Roth: Avrupa Türkiye'ye çok ukala davranıyor

Roth: Avrupa Türkiye'ye çok ukala davranıyor

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Türkiye’nin son yıllarda önemli gelişmeler kaydettiğini ve bunun AB ülkelerine anlatabilmesi için çok çaba sarfetmesi gerektiğini söyledi

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKKONFED) düzenlediği “İş Dünyasında Kadın” konulu sempozyum Sabancı Center’da gerçekleştirildi. Sempozyuma, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet bakanı Nimet Çubukçu, Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth ile iş ve akademi dünyasından çok sayıda kadın temsilci katıldı.

“KADIN ÇALIŞTIRMAMAK APTALLIKTIR”

Roth, tüm dünyada kadınların ve erkeklerin aynı koşullarda adaletli bir biçimde yaşamasının önemine değinerek, “Yıllardır kadın erkek eşitliği için mücadele veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Kadınların konumu, demokrasi seviyesi için bir göstergedir. Anayasalar, kadın ve erkeğin eşit olduğunu yazsa da ne yazık ki gerçek çok farklı olabiliyor” dedi. Kadınların, ekonomide, siyasette ve sosyal yaşamda erkek egemen işleyişi kırması gerektiğini vurgulayan Roth, geçmişteki ataerkil bakış açısının günümüz dünyasına uymadığını, artık toplumların kadın zekasına ihtiyaç duyduğunu söyledi. Roth, “Dünyanın her yerinde bir çok işletmenin kadın çalıştırmak konusunda ön yargılı davrandığını görüyoruz. Açı4kça söylüyorum ki; kadın çalıştırmamak aptallıktır. Bir kurum kadınlarla daha iyi yönetilir ve daha ileriye gider” diye konuştu.

“AVRUPA TÜRKİYE’YE KARŞI UKALA VE BURNU BÜYÜK DAVRANIYOR”

Konuşmasında Türkiye’nin AB üyelik sürecine de değinen Roth, Türkiye’nin kendini Avrupa’ya tanıtmak için daha çok çaba sarfetmesi gerektiğini ifade etti. Roth, Türkiye’deki kadınların seçme ve seçilme hakkını birçok Avrupa ülkesinden daha önce elde ettiğine dikkat çekerek, bu durumun Avrupa’da bilinmediğini söyledi. Roth, “Avrupa Türkiye’ye karşı çok ukala ve burnu büyük davranıyor. Avrupa’da Türkiye aleyhine konuşanlar önce kendilerine bakmalı Türkiye’de çok güzel ilerlemeler oluyor” dedi.

TÜRKİYE’DEKİ KADIN PROFESÖR SAYISI ALMANYA’DAN YÜKSEK

Türkiye’deki kadın profesörlerin oranın yüzde 25 olduğuna, Almanya’da ise bu oranın yüzde 14’de kaldığına işaret eden Claudia Roth, Almanya’da bile hala kadın hakları mücadelesinin sürdüğünü kaydetti. Türkiye ile Almanya’nın kadın hakları konusunda ortak hareket etmesinin önemini vurgulayan Roth, “Kadın hakları sorunu, bir insan hakları sorunudur. Bu uluslararası sorunu hep birlikte çözmeliyiz. Bunu yaratmak çok uzun vadeli çabalar gerektiriyor” diye konuştu.
Roth, 22 Temmuz’da yapılacak seçimler sonrasında Türk parlamentosundaki kadın temsil oranın iki katına çıkacak olmasına rağmen, ancak, yüzde 8’lere ulaşılabileceğini ifade ederek, bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi.

“KADIN KOTASI YÜZDE 50 OLMALI”

Başbakan Erdoğan ve bazı hükümet temsilcileriyle bu konuya ilişkin görüştüğünü ancak tatmin olmadığını belirten Roth, “Aslında tüm siyasi parti başkanlarıyla görüşmem gerekiyormuş. Çünkü, Türkiye’de kimin milletvekili olacağına onlar karar veriyorlarmış. Kadın milletvekili sayısının artması politikanın da rengini değiştirir. Türkiye’de kadın kotasının yüzde 50 olması gerekiyor” dedi. Roth, Almanya’da bu oranın yüzde 30 seviyelerinde olduğuna işaret ederek, Almanya’nın da bu konuda hala gelişme göstermeye ihtiyacı olduğunu kaydetti.

“KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK UYGULANMALI”

Claudia Roth, Almanya’da kadınların yüzde 51.8’inin çalıştığını, bu oranın İsveç ve Danimarka’da yüzde 70’lere çıktığına dikkat çekerek, Türkiye’de ise kadınların iş gücüne katılımının yüzde 24 olduğunu ifade etti. Türkiye’deki kadınların çalışma hayatına katılmasının önünde önemli engeller bulunduğunu vurgulayan Roth, sosyal güvenlik, ücret adaletsizliği, eğitim, çocuk bakımı gibi konularda kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanması gerektiğini kaydetti.

“NAMUS CİNAYETLERİNİN ADİ CİNAYETTEN FARKI YOK”

Türkiye’de işlenen namus cinayetlerine de değinen Roth, “Namus cinayeti hiçbir şekilde kabul edilemez. Namusun korunması için kadın öldürmek gibi bir anlayış olamaz. Bu tür cinayetlerin, adi cinayetlerden hiçbir farkı yoktur” dedi.

“’ASYA KITASINA HOŞ GELDİNİZ’ YAZISI KALDIRILMALI”

Roth, Türkiye’nin AB üyeliğini tüm gücüyle desteklediğini dile getirerek, Boğaz Köprüsünden Asya kıtasına geçişte yazılı olan “Asya kıtasına hoş geldiniz” tabelasının kalmasını ve Türkiye’nin bir bütün halinde Avrupa’nın parçası olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

“ALMANYA, TÜRKİYE-AB ARASINDA KÖPRÜ OLACAK”

Türk ve Alman toplumları arasındaki ilişkinin de Türkiye’nin AB’ye üyeliğinde bir “köprü” vazifesi göreceğini ifade eden Claudia Roth, “Almanya’daki milyonlarca Türk vatandaşımızla aramızda güçlü bir bağ var. Sibel Kekili ve Fatih Akın gibi isimler ülkenin en önemli ödüllerini alıyorlar. Özellikle, Fatih Akın gibi bir sinemacının vatandaşı olduğu bir ülkede yaşamaktan çok mutluluk duyuyorum” dedi.

(ANKA)



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.