Side Tiyatrosu

Side Tiyatrosu

Side Tiyatrosu'nda 5 gün önce başlayan kazı, restorasyon ve konservasyon çalışması 40 gün sürecek


Abdurrahman Büyükkeskin/Cihan

Side Tiyatrosu'nda yaz dönemi kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları başladı.
Antalya'nın Manavgat ilçesi Side beldesinde kazı çalışmaları 59 yıldan bu yana aralıksız devam ediyor. Turizm şehri Manavgat'ın Side Beldesi'nde 5 gün önce başlayan kazı, restorasyon ve konservasyon çalışması 40 gün sürecek. Side'de 59 yıl içinde yerli ve yabancı 72 arkeolog görev yapmış. Antik kentte kazı çalışmalarının 15 yıl daha sürebileceği belirtiliyor.

 



Side Tiyatrosu'ndaki kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmasını Kültür ve Turizm Bakanlığı Merkez Restorasyon ve Konservasyon Laboratuarı Dr. Mimar-Restoratör Ülkü İzmirliğil, Süleyman Demirel Üniversitesi Arkeoloji Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özhanlı ile Akdeniz Üniversitesi'nde arkeoloji bölümü öğrencileri yapıyor.

 

Pamphylia Bölgesi'nin en eski liman kenti Side'de 1947 yılından bu yana kazı çalışması yapıldığını belirten Mimar-Restoratör, tiyatroda ise ilk kazı çalışmalarının 1955-56 yılları arasında yapıldığını söyledi.



Antik Kent'te, ilk kazı çalışmasını kazmayı 59 yıl önce Türk Tarih Kurumu adına İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Ord. Prof. Arif Müfid Mansel'in yaptığını ifade eden Ülkü İzmirliğil, tiyatroda kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmalarının 1982 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapıldığını kaydetti. İzmirliğil, "Tiyatroda 50 yıl önce yapılan ilk kazı çalışmalarında Agora'nın çevresinin çalılıklardan temizlenerek sahne binasının gün yüzüne çıkarıldı. Kazı çalışmasında gün yüzüne çıkan tarihi eserlere restitüsyon çalışması yapıldı. 2001-2002 sezonunda tiyatroda 442 mimari eser incelenerek, parça birleştirilmesi yapıldı. Kazı sonucunda 1 ve 2'nci Aedicula'nın açılması ile sahne binasının cephe podyumuna ait friz kabartmaları tümüyle gün yüzüne çıkartıldı. 7 yıl önceki çalışmalarımızda Scaena frons'un 1 ve 2'nci katına ait yüzde 100, üçüncü katında ise arşitrav bloklarını yüzde 90 gün yüzüne çıkardık." diye konuştu.

 

Kazı çalışmalarında tiyatronun Parados (P1), Geç Hellenistik dönemde değişikliğe uğradığını ve özgün zemin döşemesinin kaldırıldığının gözlemlendiğini belirten Ülkü İzmirliğil, Agora'nın güney portik dükkanları ve parados (P1) kazısı sırasında sarımtırak kireçtaşların 56'sının Geç Hellenistik döneme ait olduğunun tespit edildiğini söyledi.

 

Öte yandan 2007 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye'de 44 yerinde 18 yabancı ülkeden 82 öğretim üyesinin kazı çalışması yapacağı belirtildi.




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.