pahalı tatil iç turizmi baltalıyor

pahalı tatil iç turizmi baltalıyor

Turizmcilerin yabancı turiste ucuz, yerli turiste ise pahalı tatil imkanı sunması Türkleri yurt dışındaki acentelere kaçırtıyor.

Turizmcilerin yabancı turiste ucuz, yerli turiste ise görece olarak pahalı tatil imkanı sunması Türklerin yurt dışındaki acenteler aracılığıyla rezervasyon yapmalarına yol açıyor ama teyit işlemi umutları bir anda söndürüyor.

 

Tatil ve turim mevsimi birçok otelin çeşitli promosyonlarıyla devam ederken bu yıl da yabancı turiste ucuz, yerli turiste iki katı tatil koşulu tekrarladı.

 

Beş yıldızlı otel ve birinci sınıf tatil köylerinde tatil yapma hayali kuran yerli turistler ise yabancı turistlere sağlanan imkanlara ulaşabilmek için çok çeşitli yöntemler deniyor.

 

Yurt dışından turizm acentelerine ulaşan bir çok Türk vatandaşı, rezervasyonları aracı vasıtasıyla yaparak acentelerin Türkiye'deki otellerdeki kontenjanlarından yararlanmaya çalışıyor.

 

Yapılan bu girişimler sırasında ise otellerce yaplıan kontrollerde verilen Türkçe isimlerin yurt dışında yaşayıp yaşamadığı belirlenerek rezervasyonlar iptal edilebiliyor.

 

Türk tatilcilerin ucuz tatil umudu da bu kontroller yüzünden yarıda kalıyor.

 

Turizmciler yabancı turistlerin peşin ve garantili önceden yüzde 20-30'a varan ön ödeme yapmasının çok uygun fiyatlar almasına yol açtığını öne sürüyor.

 

Yabancı turistlerin ödemelerinin güçlü, yerli turistlerin ödemelerinin güçsüz olduğunu ifade edenler sektör temilcileri, iç pazara verilen tatilde taksit uygulamaları, faiz oranlarının yüksek olması, ödeme seçenekleri, daha önceden yapılan rezervasyon gibi etkenler eklenince fiyatların yükseldiğini, istenmese de yerli turist ile yabancı turist arasında fiyat farkının çıktığını iddia ediyor.

 

Yıllık 20 milyon turizm potansiyelinin yaklaşık 1,5 milyonunun yerli turist olduğuna dikkati çeken turizmciler "Her 10 turistten 9'unun yabancı olması yerli turistin tatil masrafını artırıyor. Yabancıya daha fazla, daha düşük fiyatla yer satılabiliyor. Piyasa koşullarının getirdiği sonuç bu, doğru mu? değil.Ülkece gelir düzeyimizin daha düşük olması piyasaya olumsuz yansıyor. İç piyasa daha fazla yer verilmeli." şeklinde konuşuyor.

 

DÖVİZ KURU DÜŞÜK OTELLER ZORDA

 

Yerli turistlerin yabancı turistler gibi uygun fiyatlarla tatil yapabilmek için çeşitli yöntemler denediğini doğrulayan tur operatörleri ise "Yurt dışındaki acentelerin aracılıyla kontenjandan yararlanmak amacıyla ismini kayıt ettirip ucuz tatil yapmayı deneyen yerli turistler var. Tabii bu işin başka boyutu. Önceki dönemlerde de bu tür girişimler çok oldu. Artık herkes dikkatli davranıyor. Bir Türkçe isim geçtiği anda hemen gerekli kontroller yapılıp yurt dışından gelip gelmediği; Türkiye'den yurt dışındaki acenteler aracılığıyla tatil yapmaya mı çalıştığı belirlenerek rezervasyon iptal edilebiliyor. Gerçekleştirdiğimiz rezervasyonlarda bizler de yabancı ve yerli turistlere farklı fiyatlar alıyoruz ama bu yıl oteller de zor durumda kaldı. Döviz kuru düşük ssseyretti, beklentileri karşılamayarak piyasaya olumsuz yansıdı. İç piyasada YTL cinsinden daha istikrarlı rakamlarla geçebilirdi ama döviz alışkanlığı olduğu için, beklentiler de bu yönde oluyor." şeklinde konuşuyor.

 

UMUTLAR KDV İNDİRİMİNDE

 

Turizmin çok hassas bir denge olduğunu, kriz durumunda yabancı gelmediği zaman "yerli gelsin" diye kampanyalar düzenlendiğini, bunun için yerli turistler için yüzde 20-30 civarında uygun fiyatta kontenjan ayrılmasının şart olduğunu belirten turizmciler, turizm sektöründe 2008 yılında KDV oranlarının düşürülmesinin etkilerinin piyasaya yansıyarak bu yöndeki beklentileri az da olsa karşılayacağını umudunu taşıyor.


TÜRKİYE TURIZM



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.