Philadelphia Türk Yürüyüşü

Philadelphia Türk Yürüyüşü

Amerika'da bu yıl birincisi düzenlenen finansmanı Philadelphia'da yaşayan Türkler tarafından sağlanan yürüyüşe Türk toplumu çocuklarıyla birlikte katıldı.

PHİLADELPHİA -Amerika'da bu yıl birincisi düzenlenen Philadelphia Türk Yürüyüşü ve Festivali coşkulu görüntülere sahne oldu. Bütün finansmanı Philadelphia ve çevresinde yaşayan Türkler tarafından sağlanan yürüyüşe Türk toplumu çocuklarıyla birlikte katıldı. Anadolu'dan renkli görüntülerin de yer aldığı yürüyüş ve festival Amerikalıların da büyük ilgisini çekti.

 



Turkish Advocacy Group (Türk Taraftarı Grup) olarak adlandıran ekip tarafından organize edilen yürüyüşe binlerce Türk, kırmızı beyaz elbiseleri içinde geldi. Philadelphia Polis Teşkilatı'nın verdiği rakama göre 3 bin Türk'ün katıldığı yürüyüşte çocukların taşıdıkları Türk ve Amerika bayraklı balonlar caddeleri süsledi.

 



Öğle saatlerinde Philadelphia'nın en meşhur caddelerinden olan Kennedy Bulvarı'ndan başlayan yürüyüş, şehrin en büyük ve işlek caddesi olan B. Franklin Pky'da devam edip, Love (Sevgi) parkında son buldu. Yürüyüş kortejine 10'dan fazla sergi arabası katıldı. Türk bayrakları ile çocukların "Türkiye, Türkiye" tezahüratları caddeleri inletti. Sergi arabalarından çalınan Sezen Aksu, Tarkan ve Barış Manço şarkıları katılımcıların coşkulu alkışları eşliğinde söylendi. Pioneer Acamedy of Science Türk Okulu ile Amerikan Kolej bando takımı kortejin en ön safında yürüdü. Ahıska Türklerinin geleneksel ve gelinlik kıyafetli ekibi de yürüyüşe renk kattı.

 

Kortejde ilgi çeken bir diğer ayrıntı ise gösteriye katılan araçlar arasında bulunan bir kamyonun Galatasaray renklerine boyanıp bayraklar ile donatılması oldu.

 

FESTİVALİN YAPILMASI İÇİN EMEKLİLİK İKRAMİYESİNDEN VAZGEÇTİ

Tamamen katılımcılar tarafından finanse edilen Philadelphia 'da ilk Türk Yürüyüşü ve Festivali son anda gerçekleştirilebildi. Hafta içi Philadelphia Belediyesi'ne parkın kullanımı için yeterli finans bulunamayınca festivalin organizatörleri ne yapacaklarını şaşırdı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir Türk, emeklilik maaşını bozdurarak (Emeklilik ikramiyesini erken talep edip daha düşük miktarda aldı) parayı tamamlayınca yürüyüş yapılabildi.

 

YÜRÜYÜŞ VE FESTİVALİN ADI SEVGİ OLDU

Yürüyüş ve festivale, Türkiye New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ile konsoloslukta bulunan görevliler ve Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Atilla Pak da katıldı. Festivalin yapıldığı parkta açılan çadırda Ermeni sözde soykırım yalanlarını ortaya koyan dokümanlar teşhir edildi. Türk Hava Yolları'nın (THY) Philadelphia'ya direkt uçuş düzenlemesi için imza toplandı. Kurulan çadırlarda ayrıca yürüyüşün ve festivalin sembol ifadesi olan LOVE (sevgi) yazılı tişörtler satıldı.

 

Türkler ve Amerikalıların ilgi gösterdiği tişörtten çok sayıda satıldığı belirtildi. Yürüyüş ve Festivalin amacı ise şöyle açıklandı: "Bu festival Anadolu'nun bağrından kopan sevgi insanlarının 'kardeşce sevginin şehri'nde Amerikalı dostlarıyla buluşmasıdır. 26 Mayıs Yunus Emre'lerin, Mevlana Celaleddin Rumi'lerin, Aşık Veysel'lerin, Pir Sultan Abdal'ların ve Karacaoğlan'ların Philadelphia'da Sevgi Parkı'nda Amerikalı hem dostlarıyla cemidir."

 

BAKLAVA, SU, SİMİT BEDAVA

Havanın sıcaklığı katılımcıları bunaltırken festivalin yapıldığı parkta organizatörler tarafından dağıtılan su imdada yetişti. Kimileri susuzluğunu giderirken kimileri de hem kendilerinin hem de çocuklarının üzerine su dökerek serinlemeye çalıştı. Suyun yanı sıra yine festival organizatörleri tarafından simit ile baklava katılımcılara ücretsiz olarak dağıtıldı. Zaman gazetesi de katılımcılara ücretsiz gazete dağıttı.

 

AHISKALILAR YÜRÜYÜŞÜN EN GÖZ ALICILARIYDI

New York'ta olduğu gibi Philadelphia'daki yürüyüşe de gelen Ahıska Türkleri günün en gözde ekibiydi. Platformda Ahıska oyunlarıyla festivale renk katan Ahıska Türkleri folklor ekibinin performansı görmeye değerdi. Dans gösterisi ardından kürsüye gelen Ahıskalı yaşlı Mülkiye Ana'nın okuduğu duygusal şiir ve Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Tiyansan Muradoğlu'nun yaptığı konuşma büyük alkış aldı. Başkan konuşmasında, 60 yıldır çektikleri acılara kısaca değindikten sonra, "Türklüğümden, dinimden, dilimden ölsem de dönmeyeceğim." dedi.

