Otoparkınız İSPARK mı?

Otoparkınız İSPARK mı?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSPARK (İstanbul Otopark İşletmeleri A.Ş.) birçok alanda adeta devrim gerçekleştirdi. “Güvenle Park Güler Yüzle Hizmet” sloganı ile yolan çıkan İSPARK, İstanbul’da, birçok noktada “değnekçili

İSTANBUL’DA OTOPARK DEVRİMİ OTOPARKLARA İSPARK DAMGASI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSPARK (İstanbul Otopark İşletmeleri A.Ş.) birçok alanda adeta devrim gerçekleştirdi. “Güvenle Park Güler Yüzle Hizmet” sloganı ile yolan çıkan İSPARK, İstanbul’da, birçok noktada “değnekçilik”e son verdi.Ancak alınan tüm önlemlere karşın, bazı yerlerde kısa süreli de olsa, özellikle geceleri türeyen, “zoralımlı” “mafyatik” görünümlü şahıslar ortaya çıkıyorlar. İçinde bulunduğumuz yaz mevsiminde son derece hareketli merkezler olan Beyoğlu ve Nişantaşı gibi noktalarda gece de İSPARK olarak var olmak için kollar sıvayan ilgililer, otopark sorunu yaşanan İstanbul’da “güvenli” ve “huzurlu” park olanağı sağlamaya çalışıyorlar.

İSPARK yetkilileri pilot bölgeler ve sosyal yaşam alanlarına yönelik noktalarda ücretsiz hizmet vererek, emniyet güçlerinin de yardımlarıyla niteliksiz işletmecilerden İstanbulluları kurtarmayı hedeflediklerini açıklıyorlar. Yaklaşık 15 ay önce kurulan İSPARK İstanbul’da yeraltı katlı, yerüstü katlı, açık ve caddelerde 360 noktada otopark hizmeti veriyor. Günlük müşteri sayısının halen 40 bin civarında olduğu belirlenen İstanbul’da uzman eğitimciler tarafından periyodik olarak eğitime tabi tutulan 1100 personel ile kentte araç sahiplerine hizmet verebilme çabası içindeler. İSPARK yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre; aylık cirosu 4.5 milyon YTL olan otopark işletmeciliğinde daha önce nereye gittiği belli olmayan 4.5 milyon YTL’nin İSPARK aracılığıyla kayıt altına alınmış olması da olumlu bir adım. İstanbul’u haraca bağlayan otopark mafyasının böylesi büyük bir gelirden el çektirilmesinin gerçekleşmiş olması MAFİA oluşumlarına vurulan en büyük darbe olarak değerlendirilebilir.
İSPARK yetkilileri tarafından ŞİŞLİ’ye yapılan açıklamaya göre; 750 araçlık Ümraniye katlı otoparkında 1 saat, 500 araçlık Zeytinburnu yeraltı katlı otoparkında ise; 2 saat ücretsiz hizmet veriliyor. Ayrıca Balmumcu’da bulunan 400 araçlık yeraltı katlı otoparkı da hizmete sokulmuş durumda.



Personele kurumsal eğitim

Sosyal belediyecilik anlayışını temel prensip kabul eden İSPARK, personeline eğitim sürekli eğitim veriyor. Otoparkçılık alanında çağdaş çözümler üretilmesi amacıyla kurulan ve hayata geçirilen İSPARK,  İGDAŞ’ın Anadolu Bölge Müdürlüğü Eğitim Salonu’nda personeline yetkin uzmanlar eşliğinde eğitim veriyor. Kurumsal eğitimlerin önemine dikkat çeken İSPARK Genel Müdürü Kadir Gurbetci, yaptığı açıklamada: “Personelimizin kurumsal anlamda çözüm odaklı çağdaş bir anlayışla eğitiyoruz. İstanbullulara daha kaliteli hizmetler sunabilmek için, çalışan arkadaşlarımızın eğitimlerine hız vereceğiz” dedi. Eğitim Programı kapsamında Prof. Dr. Nurullah Genç tarafından personele etkin yönetim,  Dr. Şaban Kızıldağ tarafından da motivasyon konusunda kapsamlı bir eğitim veriliyor.

