RICE: YIĞINAKTAN ENDİŞELİYİZ

RICE: YIĞINAKTAN ENDİŞELİYİZ

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak sınırında Türk ordusunun hareketliliğine ilişkin, "Öyle ya da böyle, o sınırda daha fazla çatışma, Irak’ın istikrarına yardım etmeyecek" dedi.

Madrid’e giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rice, "Irak sınırına Türk ordusunun asker yığdığının" belirtilip, "ABD’nin endişeli olup olmadığının" sorulması üzerine, "Kuzey Irak’taki durumla ilgili Türklerle bütün seviyelerde kapsamlı görüşmelerde bulunuyoruz. PKK’nın, Türkiye’ye karşı terörist saldırılar için Irak topraklarını kullanmamasını istiyoruz ve bu konuda çok endişeliyiz" diye konuştu.
      PKK ile mücadelede özel temsilci olarak atanan Emekli Orgeneral Joe Ralston’ın ilke olarak tek sorumluluğunun "bu konuda (PKK) Türklerle çalışmak" olduğunu vurgulayan ABD Dışişleri Bakanı, ABD, Irak ve Türkiye arasında bu meseleyle başa çıkmak için bir koordinasyon mekanizmasının kurulduğunu hatırlattı.
      Bu çalışmaları devam ettirip genişleteceklerini söyleyen Rice, geçen hafta Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile telefonda görüştüğüne işaret etti ve "Bu problem konusunda sık temasımız var ve PKK’yı terörist bir örgüt olarak değerlendiriyoruz. Irak topraklarının terörist faaliyetler için kullanılmasına izin verilmemesinin herkesin sorumluluğu olduğunu anlıyoruz. Bu, çok uzun bir süredir devam ediyor.
      Irak’taki mevcut durum yeni bir şey değil ancak biz çok ciddiye alıyoruz ve Türklerle temaslarımız da çok kapsamlı" dedi.
      ABD’nin Türkiye’yi, kuzey Irak’a operasyon yapmaması yönünde uyarıp uyarmadığının sorulması üzerine de Rice, "Biz Türkiye ile sadece bu durumla başa çıkmak üzere çalışıyoruz. Öyle ya da böyle, o sınırda daha fazla çatışma Irak’ın istikrarına yardım etmeyecek. Ancak biz Türklerle gerçekten çok, çok çok yakın çalışıyoruz" diye konuştu.
     
CASEY: HAREKETLİLİK FARKLI GÖRÜLMÜYOR

      ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tom Casey de Türkiye’nin kuzey Irak sınırındaki hareketliliğinde olağandışı bir şey olmadığını yineledi.

      Casey, "İki gün önce, Türk ordusunun sınırdaki faaliyetlerinde olağandışı bir şey olmadığını, bunun rutin olduğunu söylemiştiniz. Son 48 saat içinde bu görüşünüzü değiştiren bir şey oldu mu" sorusuna
      "hayır" yanıtını verdi.
      Tom Casey, "Bizim anladığımız, bir süredir sınırın içinde ve çevresinde terörizm karşıtı operasyonlar düzenledikleridir. Geçen hafta olan da benim anladığım kadarıyla bunun bir parçası. Bildiğim kadarıyla bunlardan daha farklı bir şey olarak görülmüyor" dedi.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.