
PROSTAT BÜYÜMESİ İLE İLGİLİ SORULARINIZA CEVAPLAR
50 yaşın üzerindeki erkeklerin yaklaşık olarak 3 de 1 ‘ini etkileyen Benign Prostat Hipertrofisi (BPH,)iyi huylu prostat büyümesinin tıbbi karşılığıdır. ‘Benign’ kelimesi büyümenin kötü huylu (kanser) olmadığı anlamına gelir.
Konuyla ilgili Business Esnaf Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. İlter Alkan, Prostat nedir?, Prostat büyümesinde ne gibi şikayetler olur?, Prostat büyümesinde ne gibi şikayetler olur?, Prostat büyümesinde şikayetlerin nedeni nedir?, Hastalık nasıl tedavi edilir?, Bu aşamada ne yapabilirim? sorularının cevabını yanıtladı.
Prostat nedir?
Prostat hemen mesanenin açıldığı yerde ve mesanenin önünde olan bir bezdir. Prostat bezi mesaneden sonra idrarın atılmasını sağlayan üretra (idrar yolu) nun bir kısmını çevrelemektedir. Görevi meniyi oluşturan sıvını bir bölümünün üretmektir.
Erkeklerde bulunan prostat orta yaşlardan itibaren yavaş yavaş büyümeye başlar.
Prostat büyümesinde ne gibi şikayetler olur?
Prostat büyümesinde genellikle idrar yapmada güçlük olur. Şikayetler kişiden kişiye değişebilir. Kişi idrarını kesik kesik ve zor yapmaya başlayabilir. İdrar kesesini boşaltmak uzun sürebilir. Ayrıca idrar kesesi tam olarak boşaltılamayabilir ve geride idrar kalmış duygusu olabilir. İdrarın sonunda damlama olabilir. Bazı erkekler daha sık idrara giderler ve bu kişiyi toplum içinde sıkıntıya sokabilir. Sık idrara çıkma gündüz olduğu gibi gece de olabilir ve kişinin uykusunu bölmesine neden olabilir. İleri durumlarda kişi sıkıştığında idrar tutamama ve idrar kaçırma gibi yakınmalarda eklenebilir.
Prostat büyümesinde şikayetlerin nedeni nedir?
Prostat bezi üretra adı verilen idrar yolununun bir kısmını yüzük gibi sarmaktadır. İdrar yapılırken mesaneden atılan idrar bu kanal vasıtası ile penisden atılmaktadır. Prostat bezi büyüdüğünde bu kanalı daraltarak mesaneden idrarın atılmasını güçleştirmekte ve şikayetler başlamaktadır.
Hastalık nasıl tedavi edilir?
Prostat büyümesi tedavisinde bir çok tedavi yöntemi vardır. Öncelikle bir Üroloji uzmanına görünmelisiniz. Yapılan muayene ve tetkik sonuçlarına göre tedaviniz belirlenecektir. Tedaviyi belirlemedeki en önemli etkenlerden biri sizin
yakınmalarınızın şiddeti ve bu yakınmalarınızın sizin hayatınızı nasıl etkilediğidir.
Başlıca tedavi seçenekleri; sadece izleme, ilaç tedavisi, cerrahi tedavi’dir. İlaç tedavileri prostat içindeki kasları gevşeterek ya da yavaş da olsa prostatınızı ufaltarak etki gösterir. İlaç tedavileri kullanıldığı sürece etkilidir, ilacı kesince şikayetler yeniden başlayabilir.
Cerrrahi tedavide ise amaç prostatın büyüyen kısmının çıkarılmasıdır. Yeni teknolojiler ile bu operasyon çok daha kolay olmaktadır. Holmium Lazer Prostatektomi yöntemi ile operasyon çok daha kolaylaşmıştır. Bu yöntemin avantajı endoskopik ‘kapalı ‘ olarak yapılması, kanama olmaması, sadece 1 gün sondalı olarak kalınmasıdır. Etkinlik olarak da diğer yöntemler ile eşit etkinliktedir. Diğer yöntemler TUR (kapalı ameliyat) ve açık prostat ameliyatlarıdır.
Bu aşamada ne yapabilirim?
50 yaşına geldi iseniz hiç bir yakınmanız olmasa dahi bir Üroloji uzmanına görünmeniz gereklidir. Muayene ve gerekli tetkikler sonucu ne yapılmasına karar verilecektir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.