Dünya devleri İSPARK'ın peşinde

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden İSPARK’ın yatırım ve finans alanında dünyaca ünlü şirketlerin ilgi odağı haline gelmiş olması da otopark hizmet sektörünün gücünü ortaya çıkartan bir başka gerçek. Yaptığı çalışmalarla başarısını her geçen gün artıran İSPARK,  kamu tesislerinin finansmanı ve yerel yönetimlere finansal hizmetler sağlama konusunda dünya lideri olan Dexia, Alman finans ve yatırım şirketi  Dekron Invest and  Amoy Invest Group ve Portekizlilerin uluslararası alanda otoparklar  yapan Emparque şirketinin üst düzey yöneticileri ile temas halinde. 15-16 Mayıs tarihlerinde İSPARK’ın  Mecidiyeköy’deki merkezine gelen şirket temsilcileri, otoparklarla ilgili ortak yatırım, işletme ve modernizasyon konularıyla ilgili işbirliği konusunda Genel Müdür Kadir Gurbetci ile görüşmüşler. İstanbul’a otopark yapımı konusunda tekliflere açık olduklarını belirten Kadir Gurbetci, “Bu kentin ulaşımına katkı sağlayacak otoparkların yapımıyla ilgili her türlü teklife açığız.  Tüm yabancı ve yerli yatırımcılarla işbirliğine gidebiliriz. Önemli olan dünya kenti İstanbul’a hizmet etmektir. Bu nedenle otoparkların işletilmesi ve modernizasyonu ile ilgili bütün teklifleri değerlendireceğiz ” diyor. İSPARK Genel Müdürü Kadir Gurbetci, daha önce de  aynı konularla ilgili Japon ve İsrailli şirketlerle de görüşüldüğünü açıklıyor.

Niteliksiz değil, eğitimsiz insan sorunu

İSPARK sadece ailesini geçindirmek için bu işi yapan eğitimsiz işletmecileri de sokaklara terk etmemiştir. Buna göre; adresleri belli olan, aile geçindiren, halk arasında “değnekçi” olarak anılan kişiler, eğitim sürecinin ardından “nitelikli insan gücüne” dönüştürülerek sosyal belediyecilik anlayışı ön plana çıkartılmış.

İstanbul’da “araç park etme kültürünü” oluşturulması ve alışkanlık kazandırılmasına çalışan İSPARK bu nedenle cadde üstlerinin kısa süreli park yeri olarak kullanılması teşvik etmekte ve fiyat politikasını buna göre belirliyor. Zeytinburnu 58. Cadde’de iki saat park ücretinin 4 lira olması, hemen caddenin altında bulunan 500 araçlık katlı otoparkın iki saatinin ücretsiz olması, 24 saatinin sadece 5 lira ve aylık abone ücretinin 70 lira olması hedeflenen amacın örneklerini oluşturuyor.

Modernizasyon projeleri

Otoparklara ait bilinen ve algılanan kötü imajı zaman içinde silmek, akıllı ulaşım stratejisinin yol bölümündeki yönetim eksikliğini gidermek.. Ulaşımda koordinasyonu ve ulaşım aktarma noktalarını dikkate alarak yeni otoparklar yapmak, park probleminin çözümünde bölgeleme (zoning) metodunu hayata geçirmek.. Ulaşımda ve park yeri aramadaki zaman kaybını azaltmak, park arama sürelerinden kaynaklanan yüksek yakıt tüketimini ve zararlı egzoz emisyonlarını ve araç gürültüsü odaklı çevre kirliliğinin azaltılmasını hedefleyen İSPARK, modern projeler üzerinde çalışıyor. Tüm bu çalışmalara ek olarak; park ev, modüler park, tam otomatik park projelerini ve yol kenarı parklanmada el terminali destekli mobil park sistemini devreye almak.. Parklanmanın ücretlendirilmesinde de ön ödemeli, nakit ve sonradan ödemeli seçenekler sunmayı hedefliyor. Trafiğin akışına katkı sağlamak İSPARK’ın en asli görevleri arasında yer alıyor.

İSPARK’tan 3  yeraltı otoparkı  

İSPARK,  kendi öz kaynaklarını kullanarak Cihangir, Güngören ve Bakırköy’de de yaklaşık 1200 araç kapasiteli modern yeraltı otoparklarını yapımına yakın zamanda başlayacak. Bu otoparklar ileri teknolojiyle tasarlandı.

