Sarılık sandığınız kadar masum değil

Sarılık sandığınız kadar masum değil

Bebeklerin büyük çoğunluğunda ortaya çıkan sarılık, göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Doç. Dr. Turan Kanmaz sarılık tedavisinin aksatıldığı taktirde karaciğer yetmezliğine kadar gidebileceğini belirtti

Bebeklerin büyük çoğunluğunda ortaya çıkan yeni doğan sarılığı, her ne kadar masum olarak bilinse de ihmal edildiği takdirde ciddi hastalıklara yol açabiliyor. 14 günde geçmeyen sarılık, bebeğin beyninde hasara neden olabiliyor ya da karaciğer yetmezliği gibi önemli bir sağlık sorununa davetiye çıkarabiliyor. Doç. Dr. Turan Kanmaz, bebeklerde görülen sarılığın nedenleri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

ERKEN DOĞAN BEBEKLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Normal zamanda doğan bebeklerin %60'ında, erken doğan bebeklerin ise %80'inde fizyolojik sarılık görülebildiğini belirten Turan Kanmaz: “Anne sütü sarılığı, yeni doğan bebeklerin %15'inde görülebilen, doğumdan sonraki 2. haftanın sonuna doğru başlayıp yavaş yavaş azalarak birkaç ay içinde düzelebilen masum bir sarılık türüdür. Fizyolojik sarılık ise yeni doğan bebeklerde kanda bilirubin düzeyinin artması sonucu gelişen bir hastalıktır.” dedi.

FİZYOLOJİK SARILIK BEYİNDE HASARA NEDEN OLABİLİR

Kanmaz sarılığın gözlerden başlayarak tüm vücutta sararma ile kendini gösterdiğini ve kanda bilirübin düzeyinin ölçülerek tanı konulduğunu söyledi. Doç. Dr. Kanmaz: “Sarılığın seviyesi yükseldiğinde tedavide gecikilirse aşırı derecede artan bilirubin beyinde birikir ve bu bölgede hasar oluşmasına neden olur. Her ne kadar birçok bebekte tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçebilse de, fizyolojik sarılık geçiren bebekler mutlaka doktor kontrolü altında tutulmalıdır. İleri düzeyde sarılık gelişmesi durumunda ışık tedavisinden kan değişimine kadar tedavi yöntemleri uygulanabilir.” dedi.

SARILIK KARACİĞER YETMEZLİĞİNE GÖTÜREBİLİR

Doç. Dr. Kanmaz, sarılığın bebeklerde karaciğer yetmezliğine zemin hazırladığını ifade etti. Kanmaz: “Sarılık gözden başlayarak vücudun sarıya dönmesi, kaka renginin beyaza yakın macun kıvamında olması, idrarın çay rengi olması, karaciğer ve dalak büyümesi, karında su birikmesi, ödem, varis kanaması ve son olarak amonyak birikimine bağlı beyin etkilenmesiyle kendini gösterir. Erken dönem yetmezlikte ilaçlarla destek tedavisi verilebilirken, son dönem karaciğer yetmezliğinin tek tedavisi karaciğer naklidir.” dedi.

Bebeklerde ve çocuklarda en sık karaciğer nakli sebeplerinden birisi safra yollarının gelişmemesine bağlı olarak gelişen sarılık olduğunun altını çizen Kanmaz, “Bebek, sarılık ve renksiz kaka dışında gayet sağlıklı görünür.” dedi. Kanmaz: “Erken tanı konulup cerrahi girişim yapılmadığı durumlarda en geç bir yıl içinde safra birikimine bağlı siroz gelişerek bebekte karaciğer yetmezliğine sebep olur. En kısa dönemde karaciğer nakli yapılmadığı takdirde ise hayati kayıplar kaçınılmaz olabilir. Organ bağışının yeterli olmadığı ülkemizde canlıdan yani anne, baba ya da 4.dereceye kadar akrabalardan alınan karaciğerin hastaya nakledilmesi yaşam süresi ve kalitesini artırmaktadır.” diyerek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.