Observer: AKP seçimi kazanırsa darbe olabilir!

Observer: AKP seçimi kazanırsa darbe olabilir!

Türkiye'nin ‘değerlerin çatıştığı' bir dönemden geçtiğini ve bu durumun son derece ‘tehlikeli' olduğunu yazdı.

İNGİLTERE'de pazar günleri yayınlanan Observer gazetesi, ‘Yeni Türkiye’nin Kimlik Savaşı' başlıklı makalede, Türkiye’nin Avrupa ve Asya arasında jeopolitik ve sembolik olarak oldukça önemli bir ülke olduğu ancak, ülkenin kalbinde yaşanan gerginliklerin giderek tehlikeli boyutlara ulaştığı öne sürüldü. Gazete, “Modernizm ve gelenekler, demokrasi ve baskıcılık ile İslamcılık ve laiklik arasında kıyasıya bir mücadele yaşanıyor'' yorumunda bulundu.

Andrew Anthony tarafından kaleme alınan makalede, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk onuruna geçen hafta Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen törende Türkiye’nin bugün içerisinde bulunduğu durumun enine boyuna tartışıldığı kaydedildi. Hrant Dink ile Orhan Pamuk’un ‘Türklüğü aşağıladıkları’ gerekçesiyle TCK'nın 301'inci maddeden yargılandıklarının hatırlatıldığı yazıda, Dink suikastine ilişkin bilgiler verilerek, “Cinayetle ilgili olarak 17 yaşındaki bir çocuk tutuklandı ancak bu işte devletin de parmağı olduğuna inanılıyor'' yorumuna yer verildi.

Türkiye'deki ‘cumhurbaşkanlığı krizine’ de yer veren Observer, AKP’nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'e, eşinin türbanlı olması dolayısıyla karşı çıkıldığını, türbanın Türkiye’deki ‘En tahrik edici konu’ olduğunu, Atatürk'ün bir dizi reformlarla din ile devlet işlerini birbirinden ayırarak, tekke ve zaviyleri kapatarak ve Arap alfabesini kaldırarak modern Türkiye’yi kurduğunu yazdı.
     
 “AKP KAZANIRSA DARBE OLABİLİR''

“Türkiye’de laiklik demokrasiden çok milli bir mesele olarak algılandı'' diyen yazar Anthony, Atatürk'ün vefatının ardından devlet daireleri, okul ve üniversitlerde türbanın yasaklandığını yazdı. Makalede Türkiye tarihindeki darbelere de değinilerek Atatürk ilkelerinin en güçlü savunucularının Türk Ordusu olduğu kaydedildi. Geçen haftalarda yaşanan Cumhurbaşkanlığı krizinde Türk Ordusu’nun internet sitesinden yayımladığı muhtıranın ‘elektronik darbe' olarak tanımlandığını belirten Observer, “Gül’ün adaylığı geri çekildi. Şimdi seçime gidiliyor. AKP favori gösteriliyor ancak seçimi kazanmaları halinde 5'nci darbe olabilir'' iddiasında bulunuldu. Makalede, milyonları sokağa döken Cummhuriyet mitinglerinin askeri çevreler tarafından organize edildiği de iddia edildi.
     
TÜRBAN VE BİKİNİ SEMBOL


Türkiye’de son dönemlerde yaşanan türban ve bikini yasağı polemiklerinin, dini ve laikliği savunanlar için birer sembol haline geldiğini belirten Observer, İstanbul sokaklarında el ele tutuşup sevgililerini öpen kızların yanı sıra kara çarşaflı kadınları görmenin de mümkün olduğunu yazdı. Observer, Türkiye’nin geçmişteki kötü deneyimlerle olan bağlarını koparıp bugün yaşanan paradokları ortadan kaldırarak geleceğe bakması gerektiğini kaydetti.

   DHA



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.