'Rönesans' ile gelen şifa

'Rönesans' ile gelen şifa

Omurga kırığı olan, şiddetli ağrılar yaşayan hasta, robot “Rönesans” ile sağlığına kavuştu. Ameliyatı gerçekleştiren Prof.Dr. Sait Naderi, "Rönesans robotu ile ameliyatta hata yapma riskinin neredeyse yüzde sıfır” dedi.

Omurga kırığı olan, şiddetli ağrılar yaşayan 68 yaşında ki hasta, omurga ameliyatlarında hataya geçit vermeyen robot “Rönesans” ile sağlığına kavuştu. Rönesans robotu ile ameliyatı gerçekleştirilen kadın hasta, bir ay önce yolda yürürken düştü. Şiddetli bel ağısı,sol uyluk ağrısı çeken hastanın yapılan tetkiklerinde bir omurun kırık olduğu ortaya çıktı. Hastanın ameliyatı, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir süredir kullanılan robot “Rönesans” ile yapıldı. Hastanenin Beyin ve Sinir Cerrahisi Klinik Şefi Prof. Dr. Sait Naderi tarafından yapılan ameliyatta hasta kısa bir süre sonra ağrılarından kurtulup yürümeye başladı. Hastanın omurgasındaki kırığa robot eşliğinde stabilizasyon yapıldı.

Rönesans ile ameliyatta hata yapma riskinin neredeyse yüzde sıfır olduğunu kaydeden Prof.Dr. Sait Naderi, “Rönesans , operasyon öncesinde , cerrahın kendi bilgisayarına yüklenen program vasıtasıyla , cerrahın ameliyatta yapacağı uygulamayı sanal ortamda en ince noktasına kadar önceden planlamasına imkan tanıyor. Bu da hata yapılmasının önüne geçiyor” dedi.
Omurga ameliyatlarında en ufak bir hatanın geri dönüşü zor sonuçlara yol açtığını söyleyen Dr. Sait Naderi, bu ameliyatlarda bazı hastaların yürüme yetesini dahi kaybettiğini vurguladı.

Rönesans hastanın yüksek hassaslıkla kalıcı sinir hasarına maruz kalmadan-ameliyat olmasına imkan tanıdığını ifade eden Dr. Naderi, sözlerini şöyle sürdürdü:“Rönesans, güvenli bir cerrahi sunuyor.Aynı zamanda ciltte kesi olmuyor, vida uygulaması sadece 7-8 cm’lik küçük deliklerden yapılıyor. Rönesans ile ameliyat olan hastaların kısa sürede sosyal yaşama döndüklerini belirtiyor.Rönesans ile ameliyatta dokulara açık cerahiyle kıyasla çok daha az zarar verilir, iyileşme çok hızlı olur. Çoğu hastanın açık omurga cerrahisi sonrası aktif çalışma yaşamına dönme süresi çok uzun olmakla beraber, Ameliyat küçük deliklerden yapıldığı için kaslar ve yumuşak dokular korunur , ameliyat sonrası enfeksiyon riski , kanama riski ve ameliyat sonrası ağrı şikayetleri ve hastanede kalış süresi azalır, hastaların gündelik işlerine dönmeleri daha hızlı olur.”

Prof. Dr. Sait Naderi, “Rönesans’ın hekimlere de pek çok fayda sağlıyor. Cerrahın ve cerrahi ekibin daha az X ışını almasını sağlar. Klasik ameliyatlarda her vida için hastaya önden yandan röntgen çekiyoruz.Vidayı en ideal konumda koyabilelim diye.Yani 8-10 vida koyduğunuz hasta için 15-20 defa ışın alınıyor. Ama bu yöntemde hastanın bir arka bir yan grafiğini çekmek yeterli. Bu da hem hastanın ,hem de hekimin ameliyat sırasında daha az radyasyon alması ve kanser riskinin azalması demek” diye konuştu.

Prof.Dr. Sait Naderi Türkiye’de sadece Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bulunan Robot Rönesans’ın pek çok ameliyatta kullanılabildiğini ifade etti. Naderi, “Omurganın bel ve sırt bölgelerindeki kırıklarda, kaymalarda, revizyon , biyopsi , kifoplasty, vertebroplasty , skolyoz gibi deformasyonlar ve vida uygulamalarında kullanılıyor. Çok yakında boyun omurları ve doğrudan beyin ameliyatlarında da kullanmaya başlayacağız” dedi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.