Şişli Belediyesi’nde, adrese teslim bir skandal ihale daha!

Şişli Belediyesi’nde, adrese teslim bir skandal ihale daha!

Şişli Belediyesi’nde adrese teslim ihaleler bir türlü bitmiyor. 30 Haziran 2020 tarihinde 2020/234207 ihale kayıt numarası ile 628 iş kaleminden oluşan adrese teslim bir skandal ihale daha yapılıyor.

SARIGÜL DÖNEMİNDE DAHİ BÖYLE BİR İHALE GÖRÜLMEDİ

Şişli Belediyesi’nde sansasyonlarla gündemden düşmeyen eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül döneminde dahi böyle bir ihale yapılmamıştı.

4734 sayılı Kamu İhale Kurumu’nun 5’nci maddesi, ‘Aralarından kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece, mal alımı, hizmet alımı ve yapım işleri bir arada ihale edilemez’ diyor.

Bu ihalede, kabul edilebilir doğal bağlantıların da bulunmamasına ve birbirinden çok farklı iş kalemleri içermesine rağmen ihaleye çıkılması skandala neden olacak.

İHALENİN İSMİ BAŞKA, İÇERİĞİ BAŞKA 

30 Haziran’da yapılacak bu skandal ihalenin ismi başka, ihale içeriğindeki 628 adetten oluşan iş kalemleri ise çok başka.

İhalenin ismi; Şişli İlçe sınırları içerisinde bulunan, kamu hizmet binalarının, bakım, onarım ve muhtelif cadde sokaklarda asfalt, tretuvar, yağmur suyu hattı, bakım-onarım yenileme işi.

ADETA, DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ İHALE EDİLİYOR

Şişli Belediyesi tarihinde emsali görülmemiş bu ihale ile adeta Şişli Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü ihale edilmiş oluyor . Bu ihaleden sonra Destek hizmetleri müdürlüğünün yapacak bir ihalesi de kalmamış olacak. Yine  Şişli Belediyesi’nin birçok müdürlüğünün yapabileceği işleri de bu ihale kapsamında bir firmaya devredilmesi sonuca doğacaktır.

ŞİŞLİ BELEDİYESİ’NDEKİ İHALELERİN YARISI İPTAL EDİLDİ  

Muammer Keskin belediye başkanı olduktan sonra, Şişli Belediyesi’nde ihale skandalları bir türlü bitmek bilmedi. Şişli Belediyesi’nde yapılan ihalelerin yarısı iptal edildi, bir çok ihale de bir türlü yapılamadı.   

İHALEDE TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ İŞ KALEMLERİ VAR

Bu ihale, Türkiye gündemine düşerek, Şişli’de, Şişli Belediyesi’nde ve CHP’de bir skandala neden olacak. Şişli Belediyesi’nin yapacağı bu ihale Şişli Belediyesi tarihinde görülmemiş iş kalemlerden oluşuyor.

İHALEDEKİ İŞLERİN AYRI AYRI İHALE EDİLMESİ GEREKİYOR

Bu ihaledeki iş kalemlerinin uzmanlık alanlarının farklı olduğunu anlamak için teknik bir kişi olmak gerekmiyor. Bu kadar birbirinden çok farklı işleri bir ihalede birleştirme yaklaşımı doğru değil. İhaleye çıkarılan iş kalemlerin tümünü bir bütün olarak göz önüne aldığımızda, ihale kapsamındaki mal alımı, hizmet alımı ve yapım işlerinin tamamını gerçekleştirebilecek yeterlilikte bir şirket yok. İhale kapsamındaki işlerin çoğunluğu ayrı ayrı teknik bilgi ve uzmanlık gerektirmekte.

İHALENİN İŞ KALEMLERİ ARASINDA BİR BAĞLANTI YOK

Yol, tretuvar yapımı veya hizmet binası bakım ve onarımı ihalesinde “Dış Mekân Ahşap Bank” veya “Dış Mekân Ahşap Kaplamalı Çöp Kovası” arasında nasıl bir doğal bağlantı bulunmaktadır?

Keza, “Otomatik Araç Plaka Okuyan kamera ve Katlardaki Araç Adetlerini Gösteren Otopark Sistemi, Yazılımı,” iş kalemi hangi yapım işi ile doğal bağlantı halindedir?

