Şarj için kabloya gerek kalmayacak

Şarj için kabloya gerek kalmayacak

ABD’de geliştirilen kablosuz enerji teknolojisiyle, kısa süre sonra cep telefonları ve laptopları, kablo olmadan şarj etmek mümkün hale gelecek.

Massachusetts Institute of Technology(MIT) araştırmacılarının geliştirdiği ’WiTricity’, titreşim teknolojisine dayanıyor. Aynı titreşim frekansında olan iki nesne, kablo olmadan enerjilerini verimli olarak birbirlerine aktarabiliyor.

ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırmacıları, kısa süre sonra bilgisayar ya da bir cep telefonu pilinin, enerji olmadan şarj edilebileceğini açıkladı. MIT bilimadamları, kablosuz enerji teknolojisiyle, kısa süre sonra makineleri prize bağlayan kabloları ortadan kaldıracabileceklerini veya pilleri dolu tutarak kullanıma hazır hale getirebileceklerini söyledi. MIT’de altı kişilik ekip tarafından icat edilen ’WiTricity’ teknolojisi, 60 watt’lık ampule iki metre uzaktan güç verebiliyor.

TİTREŞİME DAYANIYOR: Altı kişilik araştırma takımına öncülük yapan Fizik Profesörü Marin Soljacic, bunun ortalama bir laptop için gerekli olan güç kaynağını sağlayabileceğini kaydetti. Slojacic, bu icatın önemli bir kilometre taşı olduğunu dile getirerek, teknolojinin pratik uygulamalar için kullanılabilecek noktada olduğunu vurguladı. Soljacic, teknolojinin belli oranda enerji uygulandığında bir objenin titremesine yol açan titreşim teknolojisi temeline dayandığını anlattı. Aynı titreşim frekansında olan iki nesne aynı dalga boyunda olmayan nesnelerle etkileşirken, enerjilerini verimli olarak birbirlerine aktarabiliyor. Bu konu üzerinde dört yıldır çalışan MIT Ekibinin öğrencisi Aristeidis Karalis de, bu icatın herkesi güç kablolarından kurtararak, pil değişimini en azından ev ya da ofis ortamında ideal uzunlukta tutacağını belirtti.

ŞİMDİDEN İLGİ GÖRDÜ: Ampul denemesi için MIT ekibi, elektromanyetik titreticiyi bakır sargı şeklinde kullandı. Sargılardan biri güç kaynağına iliştirildi. Diğeri ise alıcı olarak görev yaptı. Nakledici cihaz, iki metre uzaklıktaki elektromanyetik alandaki alıcıyı tarayan belli frekanstaki elektrik titreşimini yayıyor. Bu deneyde, sistem yüzde 45 verimlilikle faaliyet gösteriyor fakat araştırmacılar farklı materyaller kullanarak ve teknolojiye ayar yaparak bu oranı yüzde 70-80’e çıkarmayı umuyor.

GÜÇ KAYNAĞI AYNI: Soljacic ve ekibi, teknolojinin aynı odada, aynı güç kaynağından yararlanılması kaydıyla, laptoplar, PDA’ler (el bilgasayarları) veya cep telefonlarında kullanabilmesine kadar geliştirileceğinden eminler. Soljacic, teknolojinin çok uzun mesafede kullanılamayacağını vurgulamak için bu teknolojinin futbol sahasında çalışmayacağını belirtti. Bu deneyin ayrıntıları, haftalık Science Dergisi’nde yayınlandı. Proje, şimdiden tüketici elektroniğindeki büyük firmaların ilgisini çekti. Altı MIT araştırmacısı şimdi, bu projeyi nasıl pazarlanabilir hale getireceklerini planlıyor.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.