Sarıgül’ün derin ilişkileri WikilLeaks'ten çıktı

Sarıgül’ün derin ilişkileri WikilLeaks'ten çıktı

CHP'nin İstanbul Adayı Mustafa Sarıgül'ün derin ilişkileri WikilLeaks'ten çıktı. Sarıgül hakkında hazırlanan ABD Başkonsolosluk ve Büyükelçilik raporlarının yanı sıra CIA'in düşünce kuruluşu olarak bilinen Stratfor'daki yazışmalar da Sarıgül'ün derin iliş

İşte WikilLeaks'ten çıkan Sarıgül portresi:

CHP SARIGÜL'Ü SEÇERSE BİTER

8 Haziran 2004 tarihinde ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde siyasi danışman olarak görev yapan John Kunstadter tarafından gönderilen ‘gizli' ibareli belgede; Türkiye'den bir gazetecinin Sarıgül'ün yolsuzluklara en çok bulaşmış politikacılardan biri olduğunu ve 'CHP Sarıgül'ü seçerse parti biter dediği bilgisine yer veriliyor.

CEVAHİR MAFYA GRUBUYLA İŞBİRLİĞİ

Kunstadter 23 Nisan 2004 tarihinde, eski Bakan Hüsamettin Özkan'la görüştüğünü ve Özkan'ın eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu ve dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın da Sarıgül'ün CHP Genel Başkan Adaylığı'nı desteklediklerini dile getirdiğini ifade ediyor. Kunstadter, Ankara'da bulunan ve kendisine yakın finans sektöründen bir bağlantının Sarıgül'ün Cevahir mafya grubunu kullanarak bir iş konsorsiyumunu kırdığını ve geçmişinde yolsuzluklar olduğunu dile getirdiğini de raporuna ekliyor.

UBP'Yİ BEN DESTEKLEDİM

4 Mayıs 2009 tarihinde dönemin ABD İstanbul Başkonsolosu Sharon Wiener tarafından gönderilen belgede Mustafa Sarıgül'ün KKTC'deki seçimlere nasıl karıştığı ifşa ediliyor. Raporda ABD'li yetkililerle görüşen Sarıgül yeni bir parti kurma hazırlığında olduğunu söylerken KKTC'de Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) iktidara gelmesini kendisine borçlu olduğunu söylüyor. Sarıgül ABD'li yetkililere UBP'nin tüm seçim kampanya harcamalarını kendisinin karşıladığını söylüyor.

ÇÖZÜM İÇİN ADRES ERDOĞAN

Görüşmede Sarıgül; Koç, Şahenk ve Eczacıbaşı gibi Türkiye'nin önde gelen ailelerinin arkasında olduğunu iddia ederken raporda, Sarıgül'ün ABD'li yetkililere birkaç ay içinde ABD Başkanı Obama'yı ziyaret etmeyi düşündüğünü söylediği de yazıyor. Sarıgül görüşmede, Türkiye için en büyük tehdidin PKK olduğunu ve bu sorunun ancak Başbakan Erdoğan ile Amerikan Savunma Bakanlığı arasındaki diyalogla çözülebileceğine inandığını söylüyor.

PATRİK SARIGÜL'Ü ÖVMÜŞ

23 Ekim 2009'da dönemin ABD İstanbul Başkonsolosu Sharon Wiener'ın gönderdiği raporda, Fener Rum Patriği Bartholomeos, ABD'li yetkililere Sarıgül'ün kendisini ziyaret ettiğini ve Rum kökenli Amerikan vatandaşlarına kendisinin siyasi kredisini yüksek tutmak ve Başbakanlık hedefini desteklemek için yardım talebinde bulunduğunu anlatıyor.

GÜLEN'E GÖRE EN İYİ HEDEF SARIGÜL

2 Kasım 2010 tarihli Stratfor belgesinde Stratfor uzmanlarından Emre Doğru ve Kamran Bokhari arasındaki yazışma dikkat çekiyor. Sarıgül'ün ABD'de Fethullah Gülen'i ziyaret etmesine ilişkin iddiaları yazan iki uzman Doğru, Bokhari'ye "Sarıgül seçim döneminde sosyo-ekonomik durumuna göre her seçmene farklı vurguları olan mektuplar gönderiyor. Eğer Gülen de senin düşündüğünü düşünüyorsa Mustafa Sarıgül'den daha iyi bir hedef olacağını hayal etmiyorum. Ancak AK Parti'nin bunu ne kadar onaylayacağı konusunda emin değilim" diyor.

KİBİRLİ VE AHLAKSIZ TAVIRLAR SERGİLEDİ

19 Kasım 2009 tarihinde Sharon Wiener tarafından yazılan raporda, Sarıgül hakkında çarpıcı bir analize yer veriliyor. Mustafa Sarıgül'ün 2004 yılında ABD'ye gerçekleştirdiği ziyarette birçok ABD'li yetkiliye kendini beğenmiş bir tavır içinde saldırgan bir tutum gösterdiği, ahlak dışı ve uygunsuz davranışlar sergilediği ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.