İhale dosyası kapsamında anahtar teslim esaslı otopark inşası mı var ki  bu bu teknolojik otopark yazılım  mal veya hizmet alımı işi bu ihale dosyasına eklendi.

TEKNOLOJİK CİHAZLAR İNŞAAT FİRMASINDAN İSTENİYOR

Teknik şartnamede, 4 adet x-ray cihazı ve 300 adet güvenlik kamerası alınması belirtilmiştir. X-ray cihazı ve güvenlik kamerası alınması işi tek başına bağımsız bir ihaleyi gerektiren bir iştir.

Teknik şartnamede onlarca duvar tipi ve salon tipi klima alımı da hedeflenmiştir. Klima temini neden ayrı bir ihale konusu edilmemektedir?

Yüzlerce, fotoselli el kurutma makinaları, fotoselli kâğıt havlu makinaları da ihale kapsamına alınmıştır. Bu cihazların alımı da bağımsız bir ihaleye konu edilmesi gerekirdi.

İHALEDEKİ BİRÇOK ÜRÜNLER ÇOK DAHA UCUZA ALINABİLİR

Bu teknolojik cihazların teminin bir ihaleyle bir inşaat firmasına bırakılması kamu zararına neden olacaktır. Zira, cihazlar ayrı ihaleler ile direkt üreticilerinden temin edilmesi hedeflenseydi daha ucuza temin etme imkânı da doğmuş olacaktı.

BU İHALE TUZAKTIR VE BAŞKA HESAPLAR VARDIR

Bu ihale tuzak bir ihaledir. Şişli Belediyesi’nin yaptığı ihalelere bakıldığında yapılan ihalelerin yarısının iptal edildiğini görüyoruz. Her ihale öncesinde de sürekli sıkıntı ve sansasyonlar yaşanmıştır. Yaşanan onca olaylardan sonra, gerek 4734 sayılı kanun gerekse de Kamu İhale Kurumunun devre dışı bırakılmak istenmektedir.

Bu ihaleden sonra ihale kapsamındaki 628 iş kalemlerinden her biri alt taşeron sıfatı ile istenen  firmaya ihalesiz verebilecektir. Dolayısı ile, bu ihaleyle Destek Hizmetleri Müdürlüğü de devre dışı bırakılmış olacaktır.

HER FİRMA BU İHALEYE GİREMEYECEK

İhale dosyasında yapmış olduğumuz inceleme ve sektörde uzman olan kişilerle yapmış olduğumuz görüşmeler sonrası, bu ihalenin isteyen her firmanın cesaretle girebileceği bir ihale olmadığı ifade edildi.

Bu ihaleye ancak yaklaşık maliyet hesabı konusunda bilgi sahibi olan ve Şişli Belediyesi ile irtibatlı bir firmanın girebileceği iddia ediliyor. 628 ayrı iş kalemini göz önüne alındığında bu işlerin tümünden kar etmenin mümkün olmadığı belirtiliyor.

İHALEDE PUANLAMA SİSTEMİ GETİRİLMİŞ

Bu ihalede, 12 ayrı iş kaleminde 50 puanlık bir puanlama sistemi getirildiği ortaya çıktı. Yani, puana tabi 12 iş kaleminde belirlenen yaklaşık maliyeti bilen ve buna uygun fiyat veren 50 puanı alarak, diğer ihale katılımcısı isteklilerden daha avantajlı olacak. Dolayısıyla yaklaşık maliyetleri bilen firma 50 puana sahip olan firma olacak ve ihalede adrese ulaşmış olacaktır.

ŞİŞLİ BELEDİYESİ’NİN REKLAM ATÖLYESİ VAR

Şişli Belediyesi’nin, kendi bünyesinde, profesyonel reklam atölyesi var. Burada her ölçüde ve her kalitede baskı yapılabilirken ihaleye ‘vinil baskı’ işini konulmuş.

ŞİŞLİ BELEDİYESİ’NİN MARANGOZ ATÖLYESİ VAR

Şişli Belediyesi’nin tam donanımlı profesyonel bir marangoz atölyesi de var. İhale kapsamında belirtilen birçok ahşap işi Şişli Belediyesi’nde yapılabilecekken bu işlerin ihale edilmesi dikkat çekti.

