Putin'den ilginç öneri!

Putin'den ilginç öneri!

Rusya lideri ülkesi ile ABD arasında gerginliğe neden olan füze savunma sisteminin Türkiye'ye kurulmasını önerdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, G-8 zirvesinden sonra basın toplantısı düzenlediği sırada bir gösterici bildiri dağıttı.

Putin, Rusya'daki gelişmeleri protesto ettiği tahmin edilen göstericinin dağıttığı bildiriden alarak, göstericiye şunları söyledi:

''Rusya'da, SSCB'nin dağılmasından sonra zor günler yaşadık. Birçok insan fakirleşti. Bu durum ülkede izler bıraktı. Biz şimdi hepimiz kendimizi ve kurumlarımızı geliştireceğiz. Eleştiriliyoruz, ancak diğer G-8 ülkeleri de eleştiriliyor. Gazetecilere yönelik bazı tutumları ve adalet sistemleri konusunda da. Her yerde durum iyi, sadece Rusya'da kötüymüş gibi davranmayalım. Herkes görüşlerini söyleyecek, ancak herkes anayasaya da uyacak. Her şey anayasa kuralları çerçevesinde yapılacak, insanların sadece kendi çıkarlarını korumalarına da izin vermeyeceğiz.''

Putin, ABD'ye yönelik olarak Azerbaycan'dan kiralanan bir füze radar istasyonunda Amerikalılarla birlikte çalışma konusunda yaptığı öneriyle ilgili bir soruya karşılık da, bu öneriden dolayı İran'la ilişkilerinin bozulacağını sanmadığını belirtti.

ABD'nin füze savunma sistemlerini Rusya'nın sınırlarına yakın yerlerde konuşlandırılmasına gerek olmadığını ifade eden Putin, ''ABD, Türkiye ya da Irak'ta da füze savunma sistemleri konuşlandırabilir. Aksi takdirde neden o kadar savaş yaptı ki'' şeklinde konuştu.

Amerikalıların, Doğu Avrupa'da kurulmak istenen füze savunma sistemlerinin Rusya'ya yönelik olmadığını söylediklerini hatırlatan Putin, ''Ancak hiç olmayan bir tehdide karşı füze savunma alanı oluşturuyorlar. İran'ın füze geliştirmeye ya da Avrupa'ya saldırmak gibi bir niyeti yok'' dedi.

Doğu Avrupa'da kurulmak istenen füze savunma sistemlerinin mevcut dengeyi bozacağını ve Rusya'yı karşı önlemler almaya zorladığını ifade eden Putin, bunun da gerginlik yarattığını, bu nedenle ABD'ye böyle bir teklif getirdiklerini, bunun kabul edilmesi durumunda ne uzayda, ne de Doğu Avrupa ülkelerinde sistemlerin kurulmasına gerek kalmayacağını kaydetti.

İran'ın füze geliştirmesi durumunda bundan haberdar olacaklarını ve ilk füze denemesinden sonra silahların geliştirilmesi için en az 5 yıl daha geçmesi gerektiğini ifade eden Putin, Amerikan tarafıyla müzakereler sonuçlanmadan Doğu Avrupa'da füze savunma sistemleri kurulmaması konusunda görüş birliğine vardıklarını sözlerine ekledi.

KOSOVA SORUNU

Putin, Kosova'nın geleceğine ilişkin bir soru üzerine de, şunları söyledi:

''Kosova konusunda tutumumuz belli. Biz, soruna doğrudan taraf olan halkların dikkate alınmadan bu konuda karar verilmesi konusunda ikna edilmeye çalışılıyoruz. Sorunun çözümünün halkların kendilerine bırakılması lazım. Halkların aşağılanmamaları lazım. Devletler hukukuna da uyulması lazım. Kafkaslar'da da çok sayıda kriz yaşanıyor. Her halk bağımsızlık isteyebilir.''

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yle görüşmesinin nasıl geçtiği şeklindeki bir soruya karşılık da Putin, ''Sarkozy ile çok olumlu bir görüşme yaptım. Kendisi modern Rusya'yı iyi tanıyor ve ilişkileri geliştirmek istiyor'' şeklinde konuştu.

G-8 zirvesinin başarısından dolayı Almanya Başbakanı Angela Merkel'i de tebrik eden Putin, küresel ısınmaya karşı mücadele ve Afrika'ya yardım konularında varılan anlaşmaları büyük başarı olarak nitelendirdi.

AA



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.