Faytonculara 5 yıldızlı hizmet


Otoparkçılık alanında yaptığı başarılı çalışmalarla kamuoyunun beğenisini kazanan İSPARK, Adaların sembolü haline gelen faytonların düzenli bir şekilde parklanmaları için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan “Fayton Park”ın bünyesinde; 14 bloktan oluşan modern at ahırları, seyis odaları ve sosyal tesisler bulunuyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Adalar’da yaptırılarak işletmesi İSPARK’a devredilen Fayton Park’ın hizmete açılışı için düzenlenen törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İSPARK Genel Müdürü Kadir Gurbetci, Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden, Adalar Belediye Kaymakamı Eyüp Duman, AK Parti İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar, Vatikan Büyükelçisi Antonio Lucibello ile Hristiyan ve Musevi Cemaatlerinin temsilcileri ile adalar halkının katılmış olması, gerçekleştirilen hizmetin önemini ve kalitesini sergiliyor. İstanbul’da 3 yıl içinde 520 bin yeni aracın trafiğe çıktığına ve 1 milyon nüfus artışı yaşandığına dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, ulaşım alanında 2012 yılına kadar birinci etap hedef için deniz, kara ve raylı sistemde toplam 22.5 milyon YTL yatırım yapacaklarını belirtiyor. Değnekçiliği İstanbul’da yüzde 90 oranında bitirdiklerini söyleyen Topbaş, İstanbul’un ulaşımına katkı sağlayacak otoparkların ihalelerinin yapımına başlanacağını açıklıyor.

Sporda İSPARK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geleneksel olarak düzenlediği “Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Futbol Turnuvası “na katılan İSPARK,  üçüncü turdaki rakibi BELBİM A.Ş’yi  3-2 yenerek mağlup etti. Düzenlenen turnuvaya ilk kez katılan İSPARK, ortaya koyduğu yüksek performansla turnuvanın iddialı takımı olduğunu ispatladı. 

Zeytinburnu’ndaki Çırpıcı Spor Tesisleri’nde oynanan turnuvada BELBİM A.Ş ile karşılaşan İSPARK, rakibini ortaya koyduğu iyi futbolla 3-2 yenerek kupadan eledi. İSPARK yöneticileri ve çalışanları da yaptıkları tezahüratlarıyla takımlarına destek verdi. İSPARK, aldığı başarılı sonuçla 90 takımın kıyasıya mücadele eteği turnuvada 16 takım arasına girmeyi başardı.

Her yenilik taşlanır (mı?)



Uygarlık tarihi: “Dünya her dönemde gelişerek değişirken sancılar yaşandı.”

Yukarıdaki sözler anlaşılacağı üzere tarihe ait. Bugünde gelişerek değişim gösteren Dünya’da çeşitli sancılar yaşanıyor. Bölgesinde önemli ve rakipsiz bir aktör olan Türkiye’de yeni yüzyılın teknolojik ve kültürel gelişimlerinden yararlanarak gelişen, değişen ve buna bağlı olarak çeşitli sancıların yaşandığı bir ülke.. Bir dünya metropolü olan İstanbul, kendi payına düşeni yaşıyor. Geçmiş dönemlerin yönetim kadroları tarafından ihmal edilen birikmiş devasa sorunları olan İstanbul’daki en önemli sorunlardan birisi de otopark sorunu.. İSPARK, otopark problemine çözüm bulmak üzere oluşturulan çiçeği burnunda bir girişim olmasına karşın; olumlu sonuçlar elde edilen bir kurum olarak her geçen gün gelişiyor ve güçleniyor. Sağlam bir organizasyonun pratik çözümlerden yola çıkarak kalıcı ve gelecek vaat eden yatırımlar ile hızla geliştiğine tanık oluyoruz. Sancıların kısa sürede biteceği ve İstanbul’un sağlıklı otopark hizmetine kavuşacağı kesin.

Nevar ki; toplum olarak meyve veren ağaçları taşlama alışkanlığından kurtulmamız ve İSPARK’a destek olmamız gerekiyor.




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.