 

GİRESUNSPOR'UN GALİBİYET HABERİ KATILIMCILARI NEŞELENDİRDİ

Ahıska Türleri'nin yerel halk oyunlarından sonra sahneye gelen bir kişinin, Giresunspor'un play-offlarda 3-0 önde olduğunu söylemesi alanda sevinç gösterilerine neden oldu. Yürüyüş kortejinde bulunan bir minibüste "Giresun Keşap Yivdincik Köyü" yazısı alanda dikkat çeken bir başka güzel görüntüydü. Philadelphia ve çevresinden gelen Türklerden oluşan kalabalık, sık sık birlik ve beraberlik mesajı vererek Amerika'da gelecek kuşakların eriyip gitmemesi için bu tür organizasyonların daha çok yapılmasını istedi.

 

 

AMERİKALI VE KANADALI SANATÇILAR MEVLANA İLE YUNUS'TAN SÖYLEDİ

 

Love parkında gönüllü olarak Türk Yürüyüşü ve Festivaline katılan sanatçı Necla Akben, söylediği Türk Halk müziği parçaları ile beğeni topladı. Özel bir işi nedeniyle Amerika'da bulunan ünlü sanatçı Akben, yürüyüşün yapılacağını duyduğunda gönüllü olarak katılmak istediğini belirterek, bundan da gurur duyduğunu ifade etti.

 

Akben'den önce sahneye gelen İran asıllı Kanadalı sanatçı Nahid Shalah Shorhocberg, Mevlana'nın Farsça şiirlerinden uyarladığı 3 şarkı söyledi. Elinde tef sahneye gelen sanatçı, Mevlana'nın meşhur ifadelerinden olan, "Dünyayı neden sırtımızda taşıyoruz?" sözlerinin derinliğine atıfta bulunarak, sevgi etrafında tüm insanlığın buluşmasını diledi.

 

Kendisini Amerikalı Yunus Emre diye tanıtmaktan gurur duyduğunu belirten Amerikalı sanatçı Jerry Formen de, sahnede yarı Türkçe yarı İngilizce ilahiler okudu. Yunus Emre'nin şiirlerinden oluşan ilahileri söylerken büyük zevk aldığını kaydeden Formen, bu büyük insanın yüzyıllar önce çizdiği sevgi yolunun bugün Love parkında yaşandığını aktardı.

 

KONUŞMALAR BİRLİK VE BERABERLİK ÜZERİNE OLDU

Başkonsolos Samsar'ın kısa süren birlik ve beraberlik mesajı içeren konuşmasından önce festivalin yapılmasında en fazla emeği geçenler arasında yer alan Prof. İhsan Işık katılımcılara teşekkür etti. Işık, "İşin doğrusu bu kadar insanı bugün burada beklemiyordum" dedi. Türk gazetelerinin Philadelphia'daki yürüyüşe duyarsız kalmakla eleştiren Işık şöyle konuştu: "Bugün buraya gelmeniz bizler için anlatılması tarifsiz bir sevgidir. Aramızda kırgınlıklar, dargınlıklar olabilir. Ama bugün sevgi, birlik ve beraberlik günü. Eğer aramızda dargınlık ve küslük varsa bugün barışmalıyız. Birlikte olursak bazı Amerikalıların gözünde kötü olan imajımızı düzeltebiliriz ve yarına daha güvenle bakabiliriz."

 

Başkonsolosun ardından platformda duygusal bir konuşma yapan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Muradoğlu, 12 bin Ahıskalının Amerika'ya ilk gelişlerindeki kaygıları dile getirdi. "Neyin bizi karşılayacağını bilmiyorduk ve bildiğimiz topraklardan da o kadar uzaklardaydık" diyen Muradoğlu şöyle konuştu: "Ama bizleri burada sımsıcak, güler yüzle karşılayan soydaşlarımıza sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Türk kardeşlerimizin bize kucak açmasından çok memnun olduk. Ben istiyorum ki dünya Türkleri böyle güzel günlerde hep bir araya gelsin. Böyle günlerinde sayısı daha da artarak birliğimiz, beraberliğimiz güçlensin." Başkan Muradoğlu sözlerini "Ben Tüküm, dinimden, dilimden ölsem de dönmeyeceğim" diye bitirdi.

 

YÜRÜYÜŞ BÖLGEDEKİ TÜRK DERNEKLERİNCE YAPILDI

Birinci Philadelphia Türk Yürüyüşü ve Festivali bölgede bulunan Türk dernekleri tarafından yapıldı. Organizasyona şu dernekler destek verdi: Ahıskalı Türk Derneği, Pioneer Academy of Science Türk Okulu, Türk-Amerikan Dostluk Cemiyeti (TAFSUS), Kırmızı Gül Vakfı, Türk-Amerikan Müslümanları Kültür Derneği (TAMCA), Burlington Türk-Amerikan Organizasyonu (BATO), Delaware Vadisi Müslüman Derneği (Süleymaniye Camii), Philadelphia Diyalog Forum (PDF), İstanbul Kültür Merkezi (ICC), Güney NJ İnanç ve Kültür Merkezi (Murat Camii-FCCS) ve bu bölgede bulunan üniversitelerdeki öğrenci dernekleri.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.