Putin'in çantasındaki enerji haritası

Putin'in çantasındaki enerji haritası

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İstanbul'a gelmesi geçtiğimiz hafta kesinleşti. Putin'in ajandasında neler var? Putin gündeme getirilmemesini istediği konu ne?

SEÇKİN ÜREY'in haberi 

Rusya Büyükelçisi Ivanovskiy, İstanbul'da Putin'in yaklaşan ziyaretiyle ilgili temaslarda bulundu. Elçi "Putin, enerjide işbirliğini görüşmeye geliyor. İşadamı alacakları gibi konularla gelmeyin" mesajı verdi..

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinin kesinleşmesinin ortaya çıkmasından önce İstanbul'da temaslarda bulunan Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovskiy'nin "Putin ekonomik konularda enerjiyi ilgilendiren stratejik gündemle geliyor. Türk-Rus enerji ortaklığı istiyoruz. Lütfen karşısına Türk işadamlarının alacak sorunu gibi konularla çıkılmasın" mesajı verdiği öğrenildi. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Zirvesi için 25 Haziran'da Türkiye'ye gelecek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ziyaretinin kesinleştiğinin açıklanmasından önce Türkiye'de görevli Rus diplomatların ekonomik konulara ilişkin gündem belirleme toplantıları başladı. Putin ve heyetinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapması planlanan özel görüşmelerin ekonomi ayağı için enerji işbirliğine özellikle dikkat çekiliyor. Edinilen bilgiye göre Rusya Büyükelçisi Ivanovskiy, geçtiğimiz hafta İstanbul'a gelerek çeşitli temaslarda bulundu. İstanbul'da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile de biraraya gelen Ivanovskiy, ziyaretin ekonomi kısmıyla ilgili önemli ipuçları verdi. Beklenildiği gibi enerji konularının önemli bir gündem maddesi olacağını anlatan Ivanovskiy, ziyaretin iki ülke arasında enerjide stratejik ortaklığın önünü açacak bir zemin için kullanılmasının Rus tarafında arzulandığını kaydetti. Orta Asya'nın petrol ve özellikle doğalgaz kaynaklarının Avrupa piyasalarına taşınmasında iki ülkenin ortaklaşa hareket etmesinin önemini vurgulayan Ivanov'un şunları söylediği bildirildi: "Rusya'nın kaynaklarıyla birlikte Orta Asya'nın da doğalgaz kaynaklarını toplarsanız, Avrupa'nın ihtiyacını karşılamayacağını göreceksiniz. Bize göre Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan'ın Avrupa'ya kendi başlarına sunabileceği doğalgaz miktarı 5 milyar metreküpü geçemeyecek. Enerjide transit ülke olmak istiyorsunuz, bunu beraber yapmanın yolunu araştıralım. Devlet Başkanı Putin, bu konuya büyük önem veriyor." Putin'in ekonomik gündeminde Avrupa'ya enerji arzında işbirliğinin önemli yer tuttuğunu görüşmesinde vurgulayan Ivanovskiy, Türk - Rus görüşmelerinde sıkça gündeme gelen bazı konuların "es geçilmesinin" resmi kanallara iletilmesini istediği kaydedildi. Buna göre Türk şirketleri ve işadamlarının alacak konuları, gümrük kapıları, nakliyecilerin yaşadığı sorunlar ve inşaat şirketlerinden dolayı sıkça gündeme gelen alacak taleplerinin Putin'in Türkiye ziyaretinde gündeme getirilmesinin arzulanmadığı DEİK'te yapılan görüşmede aktarıldı.

RUSYA BÜYÜK OYNUYOR

Geçtiğimiz yıl alacak tartışmaları nedeniyle Ukrayna'ya akışı keserek Avrupa'ya doğalgaz arzını ciddi biçimde düşüren Rusya, bu kıtanın önde gelen enerji tedarikçisi olmak için büyük adımlar atıyor. Sovyet döneminde kurduğu altyapı sayesinde Doğu Avrupa'ya boru hatlarıyla doğalgaz ve petrol ulaştırabilen Rusya, son 15 yılda yapılan ek yatırımlarla başta Almanya olmak üzere büyük Avrupa ekonomilerinin göz ardı edemeyeceği enerji tedarikçisi oldu.

Heyet büyüdü 45 oda arıyorlar

PUTİN'İN Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Zirvesi için İstanbul'a gelmesi geçtiğimiz hafta kesinleşti. Zirveye katılacak Rus Heyeti'nin sayısı da doğal olarak arttı. Bu da Türkiye'deki Rus Misyonu'nun acilen yer aramaya başlamısına neden oldu. KEİ, 25 - 26 Haziran'da yapılacak. Aynı tarihlerde İstanbul'da CERA'nın Enerji Zirvesi yapılıyor. OECD'nin de İstatistik Zirvesi nedeniyle otellerde yer sorunu yaşanıyor. Türkiye'ye Putin ile birlikte gelecek Rus heyetinin aynı otelde 45 oda arayaşında olduğu ama bulmakta sorun yaşadığı belirtiliyor.

Burgaz - Dedeağaç hattıyla Rusya iki yeni ortak buldu

TÜRKİYE'NİN Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'na her zaman mesafeli duran Rusya, Samsun- Ceyhan'ın da ortaya çıkmasıyla birlikte karşı adımını attı. Bulgaristan'da Burgaz ile Yunanistan'da Dedeağaç arasında petrol boru hattı inşası için 15 Mart'ta iki ülkeyle anlaşma imzalayan Rusya, hattın yüzde 51'inin sahibi olacak. Rus Parlamentosu'nun geçtiğimiz ay onayladığı anlaşmaya göre boru hattından başlangıçta yılda 35 milyon ton petrol taşınacak. Samsun - Ceyhan için Kazak petrolünü taşımak için girişimler devam ediyor. Ancak Rusya, kendi kaynakları nedeniyle Burgaz - Dedeağaç için arz sıkıntısı yaşamıyor.

Kazaklar ve Türkmenler ile anlaşma Nabucco'ya rakip

RUSYA, Avrupa'ya doğalgaz arzında kendisinin önünü kesecek Nabucco'yu zayıflatmak için girişimlerde bulunuyor. Nabucco, Orta Asya ve Hazar Havzası doğalgazının Türkiye üzerinden Balkanlar'dan geçirerek Avrupa'yı taşımayı hedefliyor. Rusya, Nabucco'nun önünü kesecek önemli bir adımı da yine mayıs ayında attı. Kazakistan ve Türkmenistan, mayısta Rusya ile doğalgaz anlaşması imzaladılar. Bu anlaşmaya göre 2014 yılında Rusya, iki ülkeden toplam 90 milyar metreküp gaz alabilecek. Kapasitesi artırılacak ve inşa edilecek yeni boru hatlarıyla da Batı'ya pazarlamasını üstlenecek. Böylelikle Nabucco'nun doğalgaz kaynağını da zayıflatmış olacak.



Baltık'ı da by-pass edecek

Rusya'nın Türkiye'yi doğrudan ilgilendirmeyen ama dolaylı olarak enerji köprüsü olmasının önünde risk oluşturan en önemli projesi de Nord Stream Doğalgaz Boru Hattı olarak anılıyor. Tamamı Baltık Denizi'nin tabanında inşa edilecek 917 kilometrelik boru hattıyla Rusya, Avrupa'ya gaz sevkinde Ukrayna, Polonya ve Baltık Cumhuriyetleri'ni by-pass edecek. Hat doğrudan Almanya'ya bağlanacak. İnşası devam eden hattın yıllık kapasitesi 27.5 milyar metreküp olacak.



Sabah

 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.