Sabah ve Atv'nin ilk taliplileri

Sabah ve Atv'nin ilk taliplileri

Sabah ve atv’nin satışında TMSF’nin danışmanı olan Garanti Yatırım, potansiyel gördüğü tüm kişi ve gruplara “İlgili misiniz?” diye sordu. İşte 'ilgiliyim' diyenler:

Garanti Yatırım, değerleme çalışmasına katkı sağlaması için potansiyel gördüğü tüm kişi ve gruplara “İlgili misiniz?” diye sordu

Sabah ve atv’nin satışında TMSF’nin danışmanı olan Garanti Yatırım, değerleme çalışmasına katkı sağlaması için potansiyel gördüğü tüm kişi ve gruplara “İlgili misiniz?” diye sordu. “Sabah ve atv ile ilgiliyim” cevabı verenler şunlar: Vahit Kiler, Cüneyd Zapsu, Cihan Kamer, Hasan Doğan, Remzi Gür, Albayrak Grubu, Akın İpek, İmam Altınbaş ve Saffet Ulusoy. Ortak noktaları ise hemen hepsinin AKP’ye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a çok yakın isimler olması. Aralarında Başbakan’ın oğluna gemi satan da var, çocuklarına burs veren de.

Malum TMSF Sabah ve atv için satış takvimini belirledi. 15 Ekim’e kadar ön yeterlilik alması gereken firmalar, 6 Kasım’da da son tekliflerini sunacak. İhale 7 Kasım tarihinde, Uzanlar’dan TMSF’ye geçen Ahmet Afif Paşa Yalısı’nda gerçekleştirilecek.

TMSF ihale takvimi, ihale şartnamesi gibi teknik konuları şekillendirirken, satışa danışmanlık yapan Garanti Yatırım da bir başka koldan muhtemel alıcıların nabzını yokladı, olası taliplilerin bir listesini oluşturmaya çalıştı.

Yöntem kısaca şöyle:

Garanti Yatırım, böyle bir satışla ilgilenebilecek muhtemel alıcıları listeliyor. Listedeki potansiyel alıcılara bir mektup gidiyor.

“Bu satışla ilgili misiniz?” diye soruluyor.

Hemen belirtelim soruya verilecek evet ya da hayır cevabının herhangi bir bağlayıcılığı yok. Mektuba yanıt vermezseniz, bu sizin ihale ile ilgilenmediğiniz ya da ihaleye giremeyeceğiniz anlamına da gelmiyor. Buna danışman Garanti Yatırım’ın ’İhale şartnamesinde ortaya çıkan muhammen bedelin oluşturulmasına yardımcı olacak en önemli çalışması’ da diyebiliriz.

Muhammen bedel demişken, araya girip önemli bir rakamı belirtmekte fayda var. Bilindiği üzere Sabah ve atv için muhammen bedel 1.1 milyar dolar olarak belirlendi.

Garanti Yatırım’ın yaptığı değerleme çalışmasından da, Sabah ve atv’nin değeri için 958 milyon dolar gibi bir rakamın çıktığını biliyorum.

Neyse biz Garanti Yatırım’a gelen cevaplara geri dönelim.

Zira “Sabah ve atv ihalesi ile ilgili misiniz” sorusuna ’Evet’ cevabı verenlerin listesi hakikaten çok ilginç.

Hepsi de AKP’ye yakın

Garanti Yatırım’a “Evet ilgiliyim” diyen isimlerden biri Kiler Grubu. Vahit Kiler’in liderliğinde, Kiler marketlerinin sahibi olan aile, geçtiğimiz aylarda holdingleşme yolunda önemli adımlar attı. Son yıllara kadar kendi halinde bir tüccar iken AKP iktidarına denk gelen yıllarda marketler zinciri hızla büyüdü. İnşaat sektörüne girdi. İstanbul Levent’te en yüksek gökdelen unvanını alacak Sapphire’i inşa ediyor.

