ONLAR TOPLUMUN GÖRÜNMEYEN YÜZÜ

ONLAR TOPLUMUN GÖRÜNMEYEN YÜZÜ

Özel Yeditepe Atlas Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi 2007 yılında özel eğitime ihtiyaç duyan, zihinsel engelli, otistik, down sendromlu çocuk ve yetişkinlere eğitim vermek için oluşturulmuş bir kurum.

Kurumda özellikle devletin özel eğitim alması gerekir tanısını koyup yönlendirdiği çocuklara eğitim önceliği tanınıyor. Yaklaşık yirmi kişinin çalıştığı merkezde çalışanların hepsi özel eğitim alanıyla bir şekilde ilişkilenmiş olup üç tane de psikolojik danışman bulunuyor. Rehabilitasyon merkezi danışmanlarından Özgür Özer kurumla ve toplumun özel durumu olan kişilere bakışıyla ilgili önemli sosyolojik tahlillerde bulundu: 

BAZEN TEK ÇÖZÜM DEVLET

Özgür Özer- Psikolojik Danışman

Rehabilitasyon konusunda bilgi sahibi arkadaşımızla deneyimlerimizi birleştirip merkezimizi açtık. Özel eğitim çok farklı bir alan, çocuğun çatal kaşık kullanmayı öğrenmesi, ses çıkaramayan bir çocuğun ses çıkarmaya başlaması… Bunlar doğrudan gözlemleyebildiğimiz ve öğretmesi çok fazla zamanımızı alan şeyler. Sabrınız yoksa o küçük değişimlerden keyif almayı bekleyemezsiniz. Manevi tatmin bizim işimizde çok önemli.
Gelir düzeyi yüksek olan aileler özel eğitim veya desteklerle bu durumu çözebiliyor ancak gelir düzeyi düşük ailelerin tek çözümü devlet. Rehberlik araştırma merkezine gidiyorlar, burada test yapılıyor, hastanelere yönlendiriliyorlar.

BELEDİYENİN YETİŞMİŞ KADROSU YOK


Belediyenin imkânları bizden daha iyi ama yetişmiş bir kadrosu yok. Oradakiler sadece gönüllü öğretmen. Rehabilitasyon merkezlerinin ise yetişmiş kadrosu var ama olanakları yok. MEB bize psikolog, özel eğitim almış danışman çalıştırmak zorundasınız diye bazı kotalar koyuyor. Devletin böyle bir sıkıntılı ve yanlış uygulamaları var.

ERKEK KADINI SUÇLUYOR!


Anneler bu konuda çok daha duyarlılar. Babalar öğrendiği zaman çocukla ilgilenmiyorlar, eve uğramıyorlar, inanmıyorlar. Biz “Baba Destek Programı” açacaktık. Ancak yüz kırk kişiden sadece dört kişi başvurdu. Onlarda zaten sürekli çocuklarını getirip götüren babalar. Erkek bu konuda kadını suçluyor.
Anneler bu konuda daha çok sıkıntı yaşayan taraf. Hepsinin gerçekten çocuklarıyla ilgili değişik, ilginç anıları var. Hepsi kitaplık hikâyeler. Anlattıkları şeyler gerçek anlamda bir trajedi.

DÜNYAYA ONLARIN GÖZÜNDEN BAKMAK

Bu olay insanın bambaşka bir haline tanıklık edebileceğiniz bir durum. Gündelik hayatta normal insanlarla olduğunuz için başka bir dünyadasınız ama biz burada çok daha başka bir dünyadayız. Dünyaya onların gözünden bakabilmek bambaşka bir şey.


“Özel eğitim çok farklı bir alan, çocuğun çatal kaşık kullanmayı öğrenmesi, ses çıkaramayana bir çocuğun ses çıkarmaya başlaması… Bunlar doğrudan gözlemleyebildiğimiz ve öğretmesi çok fazla zamanımızı alan şeyler. Sabrınız yoksa o küçük değişimlerden keyif almayı bekleyemezsiniz. Manevi tatmin bizim işimizde çok önemli.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.