Siyasi partilerin yeni plazaları

Siyasi partilerin yeni plazaları

AK Parti, CHP, MHP ve DP 22 Temmuzdaki milletvekili seçimlerine yeni genel merkez binalarında girecekler. İşte partilerin modern yapılarıyla dikkat çeken binaları:

Geçtiğimiz günlerde Demokrat Parti (DP) adını alan Doğru Yol Partisi (DYP), 3 Kasım 2002’de yapılan genel seçimin ardından yeni genel merkezine taşınan ilk parti oldu.

DYP’de, Selanik Caddesi’ndeki genel merkezin ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle Çetin Emeç Caddesi 117 numaradaki bina kiralandı. Yeni genel merkezin resmi açılışı DYP’nin 20. kuruluş yıldönümü olan 23 Haziran 2003 tarihinde yapıldı.

DP genel merkez binası, ikisi bodrum katta olmak üzere toplam 13 kattan oluşuyor. Katlarda genel başkan ve parti yöneticilerinin çalışma odaları, bodrum katlarında otopark, ayrıca mescit yer alıyor.

HELİKOPTER PİSTLİ GENEL MERKEZ

MHP, 29 Mayıs 2004 tarihinde, Balgat Ceyhun Atuf Kansu Caddesi’nde yaptırılan ve o dönemin 'en modern parti genel merkezi' olarak tanımlanan binasına taşındı.



Kuşbaşı bakıldığında MHP amblemindeki '3 hilal' şeklinde olan yeni genel merkez binası, zemin altında 5, zemin üstünde 14 kattan oluşuyor.

Binanın üstünde helikopter pisti de yer alıyor. Ahmet Vefik Alp’in mimarlığını yaptığı genel merkez binasında 'M', 'H' ve 'P' olarak adlandırılan üç blokun yanı sıra genel başkanlık bloku da bulunuyor.

Genel merkez binasında, ayrıca 700 kişilik iki katlı konferans salonu, her katta toplantı salonu, 85 kişilik basın toplantı salonu, bilgi işlem merkezi, internet bürosu, foto film merkezi, kütüphane, galeri, kafe, mescit ve yaklaşık 250 oda bulunuyor.

CHP’NİN 'AKILLI' BİNASI

CHP de parti imkanlarıyla yaptırılan modern genel merkez binasına taşındı. 19 Mayıs 2006 tarihinde hizmete giren yeni genel merkez binası, 8 bin 700 metrekarelik arsa üzerine kurulu ve 27 bin 400 metrekare kullanım alanına sahip.



Söğütözü’ndeki bina 3’ü zemin altında olmak üzere toplam 20 kattan oluşuyor. Binada 600 kişilik konferans salonunun yanı sıra 300 kişilik eğitim salonu yer alıyor.

Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu toplantıları ile basın açıklamalarında kullanılacak üç ayrı salonun bulunduğu CHP genel merkezinin 12. katında Genel Başkan Deniz Baykal’ın makam odası var.

Binanın 9, 10 ve 11. katlarında genel sekreter, genel başkan yardımcıları ve genel sekreter yardımcıları ve Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin odaları bulunuyor.

Sigara içme yasağının bulunduğu genel merkezde, kafeterya ile 330 binek oto ve 10 otobüs kapasiteli kapalı garaj da yer alıyor.

AK PARTİ’NİN MODERN YENİ GENEL MERKEZİ

AK Parti’nin de Söğütözü’nde satın alınan arazi üzerinde yaptırılan yeni genel merkez binasına önümüzdeki günlerde taşınması bekleniyor.



Türk siyasi yaşamına 14 Ağustos 2001’de katılan AK Parti’nin genel merkezi olarak, Ceyhun Atuf Kansu Caddesi’nde kiralanan bina kullanılıyordu.

AK Parti’nin, 8 dönümlük araziyi satın alarak yaklaşık bir yılda yapımı tamamlanan yeni genel merkez binası, CHP genel merkezinin de bulunduğu Söğütözü’nde yer alıyor. AK Parti’nin yeni genel merkez binası, dördü bodrum katı olmak üzere toplam 14 kattan oluşuyor.

Selçuklu mimarisinin etkilerinin göze çarptığı yeni genel merkezin çatısında bakırla kaplı kubbe ve mavi renkte AK Parti yazısı bulunuyor. Yeni genel merkez binasının giriş kapısının üst kısmında da 10 adet asimetrik olarak iç içe geçmiş iki karenin oluşturduğu 8 köşeli yıldız motifi bulunuyor.

Sekiz köşeli yıldız motifinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Özbekistan gezisi sırasında Buhara şehrindeki eserlerde görüp beğenmesi üzerine genel merkez binasında kullanıldığı öğrenildi.



AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.