Sultanahmet Camii'nin şadırvanlı avlusu restore ediliyor

Sultanahmet Camii'nin şadırvanlı avlusu restore ediliyor

İstanbul Vakıflar Bölge Müdür Vekili Adnan Ertem, Sultanahmet Camii'nin şadırvanlı avlusu zemininin izole ve şadırvanın restore edileceğini bildirdi.

İstanbul Vakıflar Bölge Müdür Vekili Adnan Ertem, Sultanahmet Camii'nin şadırvanlı avlusuyla ilgili bir proje hazırlandığını belirterek, bu çerçevede hem avlunun zemininin izole edileceğini, hem de şadırvanın restore edileceğini bildirdi. 

 

Ertem, cami avlusunun tahliye kanallarının, çeşitli yol veya kaldırım çalışmaları nedeniyle 2-3 yıldır tıkalı bulunduğunu ifade ederek, bu nedenle caminin avlu bölümünde su tahliyesini gerçekleştiremediklerini söyledi.

 

Her yağmur yağdığında avluda yağmur sularının biriktiğini dile getiren Ertem, şunları kaydetti: ''Yağışlar sonucu Sultanahmet Camii'nin avlusuna biriken sular zamanla tabana sızıyor. Yağmur sularının tabana sızması sonucu da tahribat oluşmaya başladı. Suların birikerek tabana sızması ve bu şekilde şadırvana zarar vermesini engellemek amacıyla İSKİ ile işbirliği içindeyiz. Kalıcı bir çözüm için bir proje hazırlıyoruz. Birinci önceliğimiz, su tahliyesinin sağlıklı yapılmasını sağlamak. Proje kapsamında altının izole edilebilmesi için avludaki tarihi mermerler özenle yerlerinden sökülecek. Ardından suların sızmasının engellenmesi amacıyla mermerin alt kısmı izole edilecek. Bu çalışma tamamlandıktan sonra sökülen mermerler tekrar yerlerine yerleştirilecek. Şadırvan da restore edilecek.''

 

Ertem, cami avlusunda bulunan şadırvanda hafif bir eğilme görüldüğünü belirterek, ancak yıllardan beri var olan bu durumun ciddi olmadığını söyledi. Projenin tamamlandıktan sonra Anıtlar Kurulu'na sevk edileceğini kaydeden Ertem, kurulun onay vermesi halinde çalışmalara hemen başlanacağını bildirdi. Ertem, ayrıca caminin altında su sarnıcı bulunduğu bilgisinin de doğru olmadığını kaydetti


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.