Seyitler, Keltepe yaylasında buluştular

Seyitler, Keltepe yaylasında buluştular

Hazreti Peygamber'in soyundan gelen bir asır önce Manyas'ı yurt edinen seyitler, Manyas'ın İrşadiye köyünde bir araya geldi.

Hazreti Peygamber'in soyundan gelen seyitler, Manyas'ın İrşadiye köyünde bir araya geldi. Bir asır önce Manyas'ı yurt edinen seyitler, 9 yıldır 900 metre yüksekliğindeki Keltepe'de toplanıp yılın son hayrını yapıyor. 10 bine yakın vatandaşın katıldığı hayıra köylülerin yanı sıra İstanbul, Bursa, İzmir'den katılım gerçekleşti.

Hazreti Muhammed'in kızı Hz. Fatma'nın oğlu Hz. Hüseyin 'in soyundan gelenlere seyit ismi veriliyor. Seyitler, yaklaşık 200 yıl önce Mekke'den Dağıstan'a göçer. Osmanlı ile Rusya arasında 1877'deki 93 Harbi'nde Dağıstan'dan ayrılan seyitler, Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı Seyitler köyüne gelir.

 

 

Hayırla ilgili bilgi veren Tertip Komitesi Üyesi İsmail Yaşar, Peygamber torunlarının yaşadığı tek köyün eski adıyla Seyitler, yeni adıyla İrşadiye köyü olduğu bilgisini veriyor. Azerbeycan Kuba kasabasında akrabaları olduğunu dile getiren Yaşar, her evde bir hafızın bulunduğunu söylüyor. Köyde 20 hane bulunduğu, yazları bunun 120'ye çıktığını hatırlatan Yaşar, İstanbul'da yaşayanların Gaziosmanpaşa'da ikamet ettiğini anlatıyor.

 

Dokuz yıldır hayır yapıldığını kaydeden Yaşar, İstanbul, İzmir, Bursa gibi illerden katılımlarla 10 bine yakın kişinin Keltepe'de bir araya geldiğini ifade ediyor. Önceki yıllarda Timurtaş Uçar Hoca'nın gelip sohbet ettiğini aktaran Yaşar, birkaç yıldır Ömer Döngeloğlu'nun vaaz ettiğini belirtiyor. Keltepe'nin 850 rakımla Marmara bölgesinde Uludağ'dan sonra en yüksek yeri olduğunu dile getiren İsmail Yaşar, beraber namaz kılıp, dua ettikten sonra hayrın sona erdiğini söylüyor.

 

 

Sabah saatlerinde toplanan seyitler, Döngeloğlu'nun sohbetini dinliyor, namaz kılınıyor, indirilen hatimlerin duaları ediliyor yemek yenildikten sonra geri dönülüyor.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.