Sessiz Filmlere Saygı Duruşu

Sessiz Filmlere Saygı Duruşu

2011 Fransa yapımı sessiz film: The Artist…

Cansu ABACI

Müzik kadar sinemanın da evrensel olduğunu düşünenler sessiz filmlerin kralı Charlie Chaplin’e atıf yapmadan zemin oluşturamazlar muhtemelen. Teknolojinin yetersiz; duygu ve mimiklerin aşırı olduğu sessiz filmler çağında komediden dramaya kadar birçok tarzda filmler çekilmiştir. Hollywood’un efektlerle süslenmiş teknolojiyi artı değer haline dönüştüren filmlerinden gişe elde etmek artık sıradanlaştı. Ancak ne var ki sessiz filmleri, renksiz detayları, oyunculukları, dinamizmi hissettiğiniz o eski filmlere şapka çıkarıp referans alan bir film var vizyonda: “The Artist”. Üstelik En İyi Film, En İyi Yönetmen, En iyi Erkek Oyuncu dahil birçok dalda Oscar adayı.


Film, 1920’li yıllarda Hollywood sinema sektörünü kökünden değiştirecek teknolojik bir devrimin yaşanmasından sonra oldukça popüler olan sessiz film oyuncularının hayatlarındaki çöküşü anlatıyor. Dönemin en karizmatik oyuncularından George Valentin’in (Jean Dujardin) hayatı, sesin beklenmedik bir biçimde sinema perdesine yansıması ve yapımcıların bu değişime ayak uydurabilen geç oyuncuları tercih etmesiyle beraber alt üst oluyor. Bu esnada George Valentin sayesinde üne kavuşan genç ve güzel oyuncu Peppy Miller (Berenico Bajo) ise şöhretin peşinde durmadan koşuyor.


Film sessiz filmlere bir saygı duruşu niteliğinde olup saniyede 22 kareyle çekilmiş. BAFTA Ödülleri dahil birçok ödülü şimdiden toplayan The Artist Oscar Ödülleri için de en güçlü adaylar arasında gösteriliyor.



Oyunculuklarıyla adından söz ettiren oyuncular arasında öne çıkan bir başka isim ise Uggie. Yardımcı erkek oyuncu diyebileceğimiz Uggie bu yıl ilki dağıtılan Altın Tasma ödülünün de sahibi oldu. Filmdeki performansıyla beğeni toplayan Uggie tam bir profesyonel. 10 yaşındaki Jack Russell Terrier cinsi Uggie, son filminin yanında Water for Elephants filmindeki performansı ödüle layık görüldü. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.