Pentagon'un Irak raporu

Pentagon'un Irak raporu

Pentagon, ABD'nin yeni Irak stratejisinin etkisi hakkında, ilk sonuçların çelişkili olması nedeniyle bir yargıya varmanın henüz güç olduğunu bildirdi.

Pentagon'un 'Irak'ta güvenlik ve istikrarı ölçmek' adını taşıyan ve Kongre'ye sunulan raporunda, 'şubat-mayıs 2007 arasındaki dönemde, reformları yürürlüğe koymak için Iraklılara siyasi hareket imkanı vermek amacıyla sıkıntılı bölgelerde barışı sağlamak ve karşıt taraflar arasındaki uzlaşmanın devamı için artan bir çabanın gözlendiği, ancak sonuçlar hakkında bir yargıya varmak için çok erken' olduğu belirtildi.

Raporda, Bağdat'ta şiddet eylemleri ve sivil kayıplar ile El Anbar'daki saldırıların azalması gibi olumlu belirtiler olduğu ifade edilirken, geniş çaplı saldırılar ve zırh delici özelliğe sahip patlayıcıların kullanımının artması gibi olumsuz belirtilerin de var olduğu kaydedildi.

Pentagon raporunda, direnişçiler, teröristler ve milis güçlerinin şiddet eylemleri yüzünden Irak güvenlik güçlerinin, koalisyon güçlerinin görevini aşamalı olarak üstlenmeleri için, daha fazla eğitime, geliştirilmeye ve donanıma ihtiyaç olacağı belirtildi.

Raporda, Irak'taki siyasi duruma da değinilerek, 'uzlaşmanın, yerine getirilmemiş önemli bir amaç olarak yerini koruduğu' kaydedilerek, raporun kapsadığı bu süre içinde, Baas partisinden arındırmayla ilgili reform ve hidrokarbür kanunu gibi önemli önlemlerin onaylanmadığı açıklandı.

Irak'ın ekonomisine de değinilen raporda, ülke ekonomisinin, ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğuna, petrol üretiminin, güvenlik sorunları ve kötü altyapı yüzünden artmadığına, üretimin geçen yılın aynı dönemi ile aynı düzeyde kaldığına dikkat çekildi.

AA


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.