Perpa Bağış'a içini döktü

Perpa Bağış'a içini döktü

Perpa A Blok Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sezgin ve Yönetim Kurulu Üyeleri Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ı ağırladı. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen sabah kahvaltısına; Şişli Kaymakamı Mehmet Öklü, Şişli Emniyet Müdürü Hacı Mehmet Aslancan, Darülaceze

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış:
“AB’NİN PERPA’YI İNCELEMESİ LAZIM”

Perpa, dünya ticaretinin kalbinin attığı yerlerden bir tanesi. Gerçekten dünyada Perpa gibi yerler fazla yok. Aslında Avrupa Birliği’nin Perpa’yı incelemesi lazım. Türkiye’nin AB sürecinde binbir sorun koyan Avrupa’nın düştüğü bu ekonomik krizde, Perpa yaklaşımını, Perpa zihniyetini iyi anlaması lazım. Burası 4500 farklı iş yeriyle, 20–25 bin çalışanıyla yüz bin kişinin ekmek yediği bir yer. Türkiye’nin birçok ilinden fazla vergi ödendiği bir yer. Türkiye’nin birçok ilinden daha fazla milli sermayeye katkı sağlıyorsunuz. 

“PERPA KENDİ KABINA SIĞMIYOR”
Parpa da artık kendi kalıplarına sığmıyor. Eğer güneş enerjisini Türkiye doğru kullanabilirse, Perpa esnafının da bundan çok büyük kazanımı olacak. Tarımda, tarlada fabrika zihniyetini Türkiye gerçekleştirebilirse, bunda Perpa çalışanlarının da çok büyük kazanımları olacak. Hepimiz aynı gemideyiz. 

“AYAZAĞA YERİNE PERPA’NIN ÇÖPÜNÜ ALSINLAR”
Perpa’nın içinde bulunduğu ilçede birileri ortalığı ayağa kaldırmaya çalışıyor. Gitti benim Ayazağa’m, gitti benim Maslak’ım diye. Gitti de İstanbul’dan çıktı başka yere mi gitti? Gitti de, AK Partili bir belediyeye mi gitti? Açın haritayı bakın. Makul bir düzenleme yapıldığını göreceksiniz. Bununla ilgili kampanyalar yapmak yerine Perpa’nın çöpünü toplasalar çok daha hayırlı olur. Bizim bu kararı İstanbul’u inceleyerek verdiğimizi biraz inceleyen ve bilen zaten görüyor. Onun için ben Büyükşehir Kanununu, Şişli içinde Perpa için de büyük bir fırsat olarak değerlendiriyorum. Nasıl 27 Mart 1994 tarihinde İstanbul’un tarihi değiştiyse, inşallah Şişli’de Mart 2014’de kendi çehresini değiştirecek kararı alır diyorum.



Perpa B Blok Yönetim Kurulu Başkanı Mitat Yümlü:
“İLERİ DEMOKRASİ SEVİYESİNDE DEĞİLİZ”



Kalkınmış ülkelere baktığımızda en önemli paydanın ileri demokrasi olduğunu görüyoruz. Maalesef demokrasimiz ileri demokrasi seviyesinde değildir. Bu da yasama, yürütme ve yargının iç içe olmasından kaynaklanmaktadır. Bu kuvvetler ayrılığının iyi çalışılması gerekir. Bunun için siyasi partiler yasasının, seçim yasasının günün şartlarına göre baştan düzenlenmesi gereklidir. 

