Sigara, akciğer kanseri riskini 20 kat artırıyor

Sigara, akciğer kanseri riskini 20 kat artırıyor

Akciğer kanseri ile mücadelenin, hastalığın %90 oranında nedenini oluşturan sigarayı bırakmaktan geçtiğini belirten Prof. Dr. Gökhan Kandemir, ‘17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Günü’ öncesinde akciğer sağlığını nasıl korumak gerektiği hakkında bilgi verdi

Prof. Dr. Gökhan Kandemir,  akciğer kanserinin en önemli nedeni sigara tüketimi olduğunu vurgulayarak, “ Vücudun oksijen gereksinimini sağlayan akciğer, sigara tüketimi ile 20 kat fazla kanser riski altındadır. Ülkemizde her yıl 30 bin yeni akciğer kanseri tanısı konuluyor. Dünyada ise sigara tüketimi kanser ilişkili ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer almaktadır.” dedi.

PASİF İÇİCİLERDE RİSK ALTINDA

Dr. Kandemir, “Akciğer kanseri sadece sigara içenlerde değil, içmeyenlerde de gelişebilmektedir.” dedi. Kandemir, tüm akciğer kanserleri vakalarına bakıldığında %15’lik dilimi hiç sigara içmemiş kişilerin oluşturduğunu ifade ederken pasif içiciliğin de akciğer kanseri gelişim riskini arttırdığını söyledi. Kandemir: “Sigaradan uzak durarak 10 yıl için de akciğer kanseri riski yüzde 50 azaltılabilir.” dedi.

ERKEKLERDE EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ

Erkeklerde en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu belirten Dr. Kandemir, “ Bunun temel nedeni sigara içiminin fazla olmasıdır. Akciğer kanseri çoğunlukla 55 yaş ve üzerinde görülmektedir. Fakat bu; sigaraya başlama yaşına, sigara kullanma sıklığına, çeşitli kanser yapıcı maddelere maruz kalma durumuna göre değişmektedir. Kadınların da giderek daha fazla sigara tüketmesi ile son yıllarda akciğer kanserinde artış görülmektedir.” dedi.

Prof. Dr. Gökhan Kandemir: “Kanser, 45 yaş altında nadiren ortaya çıkarken genellikle 50-70 yaşlarında daha fazla tanı konulmaktadır.” dedi. Kandemir kanser gelişimindeki etkili faktörleri şu şekilde sıraladı; “Genetik geçiş, asbest, radon gazı, hava kirliliği, verem gibi bazı akciğer hastalıkları, akciğerlere radyoterapi uygulanması riski artırabilmektedir. İçme sularında yüksek düzeyde arsenik maddesi olması da önemli bir nedendir.”

SIK TEKRARLAYAN VE UZUN SÜREN ÖKSÜRÜK ÖNEMSENMELİ

Akciğer kanserinin en genel belirtisinin “inatçı öksürükler” olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gökhan Kandemir,  “Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi belirtiler de olmaktadır. Öksürükle birlikte gelen kanlı balgam, akciğer kanseri hastalarının dörtte birlik bir kısmında görülmektedir. Akciğer kanseri; vücudun kemik, beyin, karaciğer gibi kısımlarına yayılarak baş ve kemik ağrısı, yorgunluk ve halsizlik ile de kendini gösterebilir.” dedi.

BELİRTİ VERMEDEN İLERLEYEBİLİYOR

Akciğer kanseri hastalarının neredeyse dörtte birinde kanserin hiçbir belirti vermeden oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Gökhan Kandemir, “Çoğu kişi akciğer kanseri olduğunu, başka bir hastalık sebebiyle akciğer röntgeni çektirdiğinde öğreniyor. Bu nedenle rutin olarak yapılan kontrollerin akciğer kanserinin erken evrede belirlenmesi için hayati öneme sahip. Akciğer kanseri erken evrelerde teşhis edilirse tedavisinde başarı şansı oldukça yüksektir. Günümüzde düşük doz spiral bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme tekniklerindeki ilerlemeler ile akciğer kanseri artık erken evrede saptanabilmektedir.” diyerek erken teşhisin önemine dikkat çekti.

“EN BASİT YOL SİGARAYI BIRAKMAK”

Prof. Dr. Gökhan Kandemir, akciğer kanserinden korunmak için en etkili ve en basit yolun sigarayı bırakmak olduğunu vurguladı. Kandemir, sigara yaşamdan uzaklaştırıldığında sadece sağlıklı yaşamak için uygulanması gereken birkaç basit kural kaldığını hatırlatarak şunları söyledi: “Az yağlı gıdalarla, sebze ve meyveler bol tüketilerek sağlıklı beslenilmelidir. Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze yiyenlerde akciğer kanseri riskinin daha düşük olduğu birçok çalışma ile gösterilmektedir. Yüksek doz “beta karoten ve A vitamin” alanlarda ve özellikle sigara içenlerde kanser riskinin arttığı da görülmüştür. Alkol tüketimini sınırlandırılmalı ve düzenli egzersiz ile yaşam kalitesi artırılmalıdır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.