Su aktı onlar baktı
Susuzluğun pençesindeki İstanbul'da geçen yıl 312 milyon m3’lük su denize boşaltıldı
İstanbul’un barajlarında kentin sadece 100 günlük ihtiyacını karşılayacak suyun kaldığı, Ankara’da su kesintilerine gidildiği susuz yaz günlerinde, çarpıcı açıklama eski DSİ Genel Müdürü Mümtaz Turfan’dan geldi. Turfan geçen yıl İstanbul barajlarından Marmara’ya 312 milyon m3’lük suyun boşaltıldığını söyledi. Fazla suyun depolama alanı olmadığı için barajların hacmini aşınca denize boşaltıldığını söyleyen Turfan, 2002 yılında AKP işbaşına geldikten sonra Melen Çayı Projesi’nin yavaşlatıldığını iddia etti. İSKİ ise Turfan’ı doğrulayarak, “Geçtiğimiz yıl 312 m3 değil, 450 milyon m3 suyu denize döktük” dedi. İstanbul’un günlük su tüketiminin 2 milyon m3 olduğu düşünüldüğünde 7 aylık suyun boşa akıtıldığı ortaya çıkıyor.
2001 - 2003 yılları arasında Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü olarak Türkiye’nin su yatırımlarına yön veren isim olan Mümtaz Turfan, İstanbul ve Ankara’nın yaşadığı su sıkıntısının temelinde belediyelerin yanlış politikaları olduğunu savundu. Başbakan Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği zaman, mevcut hükümetle ters düştüğü için DSİ’nin raporlarında yer alan Melen Çayı Projesi dışında Istıranca baraj projelerine ağırlık verdiğini söyleyen Turfan, “Bugün Sayın Erdoğan’ın yaptırdığı bu barajlar kurudu. Biz DSİ raporlarında Istranca projeleri yerine Melen Projesi’ni önermiştik. Eğer paralar kısa süre çözüm üretecek projeler yerine Melen’e harcansaydı İstanbul’un hiç su sıkıntısı olmayacaktı” dedi.
İSKİ ne diyor?
İSKİ yetkilerinden alınan bilgiye göre, 2006 yılının ocak, şubat, mart ve nisan aylarında İstanbul’daki barajlar yüzde 100 doluluk oranına ulaştığı için, barajların hacmini aşan 450 milyon m3 su Marmara Denizi’ne boşaltıldı. Depolama alanı olmadığı için başvurulan bu uygulamanın normal prosedür gereği olduğunu belirten yetkililer, fazla suyun barajlarda tutulamadığını söyledi. İstanbul’da denize boşaltılan 450 milyon m3 suyu tutacak depo alanı olmadığı için yağışlarla alınan fazla su tutulamıyor.
MGK gözetiminde su stratejisi hazırlanıyor
TÜRKİYE, küresel ısınma ile birlikte her geçen gün azalan su kaynaklarını daha kontrollü kullanmak için “Strateji Belgesi” hazırlıyor. Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) da bir süre önce gündeme gelen su sorunu konusunda, devletin ilgili birimleri çalışmalar yürütüyor. Genelkurmay Başkanlığı, Enerji Bakanlığı ve MGK Genel Sekreterliği’nin de katkı sağladığı su çalışmalarında,Türkiye’nin su potansiyelini daha etkin şekilde kullanabilmesi için yöntemler belirleniyor.
Yapılan tespitlere göre, Türkiye’nin su kaynaklarının etkin kullanılması için daha fazla baraj ve gölet yapılması gerekiyor. Büyük şehirlerin su sorununu çözmek için de nehirlerden daha fazla faydalanılması gerektiğine dikkat çekiyor.
75 MİLYAR DOLAR
Türkiye, yıllık 501 milyar metreküp suya sahip olurken, bunun 274 milyar metreküpü buharlaşıyor ve 41 milyar metreküpü yer altı sularına karışıyor. Komşu ülkelerden Türkiye’ye 7 milyar metreküp su gelirken, Türkiye’nin brüt su potansiyeli 234 milyar metreküpü buluyor. Türkiye’nin ciddi bir su ve enerji sorunu ile karşılaşmaması için en az 75 milyar dolara ihtiyaç var.
Akşam / Erdinç AKKOYUNLU
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.