ŞİŞLİ BELEDİYESİ’NİN DEMİR ATÖLYESİ VAR

Şişli Belediyesi kuruldu kurulalı, ihaleye çıkan demir işlerinin hiçbiri dışarıdan alınmadı ve yaptırılmadı. Her türlü demir işlenip, istenilen tüm çalışmaların yapılması mümkün iken, ihaleye ‘demir kesilmesi ve bükülmesi’ işlerinde konulması dikkat çeken bir başka konu oldu.

ŞİŞLİ BELEDİYESİ’NDE KAPI KİLİDİNİ TAKACAK PERSONEL VAR

Şişli Belediyesi’nde, tasarruf olsun diye onca çalışan personel işten çıkartılırken ve çıkartılmaya da devam edilecekken, 'boya yapmak, vernik yapmak, cila yapmak, kapı kilidi takılması, kapı kolu takılması, menteşe takılması, sineklik takılması' gibi birçok basit işler ihale kalemlerinde yer almıştır.

ŞİŞLİ BELEDİYESİ’NİN ONLARCA NAKLİYE ARACI VAR

Şişli Belediyesi’nin nakliye için onlarca aracı varken, vatandaşların tüm nakliye işleri belediye araçlarıyla karşılanabiliyor iken, 'çimento nakli, kum nakli' gibi iş kalemlerin yer aldığı bu ihale, Şişli tarihinde görülmedi.

Bu kadar imkân ve personelle bu hizmetlerin birçoğunu Şişli Belediyesi’nin kendisi yapabilecekken, ihale ile bir firmaya devretmesi kamu zararına neden olacaktır. Oluşacak bu zararın hesabını kimse veremeyecektir.

ŞİŞLİ TARİHİNDE GÖRÜLMEMİŞ BAZI İHALE KALEMLERİNDEN

- Sineklik Takmak, 

- Kapı Kilidi Takmak, 

- Kapı Kolu Takmak, 

- Kapı Kolu Teferruatlarını Takmak,

- Menteşe Takmak, 

- Laminant Parke Döşemek, 

- Süpürgelik Yapmak, 

- Asma Tavan Yapmak, 

- Ahşap Yüzeye Sentetik Boya Yapmak, 

- Ahşap Yüzeylerin Verniklenmesi, 

- Her Cins Ahşap Parkenin Cilalanması, 

- Demir Yüzeylere İki Kat Antipas, 

- İki Kat Sentetik Boya Yapılması, 

- Saçtan Bükme Kapı Kasası Yapılması, 

- Çeşitli Demir İşlerinin Yapılması, 

- Demir Borudan Korkuluk Yapılması, 

- Çit Yapılması, 

- Her Türlü Ahşap Kapı,

- Pencere Ve Camekan Sökülmesi,

- Her Kalınlıkta Mermer, Traverten, Terrazo Karo Ve Andezit Kaplama Sökülmesi,

- Seramik ve Fayans vb. Kaplama Sökülmesi,

- Tezgah Üstü Mermerin Sökülmesi,

- Vinil Branda Baskısı Yapılması,

- Beton Yol Sökümü,

- Mevcut Kapı Ve Pencere Kanatlarının Çalışır Duruma Getirilmesi,

- Kapı Ve Pencere Camına Slikon Çekilmesi,

- Basketbol Sahasına Akrilik Boya Uygulaması Ve Saha Çizgilerinin Çizilmesi,

- Zemin Tesviyesi Yapmak,

- Keçe Sermek,

- Yere Hasır Yermek,

- Çelik Çubukların Bükülmesi Ve Kesilmesi,

- Borudan Kalıp İskelesi Yapmak,

- Alçı Astar Yapmak gibi toplamda 628 kalem ihaleye çıkartıldı.

ADETA, ‘DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ’ İHALE EDİLİYOR!

Bu ihale sonucunda adeta, Şişli Belediyesi’nin ‘Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ ihaleyi alacak şirkete devredilmiş olacak. Bu ihaleyi kimler tarafından alınacağı dahi belirlendiği de iddia ediliyor.

Şişli Gazetesi olarak, yaptığımız teknik ve hukuku araştırmalarda, bu ihalenin skandal ve adrese teslim bir ihale olduğu ifade ediliyor.

ŞİŞLİ GAZETESİ OLARAK, ŞİKAYET EDECEĞİZ

Şişli’nin ve Şişli Belediyesi’nin sigortası olan Şişli Gazetesi olarak, bu skandaldan dönülmesi için Pazartesi günü itibari ile bu ihale ile ilgili gerekli şikayetlerimizi resmi makamlara yapıyoruz.