Ankete “Evet. İlgiliyim” diyenlerden bir diğer ilginç isim Cihan Kamer. Kamer, Başbakan’ın altınlarını bozdurduğu işadamı olarak ünlendi. Ailesi, Atasay markası ile 3 kuşaktır kuyumculuk sektöründe. Son yıllarda Dubaili Emaar ile ortak inşaat işine girdi. ABD’lilerle de hava taksi filosu kurmaya hazırlanıyor.

Cüneyd Zapsu: Erdoğan’ı TÜSİAD ve İstanbul iş çevreleri ile tanıştıran kişi. Erdoğan’ın ABD’deki temaslarında da uzun süre Zapsu köprü oldu. BİM marketlerinin sahibiydi, hisselerini yabancılara sattı. Fındıkta spekülasyon iddiası varsa bilin ki Cüneyd Zapsu ismi de o spekülasyonun göbeğindedir.

Remzi Gür: İş dünyasında Erdoğan’a belki de en yakın isim. Erdoğan’ın çocuklarına verdiği burs ile gündeme gelmişti. Ramsey markasına ilave olarak geçen yıl KİP markasını satın aldı. Remzi Gür, Başbakan’a ailesiyle birlikte Ekinlik Adası’ndaki yazlığında ağırlayacak kadar yakın.

Hasan Doğan: Remzi Gür’ün kayınbiraderi. Başbakan’ın oğlu Burak’a sattığı kuru yük gemisi ile gündeme geldi. Star Gazetesi’ne ortak olup medyaya adım atanlar arasında.

Akın İpek: AKP döneminde en hızlı büyüyen işadamlarından bir diğeri. 2000 yılına kadar Ankara’da kendi halinde bir matbaacıydı. Son dönemde altın madeni sahibi bile oldu. Bugün Gazetesi’ni alarak medya sektörüne girdi. Medyada tam aradığını bulamadığını ancak sektörden çıkmayacağını hatta yeni fırsatları değerlendireceğini özel röportajlarında sürekli vurguluyordu.

Albayrak Grubu: Medyanın yabancısı değiller. Yeni Şafak’ın sahibi aile 1980’li yıllardan bu yana da özellikle belediye müteahhitliği yapıyor. Gerçek anlamda büyümeleri Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı dönemine denk geliyor.

İmam Altınbaş: Ankete “Evet ilgiliyim” diyen işadamları arasında, Saffet Ulusoy ile birlikte sürpriz sayılabilecek isimlerden biri...

Gaziantep kökenli. Mücevher işindeyken, akaryakıt sektöründe önemli bir güç haline geldi. Alpet markalı istasyonları hızla yayılıyor. Hedefi akaryakıt dağıtım alanında 5 büyükten biri olmak. Ukrayna ve KKTC’de bankacılık yapıyor. Son olarak Göztepe Spor Kulübü için açılan ihalede en yüksek teklifi verdi.

Saffet Ulusoy: 77 yaşındaki Ulusoy, Karadeniz kökenli işadamlarının tartışmasız duayeni, ağabeyi. UND’nin hissedarı ve uluslararası taşımacılık alanında sektörün en büyüklerinden biri.

Bir de Garanti Yatırım’ın anketine evet ya da hayır cevabı vermeyen ancak her fırsatta Sabah-atv satış süreci ile ilgili olduğunu belli eden

Ethem Sancak var. Hatta Ethem Sancak, Ankara Esenboğa Havalimanı’nda karşılaştığı bir grup İstanbullu gazeteciye yakın geçmişte espri yapmış ve şaka yollu “Hazır olun, sizlerden bazılarını yakında Sabah’a transfer edebilirim” demişti.

Bu isimleri alt alta koyduğumuzda başlıktaki ilginç benzerliğin ne olduğu ortaya çıkıyor. Hepsi de AKP’ye yakınlığı ile tanınan, pek çoğu Başbakan’ın hemen yanıbaşında olan insanlar, sanki sözleşmiş gibi Sabah ve atv’ye talip olmaya hazırlanıyorlar. Niyetleniyorlar demek belki daha doğru. Çünkü TMSF’nin ihale şartnamesindeki ekonomik rasyo koşullarına uyum sağlamak o kadar da kolay değil.