A Blok Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sezgin:
“LOKOMOTİF KADROLARI BARINDIRIYORUZ”


Bildiğiniz gibi Perpa Ticaret Merkezi, dünyanın en büyük ticaret merkezlerinden biridir. Kendine has özellikleri olan bazı kamu ve kuruluşları bünyesinde bulunduran bir ticaret merkezidir. Aynı zamanda iki yöneticisi olan bir ticaret merkezidir. Ortalama 20 bin çalışanımız ile yaklaşık 50 bin ziyaretçisi olan, 14-15 bin araç giriş çıkışının yaşandığı bir ticaret merkezinden bahsediyoruz. Bu ticaret merkezimizin de çeşitli eksiklikleri ve sorunları bulunmaktadır. Her iki yönetim de bu sorunları çözmek için maksimum çaba sarf etmektedir. Perpa Ticaret Merkezi, İstanbul’da ekonomi, sanayi açısından inanıyorum ki en büyük lokomotif kadrolarını barındıran bir binadır. 

“BELEDİYE İÇİN
CİDDİ KAYNAĞIZ”
Burada en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi, çek kanundaki hafif cezaların kalkmasıyla dönen çeklerin artması. Öyle ki biz bulunduğumuz bölge için, belediye için çok büyük bir maddi kaynağıyız. Perpa kat malikleri  olarak yaklaşık yıllık 1,5 milyon vergi ödüyoruz.


“İMAR EN BÜYÜK SORUNUMUZ” 

Çöplerimizi kendimiz attırırız ama çöp vergisi veririz. Tabela vergisi veririz. Ama tabelalarımız içeriden gözükmez. Bunların yanında en büyük sorunumuz 2007 yılında, İBB tarafından uygulanan ikinci bir imar uygulaması. Bir bina düşünün. 1985 yılında yapımı başlamış, 1987 yılında faaliyete geçmiş. Kat mülkiyetine geçmiş, imarlı bir bina. Ama 2007 yılında İBB meclisinin aldığı bir kararla 12 Ağustos 2007’de uygulanan 18’nci madde 3194 sayılı yasadan kaynaklanan bir tapu alınarak A Blok kat maliklerinin üzerinde bulunan arsa payları, İBB ve İmar AŞ ile tapuda tescil edilmiştir. Bu işlem karşılığında arsalarımızın o günkü değerle, metrekaresine 1.000 lira değer biçilmiştir. Burada arsalarımızın bir kısmı bedele dönüştürülmemiştir. Arsalarımızın bir kısmı, belediye kanunu gereği yüzde 45’i bedelsiz, kamulaştırma hakkına sahip belediyeye verilmiştir. Bu da yaklaşık 9 bin euro civarında, A Blok Kat maliklerinin lehine ve İMAR A.Ş. lehine herhangi bir ödenek yapılmadan arsalarımız elimizden alınmıştır. 2010 yılından beri devam eden bir hukuki sürecimiz var. Çünkü burada 2002 yüz kat mağdur. Bu mağduriyetimizin giderilmesini sizden arz ediyoruz. 


SORULARI CEVAPLADI

Eraslan Alkış: TİCARET MERKEZİ
KANUNU İSTİYORUZ

Başkanlık olayından bahsettiniz ve Obama’ın olayını anlattınız. Genellikle Perpa’da gerçekten siyaset konuşulmuyor. Ticaret merkezleriyle ilgili bir kanunumuz yok.  Özellikle bu emlak vergisi ve çöp vergisi için çok uçuk fiyatlar toplanıyor. Düşünün ki 8 dairelik apartman yönetimiyle bu ticaret merkezleri yönetiliyor. Bu şekilde ekonomik her anlamda bir kayıp var. Bu konuda bir düzenleme talep ediyoruz.
 
Egemen Bağış:
Türkiye’de parlamenter sistem var. Keşke başkanlık sistemiyle yönetiliyor olsaydı. O sistemden dolayı ilk 6 yıl birçok kanunu birçok kez meclisten geçirmek zorunda kaldık. Ama yine de bu sistemin içinde yükseltmeye çalışan bir zihniyet, bir iktidar var. Ben Güney Amerika’daki çarpık başkanlık sisteminin örneklerini sunmaya çalışan muhalefetin yaptıklarını değil, bu işi gerçekten başarıyla yapan o denetleme mekanizmasını gerçekten başarıyla kuran başkanlık sistemlerini örnek göstermelerini istiyorum ve bunu beraber yapalım diyorum. Bu konuda bizim bir önerimiz var, muhalefetten de sadece itiraz var. 
Apartman yöneticileri kanunuyla yönetiliyoruz diyorsunuz. Bu konuda Perpa, sizlerin katkılarıyla ortaya bir taslak koyarsa, ben bunun AB standartlarında bir taslak olması şartıyla arkasında duracağıma söz veriyorum. Bunu bizzat söylüyorum. 

