Karakaş, Başkan Mustafa Demir, İlçe Başkanı Ahmet Baha Öğütken, Dernek Başkanı Fatih Çıtlak tarafından kurdele kesilerek yapıldı.


Bakan Bülent Arınç ve beraberindekiler binanın içini gezerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bakan Arınç’a gezi sırasında öğrenciler tarafından özel olarak hazırlanan hattın yer aldığı bir tablo hediye edildi.


Sümbül Sinan Tekkesi Fatih Belediyesi ve İl Özel İdaresi  işbirliğinde restore edildi. Açılışta saz heyeti mini bir konser verirken, mevlevi dervişleri de sema gösterisi sundu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.