Kritik soru: Alabilirler mi?

TMSF ihale şartnamesindeki özsermaye yeterlilik koşulu dikkati çekmişti. Önyeterlilik başvurusu sahibinin mali şartı karşılaması için, kendisi ya da nihai ana şirket veya şirketlerinin 2005 yılı ve sonrasına ait olması şartıyla en son yayınlanan ve bağımsız denetim şirketlerince denetlenmiş konsolide mali tablolarında toplam özkaynaklarının (azınlık hakları hariç olmak üzere), asgari 300 milyon ABD Doları tutarında olması gerekiyor. Şayet çok ortakla girerlerse iki ana şirketin özkaynak toplamına bakılacak. Bu şartı düşününce yukarıda isimlerini saydığım ve Garanti Yatırım’a “Evet Sabah atv satış süreci ile ilgiliyim. Talibim” diyenlerin hemen hepsinin koşulu tek başlarına yerine getiremediklerini belirtmekte fayda var.

Şüphesiz ihale sürecinde ortaya çok daha değişik sürpriz alıcılar çıkacak. Özel yatırım fonlarının bu satış sürecini çok yakından takip ettiği biliniyor. Bu isimlerin çok daha büyüklerinin, çok daha ciddilerinin 15 Ekim’e kadar ortaya çıkacağından da kimsenin şüphesi yok.

Rekabet Kurulu: Sabah-atv ayrı ayrı satılmalı

Rekabet Kurulu, atv ve Sabah’ın satışında, Doğan Grubu’nun satışa ilişkin ’ihalenin tümüne’, Çukurova Grubu’nun ise ihalenin ’atv’nin satışına’ ilişkin bölümüne katılmasında sakınca görürken, Doğan Grubu ve Çukurova şirketlerinde ortaklığı bulunan ’diğer teşebbüslerin’ ihaleye girmesinde ise sakınca görmedi. Ancak bu teşebbüslerin ihaleyi kazanmaları durumunda, varlıkları devralabilmeleri için söz konusu gruplarla ortaklığa son vermeleri gerekiyor.

Rekabet Kurulu Başkan vekili Tuncay Songör, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkarılan atv-Sabah ihalesine ilişkin, Kurul’un ön görüşünü açıkladı. Söz konusu sınırlamalar, Doğan Grubu ve Çukurova Grubunun doğrudan veya dolaylı olarak kontrol ettiği veya ortak olduğu şirkette bile, bunların içinde bulunacağı konsorsiyumlar için de geçerli olacak.

Rekabet Kurulu muhtemel alıcının durumunu ihale sonrası 4054 sayılı kanunun 7. maddesi çerçevesinde ayrıca değerlendireceğini, ihale sonrasındaki izin aşamasında devralma işlemine ilişkin koşul ve yükümlülük getirme hakkını saklı tuttuğuna da dikkat çekti.

Rekabet Kurulu Başkan Vekili Songör, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “Rekabet Kurulu’nun ön görüşüne göre, Çukurova Grubu bir bölüme teklife verebiliyor iken, bir tarafa teklif veremiyor, ancak ihale bir bütün olarak yapılacak” diyerek, bunun ihalenin mevcut yapısına aykırı olduğunu hatırlatması üzerine Songör, “Bizim dediğimiz o kadar net ve açık ki, herhalde ilgili otoritenin bunu dikkate alması lazım” dedi.

“O zaman sizin beklentiniz ihale biçiminin değişeceği yönünde” denmesi üzerine Songör, şöyle dedi:

Eğer bizim görüşümüzden o anlam çıkıyorsa, değiştirilmesi gerekir ama bizim öyle bir şartımız, ifademiz yok. Şimdi yöntemini zaten TMSF belirleyecek.



VATAN


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.