Sizin vücut saatiniz kaçı

Sizin vücut saatiniz kaçı

Uzmanlar tıpta bir ilki keşfetti. Vücut saati ile hastalıklar daha önce teşhis edilebilecek.

Araştırmacılar, insanların vücut saatini düzenleyen genetik mekanizmayı kontrol eden kimyasal düğmeyi bulduklarını bildirdi.

California

Üniversitesinin "Nature" dergisinde yayımlanan araştırmasında, bu sürecin karmaşık genler içermesine rağmen, tüm mekanizmanın tek bir aminoacid tarafından kontrol edildiği de belirtildi.

Araştırmanın sonuçlarına göre, "Saat" geni ve ortağı "Bmali" vücudun saatini denetliyor. "Bmali" tarafından üretilen bir proteindeki tek aminoacid, vücudun ritmiyle ilgili genetik olaylar zincirini tetikleyen bir değişikliğe gidiyor.

Bu değişiklik, herhangi bir şekilde bozulduğu takdirde, tüm sistemi mahvederek kontrol mekanizmasından kurtulabiliyor.

Araştırmacılar şimdi bu aminoacidin faaliyetini etkileyecek antikorlar üzerinde çalışırken, söz konusu keşfin uyku düzensizliği ve benzer hastalıkların tedavisinde daha etkili ilaçların üretilmesine yardımcı olması bekleniyor.

Çevredeki değişiklikleri sezinleyebilen ve çok hassas bir mekanizma olan vücut saati, uykudan metabolizma ve davranışa kadar birçok fonksiyonu düzenliyor.

Bu mekanizmanın, tüm insan genlerinin yüzde 15'ini düzenlediği tahmin ediliyor. Ritmin bozulmasıyla insan sağlığı olumsuz etkileniyor, uykusuzluk, depresyon, kalp hastalığı, kanser ve sinir bozuklukları ortaya çıkabiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.