Osan Başta: TEK PENCERE İLE İLGİLİ ÇALIŞMA VAR MI?

Gümrük Müşaviri olarak size ‘Tek Pencere’ sisteminden bahsetmek istiyorum. Bunun ülke sanayisine, ekonomisine getirebileceği handikaplar, Avrupa dahil olmak üzere tüm ticaretin tek bir bilgisayar sisteminden hareket edilmesiyle çıkacak olan handikapların nasıl önleneceğine dair bir çalışma var mı?

Egemen Bağış:
Gümrük sistemini bilmiyorum. Bilmediğimi de itiraf ediyorum ama bu konuyu inceleyip çalışacağım ve sizlere de geri döneceğim.  Ama bu konuyu çok iyi bilen bir milletvekilimiz var. Sayın Vekil Külük’ün bu konuda bir çalışması olduğunu biliyorum. Bu konuyu ona iletip, Perpa yönetimi aracılığıyla sizlere ulaştıracağım. 

Hakan Dozan: DURAĞA PERPA İSMİ VERİLSİN

Avrupa’da ithalat yapan bir firmayız. Atatürk Havalimanı’ndan binen bir müşterimiz Perpa’ya metrobüsle gelmekte. O yüzden metrobüs durağındaki ismimizin tekrar “Perpa” olmasını rica ediyoruz. 

Egemen Bağış:
Arkadaşımızın Perpa durağı ile ilgili talebi bana çok makul bir talep geldi.  İBB başkanımız Kadir Abimle bu konuyu ilk fırsatta konuşacağıma söz veriyorum. 
Hikmet Akın: HATALI ÜRETİCİLERE DİKKAT EDİLSİN

Ben kablo üreticisiyim. Türkiye’de yaklaşık 400 firma kablo üretiyor. Ama 15–20 tanesi hariç ürettiği kablolarda hatalar oluyor.  5 senedir üzerinde durduğumuz bir nokta, bir türlü düzene girmiyor. İhracatımızı etkiliyor. Uygun kablo yapsak kablo ihracatımız yüzde 100’ün üzerinde artış gösterecektir. 

Egemen Bağış
Kablo konusu bilmediğim bir sektör. Bahsettiğiniz 390 firma yasaya rağmen kötü yapıyorsa zaten orada yasayı işletmek lazım. Yasa eksikliği varsa siz bu konuda önümüze ışık tutacak alternatifleri yazıya dökün. Perpa yöneticileri aracılığıyla bize iletin. İlgileneceğim bu konuyla. 

Cengiz Celeb: KARŞILIKSIZ ÇEKLER BİZİ ÜZÜYOR

Çek kanunu meselesi bizleri çok üzüyor. Karşılıksız çek sayısında da yüzde 100 artış olmuş. Bu bizi rahatsız eden bir konu, bununla ilgili düzeltme yapılmasını arz ediyorum.

Egemen Bağış:
Çek kanunu ile ilgili farklı fikirler var. Yargının üzerinde çok büyük bir yük vardı. Sadece yargının yüzde 13’ü çekle ilgili davalardı. Tutuklama yetkisi varken kimse tutuklanmıyordu. Bunu bir şekilde uzlaşmaya yönlendirecek çare olarak ödemeye teşvik etmek için bu kanun çıktı. Bununla ilgili uygulamada sorunlar varsa bize yazılı olarak iletin gözden geçirelim.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.