Sağlık Açısından Büyük Öneme Sahip Pırasa

Sağlık Açısından Büyük Öneme Sahip Pırasa

Pırasa sebzesi bünyesinde birçok vitamin barındırmaktadır. Bu vitaminler insan sağlığı üzerinde oldukça önemlidir.

Kış günlerinde sofralarımızda yerini alması gereken pırasa ne yazık ki pek çok kişinin evine hiç girmemektedir. İnsanlar çoğu zaman tadını bile bilmedikleri bu enfes sebzeyi mutfaklarından ve sofralarından uzak tutmaktadırlar. Oysa soğangiller ailesinden pırasa, sağlığa faydalı pek çok vitamini içerisinde barındırmaktadır.

Bir porsiyonu ile bile sağlık ve şifa kaynağı olan pırasa kış aylarının en faydalı sebzelerinden biri olma özelliğine sahiptir. Sulu yemeklerde, soğuk mezelerde, salatalarda ve hamur işlerinde kullanılan pırasanın faydaları herkesi şaşırtmaktadır.

1-Vitamin ve Mineral Deposu Pırasa: C, K ve B vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, silisyum, manganez, kükürt, bakı, iyot, demir içeren pırasa besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Sahip olduğu vitamin ve mineraller nedeni ile de hayati pek çok konuda şifa kaynağı olmaktadır.

2-Böbrek ve Mide: Böbrekleri, bağırsakları ve mideyi çalıştıran ve güçlendiren pırasa, böbrek kumlarını ve taşlarını da dökmeye yardımcıdır. Ayrıca bağırsakları da yumuşatan bu mükemmel kış sebzesi, kabızlığı giderir, basur şikâyetlerine karşı da oldukça fayda sağlar.

3-Kan: Kan ve damar sağlığı için oldukça yararlı bir gıda olması kolesterolü düşürüp nitrik oksidin serbest bırakılmasını sağlayarak damar sertliğini önlemesine yardımcı olmaktadır. Trombosit pıhtı oluşmasını engelleyerek kroner arter, damar hastalıkları ve felci de önlemektedir. Ayrıca anti bakteriyel, antiviral ve mantar önleyici etkilere de sahiptir. Damarları koruduğu açıkça bilinen kaempferol adlı flavonid, pırasada bol miktarda bulunmaktadır.

4-Folat: Pırasa, bioaktif bir folat olan 5-methyltetrahydrofolate içermektedir. Bu folat ise özellikle gebelik döneminde önemli bir role sahiptir.

5-Göz Sağlığı: Pırasa içerisinde lutein ve zeaxanthin adlı bileşenler yer almaktadır. Bu bileşenler göz hücrelerini oksidadif strese karşı korumaktadır.

6-Kemik Sağlığı: Vücudumuza enerji sağlayan ve pek çok vitamin ve mineral açısından zengin bir kaynak olan pırasa, kemik ve doku gelişimine katkı sağlamakta ve kemikleri korumaktadır.

7-Kilo Problemi: Pırasa aslında fazla kilo problemi olan kişiler için oldukça ideal bir besin kaynağıdır. Yüksek oranda lif içermesi, kolay hazım sağlaması ve sindirim kolay olması pırasayı diyet listelerinin en üst sıralarına yerleştirmektedir.

8-Pırasa şurubu: Pek çok şekilde kullanılabilen ve mutfaklarımızı süsleyen pırasadan yapılan şurup göğsü yumuşatmakta, öksürüğü kesmekte ve sinüzite iyi gelmektedir. Ayrıca cilde de faydalı olan bu ürün, sivilce ve lekelerle mücadelede de yardımcı olmaktadır. Bir başka yararı ise arı ve böcek sokmalarının verdiği acı ve yangıyı almak, şişmeyi önlemektir.

İyi bir ağrı kesici özelliğe de sahip olan pırasa romatizma ve mafsal ağrılarına karşı da olumlu etkiler bırakmaktadır. Damar sertliği, böbrek hastalıkları, üremi ve idrar tutukluluğu gibi dertlere de deva niteliğindedir. Ayrıca pırasa ve daha pek çok bitkisel gıda ürünü hakkında sitemizin adresine tıklayarak  bilgi edinebilir, bitkisel şifa kaynaklarından yararlanabilirsiniz.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.