Pasaport, ehliyet, silah ruhsatında parmak izi dönemi

Pasaport, ehliyet, silah ruhsatında parmak izi dönemi

Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nda yapılan değişiklikle pasaport, ehliyet ve silah ruhsatı alacaklar artık parmak izi vermek zorunda kalacaklar.

Türkiye, ABD ve Avrupa ülkelerinin ardından 'parmak izi alımı' konusunda yeni bir döneme girdi. Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nda yapılan değişiklikle pasaport, ehliyet ve silah ruhsatı alacaklar artık parmak izi vermek zorundalar.

 

Emniyet Genel Müdürlüğü, yeni uygulamayı bir genelge ile ilgili birimlere resmen bildirdi. Pasaport dairelerinde de parmak izi alımına dönük hazırlıklar tamamlandı. Bugünden itibaren pasaport ve ehliyet alacakların parmak izleri polis kayıtlarına girecek.Parmak izi ile ilgili yeni düzenlemeyi Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, 81 il valiliğine yayınladığı genelge ile duyurdu. Buna göre parmak izi alınabilecekler şöyle: "Gönüllüler, her çeşit silah ruhsatı, sürücü belgesi, pasaport veya pasaport yerine geçen belge almak için başvuruda bulunanlar. Başta polis olmak üzere, genel veya özel kolluk görevlisi ya da özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilenler, Türk vatandaşlığına başvuruda bulunanlar, sığınma talebinde bulunan veya gerekli görülmesi halinde, ülkeye giriş yapan sair yabancılar ve gözaltına alınanlar."

 

SİSTEME KAYDEDİLECEK

 

Genelgeye göre kişilerin parmak izleri Emniyet'teki otomatik parmak izi teşhis sistemine kaydedilecek. Gönüllü parmak izi verenlerin haricinde parmak izi alınanların fotoğrafları da alınarak sisteme kaydedilecek. Parmak izleri ileride olabilecek hukuki durumlarda (afetlerde kimlik tespiti gibi) yine kişinin kendi haklarının korunması için kimlik tespiti amacıyla kullanılabilecek. Veriler, kayıt tarihinden itibaren 80 yıl süreyle sistemde saklanacak. İlgilinin ölümü halinde ise on yıl geçtikten sonra sistemden silinecek.

 

Parmak izinde gönüllü dönem

 

Genelge ile parmak izinde gönüllülük dönemi de başlatıldı. Artık vatandaşlar gönüllü olarak polise parmak izini verebilecek. Başvuru halinde polis artık suç işlemeseler dahi kişilerin parmak izini alıp arşivleyebilecek. Böylelikle afetlerde hayatını kaybeden kişilerin kimlikleri, parmak izinden bulunabilecek.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.