Oto Sanayi kan ağlıyor!

Oto Sanayi kan ağlıyor!

Yalnızca İstanbul’un değil, Türkiye’nin de önde gelen sanayi sitelerinden biri olan Maslak Oto Sanayi Sitesi’nde esnaf bir bir kepenk kapatıyor...

376 bin metre karelik alanıyla Türkiye’nin önde gelen oto sanayi sitelerinden olan Maslak Oto Sanayi Sitesi, geçmişini arıyor. Zira sanayi sitesi şu sıralar kelimenin tam anlamıyla sinek avlıyor.  Toplam 2 bin 28 atölye ve dükkanın yer aldığı sitede bir çok esnaf siftah bile yapmadan kepenk kapatıyor.

YENİ ÇIKARILAN

YASA BİZİ BİTİRDİ

Esnaf birkaç yıl öncesini bile mumla aradıklarını belirtirken, işyerlerinin bir bir kapandığına dikkat çekiyorlar. Sitede bulunan esnafın yüzde 70’inin kiracı olması yaşanan krizin derinliğini artırıyor. Kurulduğu günlerde sanayinin içinde adım atacak yer olmadığını hatırlatan sanayi esnafı, “Şimdi ise in cin top oynuyor” diyor. Trafikte bu kadar çok araç olmasına rağmen iş yapamadıklarını belirten Zafer Kavraz, yeni çıkarılan ve 5 yaşından büyük araçların ticari araç olamayacağını belirten kanunla da işlerinin iyice sıfırlandığını ve bu nedenle işyerini devretmeye karar verdiğini söylüyor. Bu gelişmelerin küçük esnafı tamamen bitirdiğini belirten Kavraz filo kiralama hizmetlerinin de genişlemesiyle artık şirketlere de hizmet veremediklerini ifade etti.

YÖNETİM ŞEKLİMİZ ARTIK ÇAĞ DIŞI

Oto sanayide lokanta işleten Doğan Kanmaz, 10 yıl önce iş yerinde 3 usta ve 6 garson çalıştırmasına rağmen servise yetişemediklerini, şimdi ise 1 usta ve 2 garsonu olan lokantasının boş olduğuna dikkat çekti. Sanayideki iş azlığının nedenini büyük firmalara ve yüksek fiyattan iş yapan yerlere bağlayan sanayi esnaf, kooperatifle yönetilmenin de bu durumu tetiklediğini belirtti. İş yerlerinden alınan aidatları çok bulan esnaf, sanayinin kooperatifle değil özerk bir site yönetimiyle yapılması gerektiğini söyledi. Kooperatif nedeniyle birbiriyle hiç alakası olmayan Maslak ve İkitelli’nin birlikte yönetilmesine karşı olduklarını da vurguladılar.

BURAYA DA AVM

KONDURURLAR

Ayrıca ota sanayi sitesinin fiziki koşullarının yetersiz kaldığını belirten site esnafı etraflarının plazalarla çevrildiğini ve kendilerinin burada istenmediklerini vurgulayarak, “Hepimizin bir bir batmasını bekliyorlar. Biz battıktan sonra eminiz bir AVM kondururlar. İşlerimiz artık o kadar kötü ki, sanayi içinde bedava park hizmeti veriyoruz, belki gelen olur diye. Ama yine de kıpırdanma olmuyor” diye çaresizliklerini dile getirdiler.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.