Seçim senaryoları

Seçim senaryoları

Seçimlerin erteleneceği yönündeki iddialar ayyuka çıktı. Son iddia, sınır ötesi operasyonla bağlantılı...

Ankara ve Şırnak'taki patlamaların ardından sınır ötesi operasyon ihtimali bir süredir Ankara’da konuşulan seçimlerin ertelenmesi senaryolarını yeniden gündeme getirdi.

Genelkurmay'ın, sınır ötesi harekat için resmi girişimde bulunması durumunda Hükümet, buna zemin hazırlamak için Meclis’e tezkere gönderecek. Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Meclis’in tezkereye vize vermesine kesin gözüyle bakılıyor. Meclis’ten çıkacak yasayla hükümete operasyon için yurtdışına asker gönderme yetkisi verilecek. 

SEÇİM ERTELENİR Mİ?

Erdoğan'ın sözleri, muhalefet kulislerinde uzun süredir dillendirilen savaş nedeniyle seçimin ertelenmesi konusunu yeniden tartışmaya açtı. Anayasa’nın 78. maddesine göre seçimler sadece savaş halinde ertelenebiliyor. Seçimin ertelenebilmesi için ülkenin savaş halinde olduğu kararının Meclis tarafından alınması gerektiği belirtiliyor. Meclis’ten ‘savaş hali’ kararı geçmediği sürece seçimlerin ertelenmesi söz konusu olmayacak.

SEZER’İN YETKİSİ VAR

Meclis 4 Haziran’da tatile girecek. Bu tarihe kadar tezkerenin gönderilmesi halinde Meclis’ten tezkere çıkacak. Meclis’in tatile girmesi halinde olağanüstü çağrı ile toplanması gerekecek. Bunun yapılamaması halinde Anayasa’nın 92. maddesine göre Cumhurbaşkanı Sezer, başkomutan sıfatıyla Kuzey Irak’a operasyon emri verebiliyor. Şimdi merak edilen Sezer'in bu yetkisini kullanıp kullanmayacağı...



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.