Sakarya Üniversitesi'nin başarısı

Sakarya Üniversitesi'nin başarısı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu'nun (SAİTEM), yaptığı Türkiye'nin ilk güneş enerjili teknesi SATEK Sapanca'da denenecek.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM), tarafından yapılan Türkiye'nin ilk güneş enerjili teknesi olan ve SATEK adı verilen tekne Sapanca Gölü'nde suya indirilecek.


Proje yönetimini, Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencisi Ersin Arslan'ın yaptığı ve aynı bölümden Barış Akyüz, Hüsnü Alkan, Makine Mühendisliği bölümünden Önder İnce ve Teknik Eğitim Fakültesi Metal Öğretmenliği bölümünden Ali Gök'ten oluşan 5 kişilik bir ekip tarafından yapılan SATEK adlı, güneş enerjisiyle çalışan tekne düzenlenecek olan törenle Sapanca Gölü'ne indirilecek.


Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Sapanca Gölü Tesisleri'nde gerçekleştirilecek suya indirme törenine Sakarya Valisi Hüseyin Atak ve SAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman başta olmak üzere protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katılacak.

Diğer taraftan, SATEK'in, 5 kişi taşıma kapasitesine sahip, 5.36 metre uzunluğunda 1,96 metre eninde, 90 cm freeboard'u bulunuyor. Güneşten alınan elektriksel enerjinin, mekanik enerjiye dönüşümünü sağlayan yüksek verimli mıknatıslı bir elektrik motora sahip olan tekne ile ilgili CİHAN muhabirine açıklama yapan Barış Akyüz, şöyle dedi:


"Tekne ile 10 deniz mili hıza ulaştıklarını söyledi. Güneşli günlerde düşük hızla gece ve gündüz hiç durmadan yol alabilen teknenin 800 wh giriş sağlayan güneş gözelerine, 14 bin 208 wh'lik itiş, bin 660 wh'lık servis batarya odalarına sahip olduğunu vurgulayan Akyüz: "Yön ve hareket kontrolü uçaklarda olduğu gibi sadece bir joy-stick ile yapılıyor. Kokpit kısmı su geçirmez, aracın genel amaçlı kullanım için kullanıcılara 12 V doğru ve 220 V alternatif akım sağlıyor."


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.