Şamdan Sanıklarına Ceza Davası

Şamdan Sanıklarına Ceza Davası

Beylerbeyi Sarayı'nın Şamdan Sanıklarına Ceza Davası

TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na ait Beylerbeyi Sarayı’nda sergilenen 19. yy. Osmanlı dönemine ait onarıma muhtaç dokuz şamdan, Saray Müdür Vekili Birsen Asa’nın tuttuğu teslim tutanağıyla Dolmabahçe Sarayı’ndaki gümüş atölyesi sorumlusu Nadi Emre ile usta Murat Kabil’e teslim edildi. Gümüş şamdanlar, tamirat sonrası fotoğraflanıp ambalajlanarak saraya geri gönderildi. Ancak müze görevlisi Güller Karahüseyin, restorasyon öncesi ve sonrası çekilen fotoğrafları karşılaştırdığında şamdanlarda 14 kol, 17 mumluk, 19 mumluk tabağı, dokuz çiçek süslemesi ve iki hayvan heykelciğinin eksik olduğunu belirleyip durumu üstlerine bildirdi. Bunun üzerine İstanbul Milli Saraylar Daire Başkanlığı’nca soruşturma başlatıldı.

Olayda ihmali tespit edilen Nadi Emre ve gümüş ustası Murat Kabil’e Milli Saraylar Daire Başkanı Cemal Öztaş tarafından 1/30 oranında maaş cezası verildi. Sözleşmeli personel olarak çalışan Emre ile Kabil hakkında ise TBMM Hukuk Müşavirliği’nce İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. İki görevli hakkında emniyeti suiistimal suçundan beşer yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Milli Saraylar Daire Başkanlığı, şamdanlarda meydana gelen değer kaybının tahsili için Nadi Emre ve Murat Kabil’e, Şişli Asliye Hukuk Mahkemesi’nde bir de alacak davası açtı. Şamdanlarda meydana gelen değer kaybı konusunda Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün görüşünün alındığı anlatılan dilekçede, Milli Saraylar Daire Başkanlığı iki görevliden 7 bin YTL talep etti.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.