Şikayetimize rağmen bu ihaleden dönülmez ise de, bu ihaleyi yapanlarla ilgili de gerekli resmi makamlara şikayetlerimizi yaparak, tarihe bir not daha düşmüş olacağız.

İhalenin içeriğine bakıldığında, 628 kalemin olduğu ve bunların içerisinde birbiriyle doğrudan bağlantısı olmayan birbirinden çok farklı kalemlerin olduğu görülüyor.

SORUŞTURMA AÇILDIĞINDA, KİMSE HESAP VEREMEYECEK

Bu ihalenin, suistimale ve ucu açık matbu bir ihale olması, Türkiye gündemine oturacak ve skandal yaratacak. Bu ihale, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hüküm ve yönetmelikleri de aykırı düşmektedir.

Bu ihalenin gerçekleşmesi durumunda, açılacak herhangi bir soruşturmada; ihale komisyonu, ihale yetkilisi, sorumlu müdürler, başkan yardımcıları ve Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’in, bu ihale ile ilgili sorulacak sorulara cevap dahi veremeyecekleri ortaya çıkacaktır.

TÜM RESMİ TALEP VE YAZIŞMALAR ARAŞTIRILACAK

İhaleye konu olan ve ihtiyaç duyulan iş kalemlerin ilgili müdürlükler tarafından resmi bir talep yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise bu taleplerin resmi yazışmalara girip girmediği, teknik şartnamede belirtilen teknik çizim ve görsellerin, kimler tarafından yapıldığı, tüm Şişli’de ihtiyaç alanlarında keşif ve bilirkişi incelemelerinin yapılıp yapılmadığı, keşif özetleriyle bilirkişi raporlarının oluşturulup oluşturulmadığı, bu çalışmaların da hangi teknik kadrolar tarafından yapıldığı, yapılan bu çalışmaların da belgelenip belgelenmediği, bu ihale dosyasının bir başka yerde kullanılıp kullanılmadığının hesabı gerçekleşecek soruşturmada sorulacak.

BU İHALE, İLE ŞİŞLİ’DE HER YERİN KAZILMASI GEREK

İhale kalemlerinde; 19 bin 909 metreküp değişik türlerde kazı yapılacağı belirtiliyor. Bu da, Şişli’de kazılmadık yerin kalmayacağı anlamına geliyor.

31, 977 ton sönmemiş kireç nakli isteniyor. Bu kadar kireçle Şişli’de neler yapılacağı merak konusu oldu. 

Bu ihalede, 2.100 adet kapalı kol konferans koltuğu alımı isteniyor. Bu da, Şişli Belediyesi’nin Şişli’deki neredeyse tüm koltukları değiştireceği anlamına geliyor.

KUŞTEPE’NİN İÇME SUYU KESİLİRKEN MERDİVENE BANT

Nerenin ve hangi merdivenlerin dahi belli olmadığı bir yerin merdiven basamaklarına yapıştırılacak kaymaz bant düşünülerek ihale edilirken, yoksul Kuştepe Halkı’nın yıllardır dağıtılan içme suyunun kesildiği bir süreçte bu ihale skandala neden olur.  

İŞTE, SKANDALI ORTAYA ÇIKARAN DİĞER İHALE KALEMLERİ

- Nervürlü çelik hasırın yerine konulması?

- Beton çelik çubuğu, çubukların kesilmesi, bükülmesi ve yerine konulması?

- Profil demirlerinden çatı makası yapılması ve yerine konulması?

- Saç ile eğri yüzeyli beton ve betonarme kalıbı yapılması?

- Çelik borudan kalıp iskelesi yapılması?

- Tam güvenlikli, dış cephe iş iskelesi yapılması?

- Zemin tesviyesi yapılması?

- Geotekstil keçe serilmesi?

- Çimento dozlu tesviye tabakası yapılması

- Taş duvar yüzeylerine kabartma derz yapılması?

- Çimento dozlu kaba ve ince harçla sıva yapılması?

- Alçı astar (perdah) yapılması?

- Saten alçı kaplaması yapılması?

- Ahşaptan oturtma çatı yapılması?

- Çatı üzerine osb/3 kaplama yapılması?

