Sağlık Bakanlığı'ndan kene alarmı

Sağlık Bakanlığı'ndan kene alarmı

2007 yılında sağlık kuruluşlarına başvuran 99 kişiden 31’ine Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi teşhisi konuldu. Hastalıktan konumak için alınması gereken başlıca önlemler şöyle:

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, KKKA’nın bazı illerin kırsal bölgelerinde yaşayan vatandaşlarda görüldüğü belirtildi. Hastalığın insanlara özellikle etken virüslü kenelerin ısırması veya keneyle temas sonucu bulaştığı kaydedilen açıklamada, "2007 yılında, 99 KKKA şüpheli kişinin sağlık kuruluşlarına başvurusu gerçekleşmiş olup bunlardan 31’i laboratuar testleri ile KKKA teşhisi almıştır. Geçen yıl aynı dönemde ise 137 başvuru olmuş ve bunlardan 94 ünün KKKA olduğu doğrulanmıştır” denildi.

Hayvanlarda fazla bir belirti göstermeden seyreden hastalığın insanlarda ani başlayan ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlık gibi belirtilerle başladığı bildirilen açıklamada, ”Ayrıca hastalarda bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetler de görülebilirken, daha sonra bu belirtilere vücudun muhtelif yerlerinde görülen kanamalar da eşlik edebilir” ifadeleri yer aldı.

Hastalığın tedavisinde kullanılabilecek bir ilaç ya da aşı bulunmadığı ifade edilen açıklamada, hastalıkla mücadelede kişisel koruma önlemlerinin alınmasının büyük önem taşıdığı bildirildi.

Açıklamada, KKKA’dan korunmak için alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

“-Kırsal alan ziyaretlerinde mümkün olduğunca kapalı ve açık renkli giysi giyinilmesi,

-Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu ilaçların sürülmesi,

-Vücudun sık sık kene yönünden kontrol edilmesi, kenenin tespit edilmesi halinde kısa sürede bir cımbız veya pens yardımıyla deriye tutunduğu yerden tutularak çıkartılması,

-Kenenin çıkarıldığı yere alkol veya tentürdiyot sürülmesi,

-Vücuda tutunmuş kenelerin kesinlikle patlatılmaması ve öldürülmemesi,

-Vücuttan uzaklaştırılan kenelerin çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmesi,

-Kenelerin vücuttan uzaklaştırması amacıyla eter, kolonya ve gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmaması,

-Kene ile temastan sonra kişilerin kendisini 10 gün süreyle takip etmesi ve ani başlayan ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin olması halinde en yakın sağlık kuruşuna müracaat edilmesi,

-İnsanların ve hayvanların kanlarına korunmasız temas edilmemesi,

-Çiftlik hayvanlarının kenelere karşı ilaçlanması gerekmektedir.”



AA

 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.