Sarıgül'ün Rozeti Kılıçdaroğlu'ndan

Sarıgül'ün Rozeti Kılıçdaroğlu'ndan

Mustafa Sarıgül, PM engelini aştığı taktirde 9 Kasım'da Ankara'da olacak. Üye kartını da Kılıçdaroğlu'ndan alacak.

 Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP'ye yeniden üye olabilmek için dilekçe verdi. CHP tüzüğünün 75. maddesine göre düzenlenen dilekçe önce MYK, ardından ise Parti Meclisi'nde ele alınacak. Sarıgül MYK ve PM engelini aştığı taktirde rozetini Kılıçdaroğlu'dan alabilecek.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün yılan hikayesine dönen "CHP'ye başvuru'' muammasında sona yaklaşıldı. Sarıgül, 2005 yılında CHP'den ihraç edildiği için, partiye dönebilmesi bürokratik bir prosedüre bağlıydı. Sarıgül, CHP tüzüğüne göre, "bağışlanma dilekçesi'' vermek zorundaydı.

TÜZÜĞE GÖRE SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Tüzüğün 75. maddesi gereği, Sarıgül ihracının kaldırılmasını için üyesi olduğu il örgütüne "geri dönüş dilekçesi vermek'' zorundaydı. Sarıgül bu dilekçeyi, İstanbul İl Başkanlığı'na dün gece teslim etti. İstanbul İl Başkanlığı, dilekçeyi ele alacak ve ''geri dönmesinde sakınca yoktur'' raporu yazacak. Dilekçe daha sonra CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil'e gidecek. Tamaylıgil, dilekçeyi Kemal Kılıçdaroğlu'na sunacak.

PARTİ MECLİSİ'NDE NE OLUR?

Parti tüzüğüne göre, Kılıçdaroğlu dilekçeyi Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edecek. Yüksek Disiplin Kurulu, Sarıgül'ün geri dönüş isteğini değerlendirecek ve Kılıçdaroğlu'na görüş bildirecek. Kılıçdaroğlu daha sonra aynı dilekçeyi Merkez Yönetim Kurulu'na sunacak. MYK üyeleri arasında cuma günü yapılacak oylamadan Sarıgül lehine ''olumlu bir sonuç'' çıktığı taktirde Şişli Belediye Başkanı için en zorlu süreç başlayacak. Kılıçdaroğlu, Sarıgül'ün dilekçesini pazar günü yapılacak olan 61 kişilik Parti Meclisi'ne sunacak.

Parti Meclisi üyeleri, ''gizli oy, açık sayım'' şeklinde yapılan oylamada tercihlerini ortaya koyacak. Bu sırada PM üyeleri, Sarıgül hakkındaki değerlendirmelerini de sözlü olarak yapacak. Ardından ise oylamaya geçilecek. 61 PM üyesinin yarısından bir fazlası, "geri dönmesinda sakınca yoktur'' dediği taktirde, Sarıgül'ün ihraç kararı kalkmış olacak.

Öte yandan, Sarıgül, CHP'ye döndüğü taktirde, bir dilekçe daha verecek. Bu dilekçede ise "CHP'ye üye olmak istiyorum'' yazacak. Sarıgül'ün CHP'ye üyeliği "parti içinde seçme ve seçilme hakkı''nı veren 12. maddedenyapılacak. Sarıgül aynı gün CHP üyesi olarak, belediye başkan aday adaylığı hakkını da kazacanak.

ROZET TÖRENİ 9 KASIM'DA

Prosedür hiçbir engele takılmadığı taktirde, Mustafa Sarıgül 9 Kasım günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Ankara Söğütözü'ndeki genel merkezde ziyaret edecek. Kılıçdaroğlu, bu ziyarette Sarıgül'ün ''üyelik kartı''nı kendisine teslim edecek ve CHP rozeti takacak. Sarıgül ve arkadaşları, 10 Kasım günü ise ''CHP üyesi'' olarak Anıtkabir'i ziyaret edecek.

GÜRSEL TEKİN NE YAPACAK?

CHP tüzüğüne göre, Kılıçdaroğlu'nun geri dönüş dilekçesini işleme koymama hakkı da bulunuyor. Ancak Kılıçdaroğlu, bu hakkını kullanmayacak ve dilekçeyi hemen işleme sokacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı - İstanbul Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Gürsel Tekin ise oylamalar sırasında tercihini kamuoyuna gösterecek ve''geri dönsün'' diyecek. Tekin, Gerçek Gündem'e yaptığı açıklamada, "Sayın Sarıgül'ün dosyası PM'ye indiği taktirde, CHP'ye geri dönebilmesi için açık oy kullanacağım'' dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.