- Ahşaptan saçak altı ve alın kaplaması yapılması?

- Üst ve alt kiremit (alaturka) ile çatı örtüsü yapılması?

- Çinkodan yağmur borusu yapma?

- PVC yağmur borusu temini?

- Isı yalıtımı yapılması?

- PVC esaslı spor zemin malzemeleri ile kapalı spor zeminlerde döşeme kaplaması yapılması?

- PVC esaslı kendinden dönüşlü kepli süpürgelik temini?

- Derz aralıklı duvar kaplaması yapılması?

- Beyaz mermer levha ile döşeme kaplaması yapılması?

- Beyaz mermer levha ile merdiven basamağı kaplaması yapılması?

- İç ve dış kapı kilidinin yerine takılması?

- Kapı kolu ve aynalarının yerine takılması?

- İspanyolet takımının yerine takılması (Yani kapının kol, demir ve teferruatının takılması)?

- Menteşenin yerine takılması?

- Lamine parke döşemesinin yapılması (Çıtalar da dahil)?

- Ahşaptan süpürgelik yapılması?

- İç kapı kanadı yapılması, yerine takılması?

- Sineklik yapılması ve yerine takılması?

- Asma tavan yapmak?

- Ahşap yüzeye sentetik boya yapmak?

- Ahşap yüzeylerin verniklenmesi?

- Her cins ahşap parkenin cilalanması?

- Demir yüzeylere iki kat antipas, iki kat sentetik boya yapılması?

- Saçtan bükme kapı kasası yapılması?

- Çeşitli demir işlerinin yapılması?

- Demir Borudan korkuluk yapılması?

- Çit yapılması?

- Her türlü ahşap kapı, pencere, camekan sökülmesi

- Her kalınlıkta mermer, traverten, terrazo karo ve andezit kaplama sökülmesi

- Seramik, fayans vb. Kaplama sökülmesi?

- Tezgah üstü mermerin sökülmesi?

- Alüminyum profil ve çubuklardan kaynak ve perçin yapılıp, tesviye edilmesi?

- Vinil branda baskısı yapılması?

- Beton yol sökümü?

- Kapı ve Pencere Doğraması Madeni Aksamı Sökülmesi 320 adet

- Mevcut Kapı ve Pencere Kanatlarının Çalışır Duruma Getirilmesi

- Kapı ve Pencere Camına Slikon Çekilmesi

- Basketbol sahasına akrilik boya uygulaması ve saha çizgilerinin çizilmesi

- Duvarların üzerine resim çalışması yapılması (boya+işçilik dahil)

- Kapalı kol konferans koltuğu

- Paslanmaz çelik bayrak direği yapılması

- Ahşap gövdeli Atatürk köşesi temini ve tespitinin yapılması

- Sönmemiş Kireç Nakli

- Tuğla Nakli

- Moloz Taş Nakli

- Kırmataş Nakli

- Gazbeton Nakli

- Mermer Pirinci ve Tozu Nakli

- Nervürlü Çelik Nakli

- Sac Nakli

- Hasır Çelik Nakli

- Normal Çimento Nakli

- Beyaz Çimento Nakli

- Kazı ve Moloz Nakli

- Bağlayıcılı Kireç Harcı Yapılması

- Yağlı Boyanın Boya Sökücü İle Temizlenmesi

- İşlenerek dekore edilmiş her çeşit demirden parmaklık, korkuluk vb. dekoratif (perforje) imalat yapılması ve yerine konulması

- Düz Ahşap Satıhlar Üzerindeki Yağlı Boyanın Kimyasal Temizlenmesi

- Eski boyalı yüzeylere astar uygulanarak iki kat su bazlı mat boya yapılması

- Fotoselli el kurutma makinesi

- Fotoselli Havluluk

- Fotoselli Sıvı Sabun Makinesi

- Osmanlı Musluğu Takılması

Şişli Gazetesi olarak, düne kadar desteklediğimiz ve güvendiğimiz, Belediye Başkanının kamuoyunda hâkim olan dürüstlük imajına gölge düşürecek bir hata yapmaması en büyük dilek ve beklentimizdir.

Şişli Belediyesi tarafından kullanılan kamu kaynağına, vergisi ile katkıda bulunan bir yurttaş; düne kadar da destekleyen bir Şişlili olarak, bu ihale dosyasının iptal edilmesini talep ederiz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler