Sarkozy'nin yeni oyunu

Sarkozy'nin yeni oyunu

Brüksel'deki diplomatların, Türkiye'nin ekonomi ve para birliğine girmesi başlığını iptal etmeyi düşündükleri ileri sürüldü.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Türkiye'nin AB üyeliğine açıkça karşı çıkması nedeniyle üyelik müzakerelerinde, Türkiye'nin ekonomi ve para birliğine dahil edilmesiyle ilgili başlığın iptal edilmesinin düşünüldüğü öne sürüldü.

Almanya'nın önde gelen siyasi dergilerinden Der Spiegel, Brüksel'deki müzakerecilerle Türk yetkililerin birbirlerini suçlamaya başladıklarını, Alman hükümetinin de AB ile Türkiye arasında yeni bir kriz yaşanmasından endişe ettiğini yazdı.

Derginin konuya ilişkin haberinde, ''Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ısrarı nedeniyle Brüksel'deki diplomatlar, üyelik müzakerelerinde Türkiye'nin ekonomi ve para birliğine girmesiyle ilgili başlığı iptal etmeyi düşünüyorlar'' şeklinde bir iddiaya yer verildi.

Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in bile bir süre önce Berlin'e yaptığı ziyaret sırasında Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'e, Sarkozy'nin, Türkiye'nin AB üyeliğine ısrarla karşı çıktığını söylediği belirtildi.

Sarkozy'nın de bunu, ''Türkiye için Avrupa'da yer yok'' şeklindeki açıklamasıyla açıkça dile getirdiği hatırlatılan haberde, Sarkozy'nin yıl sonuna kadar Türkiye için tam üyelik yerine farklı bir teklif hazırlamak istediği kaydedildi.

Türkiye'nin de buna karşın AB'nin Afganistan ve Kosova'daki polis misyonları için NATO'yla yapılması öngörülen işbirliğini bloke ettiği belirtilen haberde, bloke edilen işbirliği anlaşmasıyla NATO'nun, AB polislerinin bu ülkelerde ilaç nakliyatı yaparken güvenliği sağlamasının öngörüldüğü hatırlatıldı.

Steinmeier'in, Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü bu konuda ikna etmeye çalıştığı belirtilen haberde, bir Alman diplomatın, bu konuda hiçbir esneklik belirtisi görmediğini söylediği kaydedildi.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.