Seçimde kim kimin karşısında?

Seçimde kim kimin karşısında?

Milletvekili aday listelerinin ve seçim çevrelerinin açıklanmasıyla liderlerin rakipleri de belli oldu. Başbakan Erdoğan İstanbul 1.Bölge'de partilerin ağır toplarıyla yarışacak.

CHP'den İlhan Kesici, DP'den Nevval Sevindi, MHP'den Gündüz Aktan, GP'den Emin Şirin ve Saadet Partisi'nden Recai Kutan İstanbul 1.Bölge 1.sıradan aday olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın rakibi olacak.

CHP lideri Deniz Baykal'ın Antalya'da rakibi ise Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin. İzmir'den milletvekili adayı olan Genç Parti lideri Cem Uzan'a rakip olarak AKP'den Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile CHP'den Kemal Anadol gösterildi. DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ise memleketleri Elazığ ve Rize'den aday oldu. Ağar Elazığ'da, Yılmaz da Rize'de rakiplerine fazla şans tanımıyor. 22 Temmuz'da da yine Osmaniye'den aday olan MHP lideri Devlet Bahçeli de rakipsiz isimlerden.

ERDOĞAN'IN KARŞISINDA "DEMİREL'İN DAMADI"

Erdoğan'ın yarışacağı isimler arasında CHP'nin son transferi, bir dönem DYP içinde adı genel başkanlık için geçen İlhan Kesici öne çıkıyor. Merkez sağın bir dönem lider adaylarından, "Demirel'in damadı" olarak tanınan Kesici, kendisini internet sitesinde Ziya Paşa ve Kadı Burhaneddin'den alıntıyla şöyle tanıtıyor.

"Ben şu itirazın içinden geliyorum:
-Gezdim Frengistan'ı beldeler kâsâneler gördüm / Dolaştım mülk-ü İslam'ı, bütün virâneler gördüm.
-Sac düzen aldı, hamur tükendi / Ev düzen aldı, ömür tükendi."

ERDOĞAN'A MİLLİ GÖRÜŞ'TEN RAKİP

Başbakan Erdoğan'ı zorlayacak rakiplerden biri de Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan oldu. Kutan da İstanbul 1.Bölge 1.sıradan aday oldu. Saadet Partisi'nin yüzde 10'luk ülke barajını geçememesi durumunda, Kutan'ın Erdoğan'a karşı aldığı oy, Erdoğan'ın barajı aşan partilerdeki rakiplerini güçlendirecek.

ESKİ VEKİL EMİN ŞİRİN DE RAKİP


AKP listelerinden 2002 seçimlerinde İstanbul milletvekili seçilen Emin Şirin, kısa süre sonra AKP'den ayrıldı ve dört buçuk yıllık AKP iktidarını en çok eleştiren isimlerden biri oldu. Genç Parti Genel Başkan Yardımcısı olan Emin Şirin de Erdoğan'ı zorlayacak rakipler arasında. Şirin, 2003 Eylül'ünde AKP'den istifa ederken Başbakan Erdoğan'a yazdığı mektupta şunları belirtmişti:

"AKP halkın dertlerine deva olacak bir çizgiye gelirse, dış politikada örneğin hiç olmazsa askerimizin başına çuval geçirtmeyecek ve PKK meselesini halledecek bir politika izlerse ve en önemli sözlerinden biri olan parti içi demokrasi ve genel demokrasi ile hukukun üstünlüğüne hakikaten sahip çıkarsa, İnşallah, memlekete hayırlı işler yapar."

BAYKAL'IN RAKİPLERİ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da memleketinden aday oldu. Baykal'ın karşısında Antalya'dan çıkan rakiplerden biri Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin oldu. Demokrat Parti'nin Antalya adayları henüz netleşmezken, Anavatan'dan Baykal'a İsa Akdemir rakip oldu. Genç Parti ise Deniz Baykal'ın karşısına 128 kadın aday arasındaki liste başı isimlerden Ayla Çekiç ile çıktı. MHP de partinin önemli isimlerinden Tunca Toskay'ı Baykal'a rakip olarak Antalya 1. sıradan aday gösterdi.

ANKA

 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.